Chenin blanc
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2021-11-19 i vinrelaterat
Limoux
J.Laurens
Loiredalen

Chenin blanc

Chenin blanc
En av våra mest allsidiga gröna druvor, hävdas ha en historia som går så långt tillbaks i tiden som 8-900-talet, då det som skulle komma at bli Frankrike var en ännu fragmenterad stat. Den tros ha sitt ursprung i Loires böljande dalar, precis på gränsen klimatmässigt till vad som är möjligt för att druvan ska frodas. I trakterna kring Anjou kan man se historiska spår av en väletablerad druvsort vid namn Plant dÁnjou, som genom tros vara densamma som Chenin Blanc. Det man med säkerhet vet, det är att den odlats som klosterdruva i Loire sedan mitten av 1400-talet, och att den fick sitt nuvarande namn från klostret Montchenin nära Corméry, där den kultiverades av abboten Denis Briconnet under 1500-talets första hälft.
Chenin Blanc är så mångsidig på grund av sin förmåga att agera lite som en neutral bas, ett oskrivet blad; där olika klimat och skiftande terroir ger tydliga utslag i det färdiga vinet. Under kallare år jäses det fram fantastiskt lätta, friska och mineralstinna exemplar av druvan; torra vita viner som nästan trippar fram på tungan. De år då värme och sol låter druvan mogna ut både fenoliskt och sockermässigt får vi istället veritabla käftsmällar av frukt, syra, mineral och en distinkt bärsötma som är fullkomligt formidabel. Det är dessa varma år som man som odlare också kan ha turen att få botrytisangripna druvor, vilket ger en naturlig uttorkning och slutligen leder fram till den mest gudomligt söta nektar!
Chenin blanc
Jordmånen ger, precis som klimatet, också en. Tyngre, lerbaserade jordmåner ger med rätt klimatmässiga förhållanden en fördelaktig grund till att skapa tungt fruktiga, botrytiserade dessertviner som behöver tid på rygg för att utvecklas till sin fulla potential. Väldränerad sandjord ger istället lätta och syrliga viner som mognar snabbt, och i jordar med mycket kalk drivs fram druvor där mineralitet och syra samspelar.
Under Chenin Blancs barndom och tidiga tonår var klimatet sådant att druvorna sällan hann uppnå full mognad, och man försökte då kompensera för den kartiga syran och den låga naturliga sockerhalten genom "chaptalisering"; man tillsatte helt enkelt en sockerlösning, dels för att balansera syrahalten, dels för att få upp alkoholhalten vid fermentering. Det här gav sällan några bra resultat, varför man istället började experimentera med att framställa bubbliga viner och DÄR skapade man till slut en riktig fullträff! Crémant de Loire är fantastiskt goda viner, och ett gebit inom vilket de bästa producenterna slår många budget-champagner på fingrarna. Mineraliteten, syran, den distinkta äppligheten, brödigheten; allt finns där som man kan tänkas önska sig från en bättre champagne!
Chenin blanc
Man finner även Chenin Blanc i Crémant de Limoux som inte helt otippat kommer från just Limoux. detta är en något nyare appelation som introducerades så sent som på 1990-talet. I skrivande stund har vi på Escapat följande Crémant de Limoux viner. J.Laurens La Matte en snustorr och balanserad variant. Samt ett smakrikt och delikat rosébubbel J.Laurens Rose no7.
Terroir, klimat och vinifikationsfilosofi; de påverkar förvisso de flesta druvor till att generera olika stilar och uttryck inom det druvtypiska. Men det är mycket sällan en och samma druva är en så variabel kameleont och faktiskt kan generera allt från lätta mousserande till högtrycksbubbel, och spänner från det lättaste lätta vita vinet, till det sötaste söta, tunga och parfymerade dessertvinet. Men Chenin Blanc är ingen druva att odla i bulk, då den snabbt blir platt och tråkig utanför de optimala ramarna. Under rätt klimatologiska förhållande, jordmån och tillverkning, ger den avkastning av den allra högsta tänkbara kvaliteten. Får den dock för mycket sol, så sockermognaden kommer innan druvmognaden, blir resultatet viner som är väldigt platta och ointressanta.
Chenin blanc
Foto Loiredalen av julian elliott
Vinfält utanför Sancerre i Loiredalen
Druvan har sitt ursprung i Loire men odlas idag i stort sett över hela världen. Troligtvis var det en av de första druvsorterna i Sydafrika och Australien, vi vet med säkerhet att den odlats sedan slutet av 1600-talet i Sydafrika och sedan slutet av 1800-talet i Australien. Där den idag når sin bästa nivå utanför Frankrike, det är i svala, kustnära områden med hög genomluftning. Där får den en lång växtsäsong med lagom mycket sol och når den komplexitet den har alla förutsättningar för.
En sval, krispig Chenin Blanc avnjuts typiskt till lättare rätter av fisk och skaldjur, mineralitet möter mineralitet och magi uppstår! Ett mousserande med lite sötma möter upp hettan i många asiatiska rätter, och ett torrt gifter sig med så otippade tillval som pommes frites eller varför inte ägg och bacon; en champagnefrukost värd namnet. En fruktig men torr variant kan med fördel serveras till många vegetariska rätter, och är också en stil att utforska till både sushi, grillad kyckling och matigare sallader.
Och till slut; tänk dig en perfekt tempererad eftermiddag i södra Frankrike, en plats i skuggan under ett träd med en god bok, doften av en nygräddat knäckig tarte tatin som anas genom trädgården, och ett kylt glas med en sådär perfekt-söt-men-uppfriskande Chenin Blanc.
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg