Rennes-le-Château
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-01-08 i turism
Aude
Couiza
Limoux

Rennes-le-Château

Rennes-le-Château
En by på landet med ca 100 bofasta har av en sedan länge död präst blivit en vallfärdsort av sällan skådat slag. Men trots auran av viskningar om hemliga brödraskap, esoteriska strömningar, dolda kristna budskap och en historia som inspirerat Dan Brown, så har Rennes-le-Château också sin alldeles egen skönhet, bortom konspirationsteorierna. Området är vida känt för sina vackra vyer med djupa raviner, floder, kalkstensklippor, skogsklädda sluttningar och underjordiska grottor. Rennes-le-Château vilar lugnt och tryggt uppe på sin kulle med en majestätisk utsikt över floden Aude och de avlägsna Pyrenéerna.
Legenderna om att här har den heliga Graal begravts, om Maria Magdalena som Jesus hustru och alla andra teorier som populariserats i bland annat Da Vinci-koden, väcker något nyfiket i de flesta av oss. Myter och mysterier har länge omhuldat provinsen Languedoc där Rennes-le-Château ligger, och historien om prästen Saunière skänkte än mer vatten på kvarnen. Den gav upphov till en alldeles egen legend som gjort den lilla byn känd trots sina mer namnkunniga grannar som också har en mytomspunnen historia, bland dem Narbonne, Carcassone och Beziers. Kring legenden om Saunière svävar fortfarande kittlande och obesvarade frågor; varifrån kom pengarna som bekostade så stora renoveringar av kyrkan, och varför kan man läsa inskriptionen "Terribilis est locus iste" ("Det här är en hemsk plats") vid ingången?
Rennes-le-Château
Foto Rennes-le-Château av Veronika Kovalenko
Fantasier, myter eller sann historia, det får var och en avgöra. Det man inte får bortse ifrån, är att omgivningarna runt Rennes-le-Château är fantastiska, och att regionen idag är lika berömd för sina viner och sin matkultur. Vill man njuta av naturen så är ett hett tips att ta med sig en korkskruv, varsitt glas, lite kallskuret och bröd, att besöka den lokala vinhandeln och rycka med sig en flaska och sen njuta av naturen i en härlig pique-nique!
Rennes-le-Château
Foto Rennes-le-Château av Photive
När man är i området bör man passa på att dricka Blanquette de Limoux, som av vinhistoriker anses vara det första mousserande vinet, skapat av munkar redan 1531 i klostret Saint-Hilaire. Huvuddruvan i området är Mauzac, lokalt kallad Blanquette, men sedan 1990 får odlarna även blanda i lite Chardonnay och Chenin Blanc. Huvudparten (minst 90%) är dock fortfarande alltid Mauzac, vilket ger de bubblande vinerna dess fantastiskt fräscha toner av gröna äpplen och nyklippt gräs, omisskänliga i en blindprovning.
Vill man låta någon annan stå för förplägnaden och njuta av en lokal meny lagad med omsorg, är mitt tips l'Escondida med sin fantastiska utsikt över dalen. Deras sallad med ankbröst är en varm rekommendation! Le Jardin de Marie är också en trevlig restaurang, där det säkra valet är kolgrillat kött från den lokala slaktaren "Chez Charly".
Så oavsett man kommer för myterna eller stannar för vyerna, ska man passa på att fullt ut njuta av en historisk provins, legendariska viner och fantastiskt genuin mat!
Video - Rennes-le-Château
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg