Skruvat eller korkat
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-02-01 i vinrelaterat
Skruvkork
Naturkork
Vinkork

Skruvat eller korkat

Skruvat eller korkat
Hur mycket skvallrar vinkorken egentligen om innehållets kvalitet? Är vin med naturlig kork alltid bättre än skruvvarianten och vad är skillnaden?
Kanske har du funderat på dessa frågor. Inte sällan har man tidigare dragit likhetstecken mellan skruvkork och lågprisviner men tiderna förändras. Även högkvalitativa vinproducenter och dess konsumenter har börjat se fördelarna med skruvkork och det finns nya tekniska lösningar där skruvkorken har samma funktion som naturkorken. Den mer konservativa vinconnoisseuren kanske anser att den naturliga korken med det tillhörande ploppet, känslan när man öppnar flaskan förmedlar en mer genuin produkt. Klart är att det finns för-och nackdelar med båda varianterna.
En av de mest betydande nackdelarna med naturlig kork är risken för en så kallad korkdefekt. Det drabbar några procent av vinerna, men i olika grad beroende på korkens kvalité. Andra orsaker kan vara olika kemiska föreningar. Dessa kan finnas i kork-barken eller i någon av de kemikalier korken behandlats med. Defekten genererar oftast en bismak som påminner om blött tidningspapper eller unken matkällare, alltså ingen angenäm smakupplevelse. Det finns också en risk för korksmulor i vinet om den går sönder vid öppning eller att man inte får upp den alls om man gud förbjuder glömt vinöppnaren på den romantiska picknicken långt från civilisationen och utan alternativa verktyg tillhands. Dessa problem slipper du emellertid med skruvkork som dessutom är betydligt enklare att försegla om du vill spara på flaskan ett litet tag.
Skruvat eller korkat
Vilken av korkarna som lämpar sig bäst ja här finns det många uppfattningar och man kan endast enas kring att varje tillverkare har sin uppfattning när det passar bäst eller helt enkelt på vilket sett det tilltänkta användningsområdet för vinet är. Många anser att den stora skillnaden är att naturlig kork även vid tät förslutning ändå släpper igenom ett visst mått av syre, något som är fördelaktigt om det är ett vin som skall lagras. Några anser att skruvkork är bäst eller så kallad teknisk kork som är att jämställa med skruvkork.
Vi på Escapat föredrar att använda skruv eller teknisk kork på våra vita viner och rosé där fräschören sätts i fokus och naturkork på vissa röda viner som förvarats på ekfat där lagring och prisbild spelar in. Oavsett om du föredrar ett lagrat vin med det tillhörande "ploppet" när du korkar upp en flaska eller smidigheten i att bara kunna vrida om och hälla upp kan du vara säker på att det finns högkvalitativa och goda alternativ av båda sorter. När allt kommer kring är det trots allt smaken av de som finns på insidan som räknas, inte sant?
Vinbonde
Bruno Ohlzon