Terroir
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-07-05 i vinrelaterat
Klimat
Olda vin
Jordmån

Terroir

Terroir
Kan man baserat på smaken av ett vin fastställa under vilka förhållanden som druvan har odlats? Begreppet kallas "terroir" och är säkert bekant för en del vinkonässörer men okänt för andra, här ska vi titta närmare på ämnet och försöka reda ut en del frågetecken.
Begreppet "Terroir" härrör från franskans "terre" som betyder land. Det beskriver olika karakteristiska kvalitéer kring en viss plats som i sin tur påverkar växternas genetik samt framställningen av matvaror som utvinns ur växten. När det kommer till vin så används begreppet för att beskriva inflytandet som växtplatsen har på den slutliga produkten och dess smak. Uttrycket i sig kan användas både för att beskriva växtplatsen och det färdiga vinet, beroende på sammanhang.
Det som anses kunna påverka vinets terroir är emellertid
- Klimat
- Jord
- Terräng
- Tradition
Terroir
Foto Jordgubbar av ShakataGaNai  CC
En enkel jämförelse när det kommer till klimatet är något som säkert många känner till, våra svenska jordgubbar.
Ingen har väl missat att de svenska gubbarna ofta har en sötare smak än de utländska som finns att köpa i affären. Detta beror på att våra långa, svala nätter gör att mindre sockerarter förbränns i plantan. Denna förklaring är inte helt olik det som sker när man odlar druvor.
När man talar om klimatets påverkan på druvorna brukar man dela upp vinerna i två grupper; de som odlats i varmt respektive kallt klimat. Det som sker är tvärtom som för jordgubbarna, druvor som odlas i varmt klimat blir sötare och de som odlas i kallt får en tydligare syra.
Det finns en oändlig mängd olika jordar som vinrankorna odlas på, och som påverkar vilken smak vinet får. faktum är att en och samma vingårdsplätt kan innehålla olika typer av jordar.
Terroir
Foto Vinrankor terräng av Wikieditor11221  CC
Terrängen är också en faktor som är avgörande för vinets smak, där kan man bland annat räkna in närheten till vatten, hur pass exponerad odlingen är för sol samt höjden för odlingen. Höga höjder får ofta kalla nätter som följd, detta i sin tur resulterar i viner får en naturlig syra som ger vinet en fräschör.
När man talar om tradition syftar man på områdets anpassning att odla och skörda vinet beroende på vilket klimat man har. Dessa till synes obetydliga detaljer har påverkan slutresultatet och vinets smakinriktning.
I Languedoc-regionen där vi verkar finns en rik variation på såväl jordar som altituder som också resulterar i ett varierande och spännande utbud av smaker.
På Escapat har vi fyra olika typer av jord (Jordblandad -lera - sand -kalksten och grus), fält på olika höjd, planteringar i olika väderstreck och ett speciellt mikroklimat. Pic Nore 1211 m.ö.h. ligger väldigt nära och ger kalla nätter till de varma dagarna med mycket sol. Pyrenéerna och Montagne Noire (Massif central) är också en speciell förutsättning som skapar en vindtunnel mellan bergskedjorna.
Vinbonde
Bruno Ohlzon