Olika vinglas
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-08-03 i vinrelaterat
Champagneglas
Rödvinsglas
Vitvinsglas

Olika vinglas

Olika vinglas
Hur stor betydelse har det egentligen vilken typ av glas som används till respektive vinsort? Provar man att dricka samma vin i "rätt" respektive "fel" sorts glas märker man snabbt att samma vin genererar olika aromatiska upplevelser beroende på vilket glas man väljer.
Faktum är att det finns till och med finns glas som är utformade för speciella vinsorter, men för enkelhetens skull kommer vi här gå igenom de mest vanliga.
Rödvinsglas
Har större skålar med mycket rymd, detta eftersom de har höga halter av tanniner som gör att det röda vinet smakar bäst om det får luftas. Detta är inte möjligt om skålen är för smal. Dock är det viktigt att glaset smalnar av högst upp så att dofterna ändå stannar kvar. Rödvinsglas har något kortare stjälk än till exempel vitvinsglas. Det beror på att det spelar mindre roll om handen kommer nära skålen. Röda viner gör sig bättre runt 18 grader och därför påverkar eventuell kroppsvärme inte vinet nämnvärt. Däremot bör man tänka på att det allra bästa är att hålla vinglaset i stjälken, eftersom doften från våra händer tenderar att störa den som kommer från vinet om de kommer för nära näsan.
Vitvinsglas
Är mindre än rödvinsglaset då vitt vin ska drickas svalare och ju mer man häller upp desto snabbare blir vinet varmt. De har också oftast längre stjälkar eftersom skålen ska hållas så långt ifrån våra händer som möjligt för att undvika uppvärmning från kroppstemperaturen.
Champagneglas
Som tidigare serverades i de grunda, så kallade "coupemodellen" serveras numera nästan uteslutande i smala glas. Förändringen beror på att de grunda glasen gjorde det svårare att känna dofter. Förutom att den smala designen gör att bubblorna håller sig längre är syftet också av estetisk karaktär. Det är väldigt angenämt att se de glittrande bubblorna att stiga upp från ett långsmalt glas.
Vinbonde
Bruno Ohlzon