Lufta vin
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2018-11-30 i vinrelaterat
Dekantering
Dekantera
Syre

Lufta vin

Lufta vin
Tillhör du också skaran som någon gång slentrianmässigt rört runt vinglaset utan att egentligen inte riktigt veta nyttan med det?
Då är det hög tid att räta ut lite frågetecken! Att lufta vin fyller flera funktioner, är dels att få det att öppna upp sig och framhäva dofter, dels att bidra till att få så kallade volatila syror att dunsta bort. "Less is more" är en devis att utgå ifrån när det kommer till luftning, gör man det för mycket riskerar vinet att tappa arom. Vinets ålder är en av faktorerna som spelar in när det kommer till hur mycket man ska lufta. Äldre viner ska man till exempel vara extra försiktig med då dess aromer är extra känsliga och riskerar att försvinna vid luftning medan yngre viner kan med fördel luftas längre.
Lufta vin
Foto Dekantering av Greg Wagoner  CC
En av anledningarna är att vintillverkarna oftast producerar unga viner med mindre mängd syre för att bibehålla syran och frukten. Syrebrist tenderar att sätta igång processer som till exempel svavelväten vilket gör att vinet luktar illa och då kan syretillförsel bidra till sådana oönskade dofter dunstar bort. Andra faktorer som är avgörande för hur och om vinet ska luftas är vilken typ av vin det är. Röda viner är kanske det vinet som vinner flest fördelar av att luftas. En karaff ger bästa resultat! Genom att lufta ett rött vin förstärker man doften, smaken blir mildare och reducerar eventuell oangenäma flyktiga ämnen förutsatt att vinet inte är skadat.
När det kommer till vita och roséviner är det främst sådana i den högre prisklassen samt ekfatslagrade viner som vinner mest på eventuell luftning. Även de viner som har en hög halt av sulfit och därmed en stark svavellukt som med hjälp av luftningen kan reduceras. Hur länge ska man då lufta vinet? Man brukar säga att en halvtimme innan servering räcker. Vill man inte göra det så avancerat som att använda en karaff går det utmärkt att lufta vinet i ett rymligt glas. Luftningen är emellertid inget måste om vinet man dricker doftar och smakar bra redan från första stund, men varför inte testa nästa gång du avnjuter ett glas? Kanske blir det en ny smakupplevelse!
Vinbonde
Bruno Ohlzon