Vinresa i Minervois
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2023-09-22 i vinrelaterat
Minervois
Languedoc
Escapat

Vinresa i Minervois

Vinresa i Minervois
En fascinerande vinregion där mångfald och karaktär förenas. Från kyliga klimatzoner till högt belägna vingårdar, Minervois erbjuder en variationsrik smakupplevelse. Utforska druvsorternas magi i Minervois Rouge et Rosé, och låt dig förtrollas av Minervois Blancs skiftande kvaliteter. Upptäck även den sällsynta skatten i Minervois Noble, de söta vinernas ädla värld. Med moderna och traditionella produktionstekniker skapar vinmakarna här en palett av viner att utforska. Gör dig redo för en spännande vinresa i Minervois!
Geografi
Minervois AOC är indelad i fem klimatzoner som ger väldigt olika uttryck i de färdiga vinerna:
Côtes Noires längst i nordväst har de kallaste, mest Atlantinfluerade vingårdarna, vid foten av Montagne Noire. I de här trakterna finner vi till exempel Domaine d'Escapat.
La Clamoux ligger på alluviala terrasser och plattare mark i sydväst ner mot Carcassonne.
La Zone Centrale är verkligen beläget i mitten av appellationen, på en höjd av cirka 400 meter (1200 fot).
Le Causse är ett område med hög mark och fattiga, torra jordar i nordost, där skördarna är som lägst.
Les Serres är det varmaste och mest medelhavslika området, längst i sydost.
Inom Le Causse ligger även de 350 hektar vingårdar som idag utgör Minervois La Livinière AOP. Producenterna här började lobba för sin egen appellation så snart Minervois erkändes 1985, och uppnådde sitt mål ett decennium senare. Detta är ett område med mycket garrigue i ler- och märgeljordar över kalksten, med ett rykte om sig att konsekvent producera högkvalitativa viner.
Vinresa i Minervois
Druvsorter
Minervois Rouge et Rosé
De dominerande druvsorterna som används i AOC Minervois Rouge et Rosé är Grenache, Syrah, Mourvèdre och den något mer ovanliga Lledoner Pelut. Druvorna Carignan, Cinsault, Piquepoul Noir, Rivairenc och Terret Noir utgör utöver dessa de så kallade "accessoarerna" som ger vinerna det där lilla extra.
Roséer räknar också de gröna druvorna Bourboulenc, Clairette, Grenache Blanc, Grenache Gris, Maccabeu, Marsanne, Piquepoul Blanc, Roussanne, Terret Blanc och Vermentino som ytterligare "tillbehör"; många av dessa utgör dessutom de viktigaste gröna varianterna i Minervois blanc.
Röda och roséviner från Minervois måste bestå av en blandning av minst två druvor med minst en av de dominerande sorterna närvarande. Dessutom måste alla kombinationer av Carignan, Cinsault, Grenache, Mourvèdre och/eller Syrah utgöra minst 50 procent av blandningen även om ingen bland de fem får ligga på mer än 80 procent i det slutliga vinet. För roséviner får alla gröna druvsorter, antingen ensamma eller i kombination, utgöra maximalt 10 procent av blandningen.
Vinresa i Minervois
Minervois Blanc
De viktigaste druvsorterna i Minervois Blanc är Bourboulenc, Grenache Blanc, Maccabeu, Marsanne, Roussanne och Vermentino. Clairette, Grenache Gris, Muscat Blanc à Petits Grains, Piquepoul Blanc, Terret Blanc och Viognier är hjälpsorterna.
Proportionerna avspeglar de röda (och rosévinerna) här med blandningen av principiella druvsorter som står för minst 80 procent av blandningen. Den enda andra bestämmelsen säger att Muscat Blanc à Petits Grains inte får utgöra mer än 10 procent i något vin.
Appellationens vita viner varierar avsevärt i kvalitet och stil även om Minervois Blanc generellt sett förändras med tid och lagring och blir alltmer aromatisk och raffinerad.
Minervois Noble
Förutom torra röda och vita viner har området en lång tradition (om än med få anhängare) av sötvinsproduktion. Söta, vita Minervois Noble, som det kallas, får dock inte ståta med Minervois på etiketten; det har ingen egen benämning under appellationens regelverk. Även om denna stil tidigare var tillåten när Minervois klassades som en VDQS (Vin Délimité de Qualité Supérieure - ett kvalitetssteg under en appellationstitel) fram till 1985, innebar inte uppgraderingen till AOC att Minervois Noble automatiskt följde med. Många "ädla" viner som produceras i området bär inte längre titeln "Minervois" utan säljs i stället som Vin de France under EU:s terminologi "moût partiellement fermenté issu de raisins passerillés" ("delvis jäst must av torkade druvor").
Det är ett gyllene sött vin gjort på samma vita druvor som sina torra motsvarigheter. Även om det refereras till botrytis (även känd som "ädelröta", eller "pourriture noble" på franska), produceras dessa söta viner genom att bären sitter kvar länge, länge på vinrankan eller genom att efter plockning, koncentrera sockret i dem genom avdunstning (den sistnämnda metoden används i till exempel Amarone-produktionen i Italienska Valpolicella) - det sydfranska klimatet är i allmänhet för torrt för ädelröta.
Vinresa i Minervois
Foto Vintillverkning av Guybuchan
Produktion
Medan vissa producenter använder sig av tekniker som hel eller partiell maceration carbonique (kolsyrejäsning: druvorna läggs hela i jäskaret och den koldioxid som bildas i frukten får den att spricka och därmed läcka ut socker som jästen kan börja omvandla till alkohol) för att producera lättare, fruktiga och tillgängliga röda viner, är de flesta röda viner i området traditionellt jästa under längre tid med frekvent överpumpning eller punch down (nedtryckning av skalmassan för att läcka ut så mycket färg, smak och tanniner som möjligt), för att på så sätt producera viner med mer extraktion.
Avstjälkning används i allt större utsträckning för att minska de träiga tanninnivåerna, och de röda vinerna lagras i allmänhet i minst ett år innan de släpps. Fatmognad blir allt vanligare, men namnet Minervois har fortfarande svårt att inbringa priser höga nog för att motivera kostnaden för inköp av nya ekfat (ett nytt 225 liters ekfat av fransk ek ligger idag på hisnande 2000 euro, och den kostnaden måste alltså fördelas på de eventuellt 300 flaskorna man får ut från fatet).
För att skapa sig en bild av Minervois vinmässigt bör man göra en djupdykning i vad denna appellation har att erbjuda, och testa så mycket man bara kan. Prova det mousserande, prova det vita torra respektive söta, deras röda viner och roséer. Först då kan man börja skapa sig en uppfattning av den fantastiska variation som regionen har att erbjuda. Jämför de olika delarna av appellation mot varandra för att förstå skillnaden mellan till exempel Montagne Noirs lite kallare klimat, där druvorna har en chans att mogna ut fullständigt, och Les Serres nästan brända karaktär, där de sockerstinna druvorna har potential att ge viner med en portvinsnormal alkoholhalt och tillika stil. Det är viktigt att prova de enklaste vinerna mot de bästa, för att förstå hur vinodling och -produktion skiljer sig åt mellan det traditionellt enkla och det kommersiella. Först då kan man få en inblick i vad det är som gör Minervois till en betydligt mer spännande, intressant och mer kvalitativt inriktad appellation än vad man hittills oförtjänt fått stämplat över sig.
Vinresa i Minervois
Några producenter att absolut besöka på plats:
- Domaine d'Escapat: där vinresan tar sin början.
- Chateau du Donjon: som ligger strax söder om Escapat, för en första jämförelse mot Escapats viner.
- Domaine J Laurens från Limoux: sydväst om Carcassonne, där provar ni mousserande, som en referenspunkt mot all annan mousserande ni testar på resan. De har både den traditionella Blanquette de Limoux, där druvan Mauzac ger en härligt gräsig ton. De tillverkar även den mer kommersiella varianten Cremant de Limoux, där internationella druvor som Chardonnay och Chenin Blanc har huvudrollerna.
- För att få prova det traditionella: sväng in hos vilken liten odlare ni än ser. Vi lovar att ni stöter på underbara människor, med passion för sitt jordbruk och vinmakande, som till 100% är traditionellt både i produktion och uttryck. Sväng in på flera små ställen så ni får variationen av alla vintyperna.
- För att prova det mer kommersiella: boka in besök hos Gerard Bertrand och/eller Gros-Tollot, vilka båda har rönt stora internationella framgångar med sina viner. Priserna är upp till 30 gånger så högt som ett enkelt och traditionellt vin, vilket måste upplevas för att få en fullt nyanserad syn på vad Minervois kan skapa.
- Vad gäller mousserande: vi föreslår att ni besöker åtminstone Chateau Martinolles, men även försöker få in Sieur d'Arques i schemat, för att få en mer komplett kunskap om hur toppviner skiljer sig åt. J Laurens, som är en av topparna, har sin stil och de andra sin, naturligtvis. Också viktigt är att inte ignorera de små odlarna, som kommer ge er en betydligt större förståelse för hur varierat Minervois är, både stilmässigt och kvalitetsmässigt.
Och har ni lite tid över så rekommenderar vi även ett besök hos följande producenter:
- La Livinière
- Chateau Maris
- Chateau de Paraza
- Chateau de Cesseras
- Domaine Borie de Maurel
Vad gäller söta viner från Minervois, så kan vi rekommendera vinerna från Muscat de St-Jean-de-Minervois, som ligger i det nordöstra hörnet av Minervois, på gränsen till St-Chinian. Vinerna här produceras mestadels från den lilla fina Muscat Blanc, som har en, enligt oss, betydligt mer balanserad natur i förhållandet socker/syra än många andra val. Det här ger söta viner med en fantastisk syrlighet, som kan öppnas och njutas av under en vecka, om man förvarar den öppnade flaskan svalt. Dominerar gör Domaine de Barroubio, som är mest distribuerad utanför byns gränser, men det lilla kooperativet gör mycket trevliga produkter. Enligt oss är Domaine de Montahuc den producent som levererar bäst kvalitet och det med sådan finess att det faktiskt står sig mot de flesta söta vinerna som är kända världen över!
Med en så fantastisk variation inom räckhåll finns egentligen bara en uppmaning och rekommendation: ta er ner till Minervois och njut av en vinresa ni aldrig kommer glömma!
Video - Vinresa i Minervois
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg