Avignon
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2021-10-22 i turism
Rhône-dalen
Palais des Papes
Doms d'Avignon

Avignon

Avignon
Air France flyger numera visserligen direkt från Stockholm till Avignon, men om du frågar oss så skulle vi i stället rekommendera ett flyg till Lyon och sedan att hyra bil för att billedes ta sig nerför den fantastiska Rhône-floden. Ett tillfälle att ta i akt; att få njuta av alla de underbara vindistrikt man passerar, med härliga människor, fantastisk mat och en natur som skiftar fullständigt från lummigt grönt till stäpp på resan söderut, gör resan till ett verkligt mål i sig.
Väl framme i Avignon får hela den mänskliga organismen sitt lystmäte; i form av mat, dryck, behaglig värme och lockande skratt från alla uteserveringar. Staden breder ut sig på den vänstra sidan av Rhône, och är idag en livlig provinshuvudstad med ca hundra tusen invånare. Innanför den medeltida ringmuren finns hjärtat av Avignon, som sedan 1995 åtnjuter världsarvsstatus på UNESCO's lista; här finns många historiskt viktiga byggnader och en välbevarad stadskärna.
Avignon
Foto Palais des Papes av Boris Stroujko
Palais des Papes, Påvepalatset, är den kanske mest namnkunniga byggnaden i Avignon. Som ett av Europas största och historiskt mest signifikanta gotiska byggnadsverk huserade det den handfull påvar som under Avignonpåvedömet åren 1309-1377 såg den katolska kyrkans makt förflyttad från Rom till Avignon. Även efter återtåget till Rom med påve Gregorius XI i spetsen förblev Avignon ett strategiskt maktcentrum för politik och religion, här huserade motpåvar fram till 1433, innan staden återigen föll under Roms skyddande vingar.
Innanför ringmuren återfinns även storheter som Cathédrale Notre-Dame des Doms d'Avignon, påbörjad på 1100-talet och ärkebiskopssäte sedan år 1475, samt resterna av Pont Saint-Bénézet, även kallad populärt kallad Pont Avignon, byggd mellan åren 1177-1185. Det medeltida Avignon skvallrar om en historisk period full av drama och politiska intriger, och läner sig väl åt en promenad; antingen i stilla mak på egen hand, eller ledd av en av alla de kunniga guider som får historien att åter leva upp bland gränder och torg.
Staden bjuder även på en uppsjö av trevliga och gemytliga matställen som håller hög kvalitet, allt från restauranger förlänade med de åtrådda Michelin-stjärnorna; som till exempel La Mirande; till "enkla-men-fantastiska-inom-sitt-gebit" bistros och mat-caféer såsom Hygge. Men vi har fastnat lite för två verkligt veritabla pärlor, med helt olika inriktning, men samma höga ambitioner.
Avignon
Foto Place Crillon av trabantos
Restaurang Sevin, som drivs av Guilhem och hans fru Corinne, är en av Avignons mer uppsnackade serveringar. Fantastisk, regional provensalsk mat, så som svart ris från Camargue och lokalt fångade languster. Restaurangen ligger vägg-i-vägg med Palais des Papes i en byggnad från 1100-talet. En helt unik miljö och ett underbart besök, både för den historiskt intresserade, men framför allt för den matglade!
Bistro Ginette et Marcel har funnits i Avignon under ganska lång tid, men har nyligen återuppstått som en fågel Fenix. Ett stenkast ifrån L'Agapé, en annan krog väl värd ett besök, ligger den 50-tals-inspirerade bistron, ett perfekt stopp för den som vill ha en snabb budget-lunch. Här serveras deras specialitet, tartines; en typiskt elegant fransk omskrivning av "grillade mackor", och en typiskt elegant fransk version av denna ödmjuka anrättning. Grillade bagetter, toppade med fårost och timjan, eller brie med valnötter och akaciahonung eller en majonnäs-kyckling med en knaprig crudité (en salladsblandning på bland annat fänkål, rädisor, morötter, äpplen, gurka, salladslökar och citronjuice). Visst vattnas det i munnen?
Är du nyfiken på regionens viner, eller vin generellt, så rekommenderas varmt ett besök hos Laurent och Stéphane, som driver "Le Vin Devany Soi". Ett helt underbart ställe, där vänligheten och kunskapen hos ägarna är en fröjd att njuta av. Passa på att prova dig igenom södra Frankrikes vinskatter och köp på dig mer än du klarar av att bära; fyll bilen redan här, om du nu inte har några producentbesök inbokade!
Avignon
Foto Festival i Avignon av Danute Gudauskiene
Sången "Sur le Pont d'Avignon" (med en melodi från 1400-talet) är än idag bekant för många över hela världen, vilket även 60- & 70-talets "Edith Piaf", Mireille Mathieu, är. Det finns en hel del musikaliskt inriktade lokaler att botanisera bland för den som vill ut bland folk och njuta jazz, blues, rock och fransk "chanson". Musikscenen är som allra störst under de festivaler som innan Covid krönte Avignons händelsekalender. Kort sagt finns här något för de flesta; en välkomnande sydfransk gryta av historia, vackra omgivningar, dramatik, musik och inte minst mat och vin. Bienvenue à Avignon!
Video - Avignon
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg