Sète
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-05-12 i turism
Cap d´Agde
Langedoc
Sète

Sète

Sète
Fast förankrad vid berget Mont St-Clair en bit ner på franska medelhavskusten ligger den fina hamnstaden Sète. Med gott fog kallas den även Languedocs Venedig.
Komplett med kanaler, ostronodlingar och färgrika skådespel. Den som älskar skaldjur har här ett obligatoriskt stopp längs vägen. Men här står mycket mer än så till buds i trakten, inklusive världens största nudistklubb.
Det myllrar av liv i Sète och högst puls är det runt kvarteren närmast Canal du Sète mitt i stan. Oavsett om du kommer med bil, till fots från tågstationen mitt i stan eller från en båt på väg till eller från Canal du Midi, kan vi varmt rekommendera boende på Le Grand Hotel Sète. Ett underbart hotell från la Belle Epoque, numera med glastak över innergården och välförtjänt BIB-utmärkelse från Guide Michelin i restaurangen. Perfekt läge för att ta bilder på alla färgglada båtar som pilar fram och tillbaka i trafik över vattnet.
Sète
Tornerspel i kanalen.
Under hela sommaren kan man här kolla in tornerspelen som pågår i kanalen (video på Youtube). Här slåss man från roddbåtar istället för från hästar, från juni till den stora Saint Louis-festivalen i augusti, när finalerna avgörs. Lansar riktas, vimplar fladdrar och skummet yr när roddarna styr båtarna mot varandra. Kampen om publikens vrålande gunst när motståndaren plumsar i vattnet är lika stor som den att vinna hela turneringen.
Sète
Foto Canal du Midi av AnnDcs
Utloppet av Canal du Midi i Sète.
Den berömda Canal du Midi har ett av sina utlopp i Sète. När den byggdes i början av 1600-talet var det för att säkra transportvägen mellan Biscaya och Medelhavet i sydöstra Frankrike, och på så sätt slippa passera Spanien som man låg i ständigt krig med. Ludvig den fjortonde såg nyttan med en ny hamn där kanalen nådde Medelhavet. Mest för att lasta om gods och krigsmateriel till och från båtar som skulle ta vägen över den nya kanalen, och som ett säkrare alternativ till Marseille i Rhônedeltat högre upp. Men var skulle den ligga?
Nästan hela kusten bestod då som nu av låglänta sankmarker och sandrevlar. Fiskeläget vid berget Mont St-Clair var dock känt för att ge skydd mot mistralen och andra kraftiga vindar. Där byggde kungen sin hamnstad Sète, som skulle påverka hela regionen ekonomiskt. Salttillverkningen som hade pågått sedan medeltiden utvecklades, militärt materiel bytte ägare och även vinexporten fick ett rejält uppsving.
Sète
Kalasa på fisk och skaldjur direkt från havet. Även om hela stan numera är som en enda stor marina med båtar på varje ledig plats längs kanalerna, pågår en livlig verksamhet året om. Mitt i den gamla hamnen ligger yrkesfiskarnas båtar lugnt förtöjda om kvällen. Längs kajkanten på norra sidan ligger fiskeredskap och nät i prydliga rullar och lådor. Alla magasin är välanvända, några klädda i nyputsad pastell, andra är slitna men omgjorda till hippa uteställen och yogastudios. Här finns även det regionala centret för samtida konst, Centre Regional d´Art Contemporain.
På den andra sidan kanalen samsas fiskrestauranger med tjusiga barer och caféer. Välj mellan magnifika skaldjursplatåer eller några absolut purfärska ostron från ett hål i väggen. Skölj ner med glas krispigt lokalt vin i valfri färg. Men fortsätt gärna längre ut, en drink i solnedgången på tjusiga Hotel Port Marine är aldrig fel.
Sète
Foto Mont St-Clair av Photoprofi30
Utsikt från Mont St-Clair.
Kolla utsikten från berget eller vandra längs stranden. Man bör också ta sig upp till det stora korset högst upp på berget Mont St-Clair till fots eller med lokalbuss. Bara en liten bit uppför backen ligger museet för traktens son, poeten och konstnären Paul Valéry, på andra sidan finns Espace Georges Brassens.
Eller så kan man fortsätta söderut. Utsidan av landtungan som omger Etang de Thau är en 17 kilometer lång fantastisk sandstrand, den sträcker sig hela vägen ner mot Cap d´Agde. In mot lagunen syns sandbankarna där man odlar musslor och ostron i stor skala. Traktens enorma odlingar står för hela 10% av Frankrikes skaldjursproduktion. Längs insidan av den smala landremsan syns kilometer efter kilometer av stora saltbassänger, där man utvinner de åtråvärda saltkristallerna på samma sätt som man gjort i tusentals år.
Sète
Foto Cap d´Agde av umat34
Strand i Cap d´Agde.
Partyställen med eller utan kläder. Några kilometer söderut finner du Cap d´Agde, runt hela udden hittar ni små turistorter med trendiga barer i mängd. Men pass på, på Cap d´Agde ligger också världens största klubb för naturister. Det som började som en enkel camping efter andra världskriget, har utvecklats starkt genom åren och rymmer under högsäsong idag uppåt 40000 nudister.
De flesta gillar helt enkelt bara det naturliga och vill vara nakna vad de än gör. På nittiotalet höll det dock på att gå över styr, med swingerspartyn både här och var bland sanddynerna. Den typen av aktiviteter är nu hänvisad till särskilda klubbar med olika slag av pikant inriktning inom området, nån måtta på lössläpptheten tycker även fransmännen ändå att det får vara.
Stanna till om du törs, kör annars vidare igenom byn till södra sidan av udden. Partynivån är hög även där, men med lite mer av textilier på kroppen. De vackra stränderna och vinet är lika inbjudande för alla vart du än kommer.
Video - Sète
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Maria Unde Westerberg
Foto Sète av FredP