Gaillac
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-07-30 i turism
Occitanien
Tarn
Brens

Gaillac

Gaillac
När vi hör någon prata om Gaillac så tänker vi automatiskt på fantastiska viner, en lång och färgstark historia, katedralen i Albi, Saint-Michel klostret och inte minst Obelix vildsvinsdekadenser.
Vinmässigt så har man ända sedan gallerna huserade här varit en kvalitativ region för vinmakande. Man skeppade redan tidigt vin i alla väderstreck, en handel som blomstrade och fortsatte frodas under romarnas styre. Till och med Gaillacs långt mer namnkunniga granne, Bordeaux, har under århundradena varit en stor importör av dessa viner. Under 1000-talet efter Kristus uppstod så en del handelstekniska problem och i stort sett hela handelscentret grusades och föll i träda, och byggdes inte upp igen förrän munkarna gjorde sitt intåg runt år 972. Med munkarnas överlägsna kontaktnät och vitikulturella kunnande och nyfikenhet, blomstrade så åter vinhandeln och därmed regionens handel i stort.
Det som är det mest spännande med de mindre kända vinregionerna i ett land, det är alla "obskyra", lokala druvor man stöter på. Här odlar man fortfarande i stor utsträckning ofta det som alltid odlats, då man sällan når ut med sina viner utanför regionen. Nackdelen är att det kan vara svårt att leva på sitt vinmakande, ofta har vinmakaren ett "vanligt" jobb och gör sedan vin på sin fritid. Fördelen dock, det är den underbara variation vi vinintresserade får när vi är ute och reser. Ofta köper vi med oss några spännande flaskor hem, ibland några lådor, och det för också med sig att vi tipsar vidare till andra som ska ner till regionen för att turista. Att hitta Bordeaux-kopior vart man än beger sig, det är ganska tråkigt i längden. Men att nyfiket få stoppa näsan i ett glas med ett lokalt vin gjort på Gaillacs nästintill endemiska druvor: Braucol, Duras, Prunelard, Mauzac, Ondenc eller Loin de l'oeil; det är helt fantastiskt spännande!
Gaillac
Matmässigt kan sägas att Gaillac ligger lite i mitten av en mängd olika influenser, och här finns ett både brokigt och rikt kök. Och om man någon gång i livet ska äta fois gras, gåslever, så är det när man är i Gaillac!
Obelix då? Jo, här i Gaillac finns mängder av vildsvin i skogarna och de drar gärna fram i det odlade landskapet och ställer till problem. Den lokala lösningen är förstås jakt, vilket man bedriver i ganska stor omfattning. Det anordnas till och med jaktresor hit ner till Gaillac, just för de som är intresserade av vildsvinsjakt. Köttet gör man gärna korv av, som man sedan torkar för att klara lång förvaring. Vildsvinsgryta är en stapel på många lokala restauranger och även Obelix helstekta vildsvin!
Gaillac
Foto Vildsvin av Jaseem Hamza  CC
Man grillar gärna i Gaillac, precis som vi svenskar, då regionen är omtalat för sin kvalitativa produktion av nötkött. Den största anledningen är att klimatet är lite fuktigare här, vilket gör att växtligheten frodas och därmed ger ett naturligt och ymnigt bete åt nötkreaturen.
Hur har den färgstarka historien påverkat regionen? Precis som vi skrivit om i tidigare artiklar så är hela Occitanien som en enda bräddfylld skattkista för den historieintresserade. Allt från galler och romare till katoliker och protestanter har suttit vid maktens bord här, och det har under århundraden härjat en mängd konflikter och stridigheter om vem som har rätt; både rätten till besittning, men inte minst också frågan om vem som tror på rätt sätt. Intrigernas epicentrum, det är Occitanien i korthet.
Gaillac
Foto Gaillac av Didier Descouens  CC
Stridigheter har pågått runtikring regionen sedan urminnes tider, men efter tusentalet har Gaillac tack vare sin starka handel och därtill strukturerade försvar klarat sig relativt bra, varför det finns många historiska byggnader kvar från tidig medeltid. Arkitektoniskt så bör man inte missa katedralen i Albi; makalös! Mindre anspråkslöst, men ett exempel på högkvalitativ byggnadskonst, är klostret Saint-Michel, som med sin medeltida charm ligger utmed floden Tarn.
Är du svag för södra Frankrike; med sin enkelhet, sitt klimat, sin vänlighet, sina viner, sin brokiga historia och rika matkultur? Vill du få allt samlat på ett ställe?? Ta en tur till Gaillac!
Video - Gaillac
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg