Glöggens historia
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-12-11 i vinrelaterat
Glödgat vin
Glüwein
Glögg

Glöggens historia

Glöggens historia
Från antika orgier till julgransplundring. Glöggens historia är en kryddig berättelse! Innan du häller ut ditt oxiderade vin i diskhon borde du läsa den här texten!
Varmt vin med aromatiska kryddor, sötmandlar och russin. Första gången begreppet glögg dyker upp i svenska skrifter är år 1609. Då omnämns det som "glödgat vin", men i Europa har kryddviner druckits redan sen 300-talet. De antika grekerna och romarna drack kryddat vin, dock under annorlunda förhållanden än idag, men det kommer vi till senare. I Sverige är det idag en självklarhet med glögg till julen, men så har det inte alltid varit. Det är faktiskt först under slutet av 1800-talet som glögg blir en av de mest populära svenska jultraditionerna. Förra året såldes 2,7 miljoner liter glögg - bara på systembolaget.
Har du nån gång glömt en öppnad flaska vin i kylen för länge, då vet du hur svårt det är att skölja ner den. Det visste romarna och de antika grekerna också, som löste problemet genom att dölja mindre angelägna smaker genom att krydda vinet med aromatiska kryddor. Att man också trodde de starka kryddorna hade magiska hälsofördelar var bara en bonus. Denna dryck brukade kallas för Conditum paraxodum, som betyder någonting i stil med "överraskelsens kryddor". Det sägs att kejsar Nero var ett stort fan av den kryddiga drycken - gärna ihop med en ännu kryddigare romersk orgie.
Under medeltidens Europa blir det populärt att värma kryddviner. Det är kanske inte så konstigt med tanke på hur kallt och ensligt det kunde bli i ett stort stenslott. Under 1400-talet börjar skrifter från området kring Rhen spridas i Europa. Enligt de skrifterna anses Glüwein vara ett ypperligt recept för att maskera smaken av ett överjäst vinfat.
Två hundra år senare dyker begreppet "glödgat vin" upp för första gången i svensk skrift. Ordet glögg har utvecklats från glödga. Att glödga nånting betyder att bringa nånting till glöd, alltså att värma upp det, i det här fallet vin. Innan kryddvin enades under glöggens flagga har andra recept cirkulerat runt i medeltidens Sverige. Exempelvis serverade kung Erik XIV sin favoritdryck under sin kröning 1561. Han dukade upp 210 kannor Lutendrank, ett vin med kryddor och mjölk. Medan det sägs att Gustav Vasa föredrog Rhenvin med socker, honung, ingefära, kardemumma, nejlikor och kanel.
Glöggens historia
Foto Glögg av In Green
I den lilla smidiga boken med det snärtiga namnet "handbok i förädling, försäkring och tillverkning av viner och spirituosa" skriven av Jacob Leufvenmark 1870, finns flera spännande varianter på glögg. Bland annat Katarrh och Brûlot. Katarrh är en glögg med lakritsrot och islandsmossa som enligt utsago ska drickas under förmiddagen för att bota hosta. Tron på glögg som medicin har alltså levt under tusentals år!
Brûlot är en extremt fransk variant av glögg som består av upphettad cognac som man flamberar. Över lågorna lägger man ett halster med socker som får karamelliseras och smälta ner i kitteln. Brûlot kallas också för cognacs-glögg.
Under 1890-talet blev glöggen en svensk jultradition på riktigt. Varje seriös vinhandlare hade sin egna blandning och variant. Den buteljerades och såldes med vackra etiketter utsmyckade med tomtar, julbockar och andra julmotiv. En av de mest kända vinhandlarna under den här tiden var J.D. Grönstedt & Co. I deras recept fanns flera olika sorters vin som blandades med sockerlag, russin, sötmandel, kanel, kardemumma, nejlikor och ibland även vanilj.
Förhoppningsvis har den här texten inspirerat dig till att våga testa att blanda ihop en egen variant? Ta till vara på de dyrbara dropparna och lycka till med årets glögg-verkstad!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur
Foto Glögg av zi3000