Bûche de Noël
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-11-26 i vinrelaterat
Julbakelse
Noël
Julstubbe

Bûche de Noël

Bûche de Noël
Dopp i grytan, pepparkakor och en nerbränd bock av halm. Julen står och stampar runt hörnet med allt vad den innebär. Och som vi har längtat! Efter ett annorlunda år som detta känns lite värmande traditioner viktigare än någonsin. Så varför inte damma av en riktigt uråldrig klassiker?
Bûche de Noël kan vara en av de äldsta jultraditionerna som finns. Äldre än julen själv faktiskt. Julstubben, som den heter på svenska, har sina rötter i järnålderns Europa - långt innan Jesus födelse och kristendomens intåg. Keltiska familjer samlades för att fira in vintersolståndet ihop. Det vill säga tidpunkten när vintern vänder mot våren och ljuset sakta men säkert kommer tillbaka efter ha övergett oss under hösten. vintersolståndet brukar infalla nån gång mellan 21:a och 23:e December - alltså runt de datum vi firar jul idag. För att välkoma det nya året samlade familjer ihop timmer och tunga trädstockar för att bränna upp dem tillsammans. Det gjorde man för att bränna ut det gamla året och låta ens tidigare bekymmer gå upp i rök. Askan efter brasan sparades också. Den sägs ha varit värdefull eftersom den gav tur och skyddade familjen mot ondska. Den ska också ha varit ett effektivt skydd mot åska och blixtnedslag. Ett av järnålderns största naturkatastrofer eftersom näst intill alla hus var byggda av timmer.
Man skulle kunna tro att kristendomens intåg skulle sätta stopp för den här okristna traditionen, men icke! Julstubben har överlevt. Dock med mindre stockar än Kelternas, och i stenugnen där hemma istället för utomhus. Men syftet förblev detsamma: att välkomna ljusare tider! Och med värmen julstocken alstrade började man baka en stubbliknande rulltårta. Symboliskt och bra! Det första receptet på Julstubbe kan spåras till 1600-talet då både marsipan och maräng - två populära dekorationer på Julstubbar, var frekvent förekommande på middagsbordet. Det första receptet på sockerkaksbotten som någonsin publicerats var år 1615, i boken "The English Huswife".
Bûche de Noël
Foto Julstubbe av etorres
Men vad består egentligen själva bakverket av? Receptet har förändrats och förfinats genom tiderna. Hur mycket man nu kan förfina en stubbe? Men det är en annan historia. Under 1900-talet tog bagarna i Paris fram och populariserade den version som huvudsakligen bakas idag. Man börjar med att grädda en rektangulär och extra fluffig sockerkaksbotten smaksatt med kakao. Medan den är i ugnen gör man fyllningen: vispad grädde som förstärkts med lite gelatin och smaksatts med vanilj. Den rullas in i sockerkaksbotten, som glaseras med en choklad och -smörkräm. Den skåras för att efterlikna barken på ett träd. Sen dekoreras stubben med diverse skog-relaterade pynt. Svampar av maräng, kvistar av marsipan och spindelnät av sockervadd för att nämna några vanliga. Bara fantasin sätter gränsen!
Även om sockerbagarna älskar denna hantverksdröm, så är det allt färre som bakar julstubbar hemma i stugorna nu för tiden. Vilket är synd. Men det är där du kommer in! Ingenting känns väl mer passande ett annorlunda år som detta, än en gammal hederlig Julstubbe för att välkomna ljusare tider? Lycka till, men var försiktig bara så att du inte bränner den!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur