Staden Bordeaux
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-04-15 i turism
Garonne
Akvitanien
Nouvelle-Aquitaine

Staden Bordeaux

Staden Bordeaux
När man hör namnet "Bordeaux", tänker man precis som de flesta troligtvis på det ryktbara vindistriktet och vinerna från regionen Bordeaux, men staden har så mycket mer än så att erbjuda, och en brokig historia under styret av såväl romare som vandaler, visigoter och merovinger. Med anor från innan vår tideräknings början har staden bildats av vad som från början var keltiska bosättningar som sedermera annekterats av romare, och i omgångar och under olika herrar har metropolen så småningom växt såväl västerut, söderut som österut. "Gamla" Bordeaux, som ligger som en halvmåne utmed en av Garonnes krökar och bär det poetiskt klingande namnet "Port de la Lune", är en populär destination för många kryssningsfartyg. Norr om Bordeaux ringlar floden Dordogne, som möter upp Garonne strax nordväst om staden och tillsammans bildar den större floden Gironde, som för de två bifloderna vidare ut i havet. Således flyter vattnet från öster till väster, vilket har en betydelse för hur man benämner delar av vinregionen Bordeaux, mer om det i nästa veckas artikel, nu till staden Bordeaux.
Bordeaux, som ligger i departementet Gironde, har en stadig placering runt mitten på 10-i-topp-listan över Frankrikes största städer, och är huvudstad i regionen Nouvelle-Aquitaine i sydvästra Frankrike. Regionen sträcker sig från Limoges i norr (där några av de bästa ekskogarna för franska ekfat växer, till exempel Limousin) ända ner till spanska gränsen i söder. Stadens storlek och betydelse har naturligtvis ökat tack vare vinregionens renommé och stadiga tillväxt, men denna historiskt grundmurade popularitet har sedermera även lockat till sig människor med helt andra intressen och kunskaper.
Staden Bordeaux
Foto Staden Bordeaux av saiko3p
Hamnen i Bordeaux var under 1700-talet en av världens viktigaste, och försåg hela Europa med kaffe, kakao, socker, bomull och indigo. Det var även en betydelsefull kugge i slavhandeln, så många som 150000 slavar tros ha deporterats via Port de la Lune. Staden genomled en kaotisk period i sviterna efter den franska revolutionen och hann knappt återhämta sig innan den ockuperades av tyskarna under andra världskriget, men har på senare tid fått en unik UNESCO-status som en av Europas "modellstäder"; här finns en mängd välbevarad europeisk arkitektur från flera olika eror, och mer än 40% av staden står under särskilt beskydd från rivning och förvanskning.
Staden Bordeaux
Foto Staden Bordeaux av Alexander Demyanenko
Universitet i Bordeaux har ett väldigt högt anseende såväl i Frankrike som internationellt, i grunden byggt på den exceptionellt höga standard som utbildningarna inom oenologi och agrikultur håller. Kring detta har under årens gång andra ämnesområden dragits med och man är idag ett universitet med världsrykte inom såväl vin som aeronautik, rymdforskning och militärhistoria. Tack vare sitt läge och sitt goda rykte som besöksmål förläggs varje år (förstås bortsett från när det florerar covid-epedemier) internationella mässor av de vitt skilda slag i staden, som lockar stora publiker år efter år.
Då Bordeaux är huvudstad i regionen så är det regionens centrum för turism, även utanför regionens specialområden; så planerar du en resa här i krokarna, så rekommenderar vi starkt ett besök i Bordeaux för att inhämta inspiration och information för färden vidare.
Staden Bordeaux
Foto Staden Bordeaux av Chabe01  CC
Invånarna i Bordeaux kallar sig själva för "Bordelais" och "Bordelaises", ett uttryck som ofta förekommer också i gastronomins värld, och då syftar på den speciella rödvinssås som förekommer på hart när varenda bistros meny: Sauce Bordelaise. Tack vare sin nära anknytning till vinregionen med samma namn så myllrar staden Bordeaux av små gastronomiska pärlor, vårt bästa tips är helt enkelt att strosa genom den gamla stadskärnan och välja en bistro, brasserie eller restaurang spontant. Passa på att prova en regional specialitet; till exempel ostron från Cap Ferret, caviar d'Aquitaine eller l'entrecôte Bordelaise.
Staden Bordeaux
Foto Staden Bordeaux av Oscity
Det första flyget flög över Bordeaux redan 1910 och sedan dess har staden varit en viktig knutpunkt och föregångare inom aeronautik. Även idag har staden en välbesökt flygplats, en perfekt utgångspunkt för att sedan ge sig vidare ut på vindlande vägar i ett fantastiskt frodigt landskap.
Som alltid så rekommenderar vi dock själva att ta bilen ner, och att efterhand fylla den med härliga Bordeaux-viner, delikatesser och minnen. Även resan ner och sen hem blir alltid ett fantastiskt äventyr, och samtalsämnen att dela för lång tid framöver med både reskamrater och ännu oinvigda! Bonne journée!
Video - Staden Bordeaux
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg