En fransk jul
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2018-11-16 i vinrelaterat
Jul i Frankrike
Fransk julafton
Frankrike på jul

En fransk jul

En fransk jul
Gåslever och mousserande istället för köttbullar och glögg, hur låter det? För oss svenskar kanske en glammig utopi men för fransmännen är detta verklighet.
Fransmännens smak för god mat och dryck genomsyrar firandet som inleds den 24 december med "La Revillion". Förenklat kan man säga att detta är en är en exklusiv variant av vår uppesittarkväll. Istället för Bingolotto ser man Påvens tal på TV och motsvarigheten till skinksmörgåsen med glögg är en storstilad middag med mousserande. Ordet Reveillon kommer från franskan "reveil" som betyder att vara vaken och det är just vad man behöver vara denna kväll eftersom firandet pågår fram till midnatt.
Till skillnad från Sverige är kringliggande dagar, som till exempel 24 och 26 december inga röda dagar utan fransmännen arbetar som vanligt. Dagen efter, den 25 december påbörjas det riktiga julfirandet. På morgonen vaknar de förväntansfulla barnen och undrar vad tomten, eller Père Noel som de kallar honom, kan ha lagt i deras skor. Ja, ni läste rätt. Den franska jultomten lägger inte klapparna i några julstrumpor utan i skor som barnen ofta placeras framför eldstaden om en sådan finns. Under granen finner man istället för julklappar ofta "papilottes" färgglada karameller och tillsammans med andra godsaker och frukt.
De flesta franska familjer har precis som i Sverige en julgran, en viktig juldekoration som kanske inte är fullt lika vanligt hos oss är också julkrubban - la créche de noël, som förutom de sedvanliga gestalterna också kan innehålla figurer av lokala personer som betytt mycket för samhället eller gjort goda gärningar.
En fransk jul
Foto Foie Gras av Charles Haynes  CC
En härlig tallrik med Foie Gras.
Maten är mycket viktig för fransmännen och julafton är inget undantag. Vad julbordet består av varierar beroende på vilken region man befinner sig i, men exempel på klassiska rätter som ofta återfinns är gåslever, ankbröst, ostron och kalkon. Fransmännen älskar sina ostar och de har en naturlig plats på dessertbordet tillsammans med bland annat Bûche de Noël, en slags rulltårta i choklad som ser ut som en trästubbe och sägs vara syndigt god.
Vinet har föga förvånande en självklar dryck under julfirandet. Dagen till ära plockas de allra bästa vinerna fram och väljs med noggrannhet ut för att passa de olika delikatesserna som avnjuts. Visst låter den franska julen härlig? Vill du också få en fransk touch på ditt julfirande har vi de perfekta gåvorna för såväl vinälskaren som för dig själv om du vill sätta guldkant på ditt eget julbord!
Vinbonde
Bruno Ohlzon