Serveringstemperatur
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-07-19 i vinrelaterat
Vintemperatur
Servera vin
Serveringstemperatur

Serveringstemperatur

Serveringstemperatur
Kyla eller inte kyla? Det är frågan. Har du också någon gång hamnat i en diskussion huruvida vinet ska serveras kallt eller inte innan middagsbjudningen? Då är du säkerligen inte ensam, det råder inte sällan delade meningar kring vilken temperatur respektive vinsort skall ha vid serveringstillfället.
Spelar serveringstemperaturen någon roll över huvud taget? Faktum är att den gör det! Temperaturen har en avgörande roll huruvida smakerna kommer till sin fulla rätt vid serveringen.
När det gäller röda viner så rekommenderar vi servering mellan 16-18 grader, alltså något kallare än vår sedvanliga rumstemperatur. Ett tips är därför att förvara vinerna i ett skafferi, på balkongen (beroende på årstid) eller en liten stund i kylen innan det är dags att avnjuta dem. För lättare röda viner kan man dra ner temperaturen ytterligare till ca 14 grader, vilket är en devis som gäller för alla viner, ju lättare vin desto svalare temperatur.
Vita viner gör sig bäst betydligt svalare på runt 6-12 grader. Här gäller samma regel som för de röda vinerna, det vill säga ju lättare vinet är desto svalare bör det serveras och tvärtom. Rosé-och dessertviner har snarlika förutsättningar, där är rekommendation är 8-12 grader för rosé respektive 8-10 för dessertviner.
Mousserande viner rekommenderas att serveras kallast, 5-8 grader är en idealisk temperatur och ger de bästa förutsättningarna.
Serveringstemperatur
Foto Serveringstemperatur mousserande av James Cridland  CC
En bra sak att komma ihåg är att vinet snabbt ökar i temperatur när man häller ner det i ett glas, tänk därför på att inte hälla upp för mycket det är ett vin som ska serveras kylt, utan servera hellre lite åt gången men oftare och välj rätt glas.
Ett annat tips är att ni provar vinet i olika temperaturer vilket kan ändra smakerna avsevärt. Regeln är; om ni vill lyfta fram smakerna och höja syran, drick varmare. Sänk temperaturen om syran är för kraftig eller någon annan smak ni vill pröva att mildra. Till sist det är ni själva som är expert på er egen smak, drick viner ni själva gillar och prova vilken temperatur som passar er bäst.
Temperaturen är även viktig när man lagrar vinerna. För "vin-älskaren" som lägger stor vikt vid att få ut det mesta av smaken kan det därför vara en god idé att införskaffa en vinkyl. Den underlättar en förvaring till rätt temperatur, låter vinet åldras i lugnt takt och minskar oxideringen med oangenäma bismaker som följd.
Vinbonde
Bruno Ohlzon