Lagra vin
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2018-11-02 i vinrelaterat
Vinlagring
Vinkällare
Vinkällare

Lagra vin

Lagra vin
En ständigt återkommande fråga på provningar och i mail är om vinet man nyss provat eller köpt tjänar på lagring. Det finns en hel del variabler i vinet som styr det svaret men också vilka möjlighter frågeställaren har för optimala förhållanden. En kokande lägenhet utan möjlighet till tvärdrag eller vinkyl har onekligen sämre förutsättningar än boende där konsumenten kan kontrollera sin lagringsmiljö.
Det som avgör ett vins lagringsduglighet är sammansättningen av alla dess egenskaper så som årgång, druvkvalité, tanninstruktur, syranivå, maturitet på frukten, vinmakningstekniker med mera. Problemet är bara att det här med att avgöra ett lagringsduglighet inte är en exakt vetenskap. Vin är ett levande och föränderligt ting. Små skillnader vad gäller den enskilda flaskans förhållanden kan avgöra vinets livsöde.
Nedan listar vi viktiga variabler för att optimera förhållandena för lagringsdugliga viner. Men innan det:
- Alla gillar inte mogna viner. Ni kanske älskar primärfrukt. Perfekt mogna viner är balanserade ess med ökad komplexitet men det är inte säkert att ni uppskattar stilen. Köp alltid mer än 1 ex av vinet ni planerar att lagra för att vidga preferenserna
- Utgångspunkten för vinkällarens storlek är den framtida konsumtionstakt du beräknar hålla. Är det bara för lagring eller ska syftet med utrymmet vara för att tillfredställa din totala förtäring av vin.
- Glöm inte att njuta av era viner. Hur kul det än är att spara och fantisera om kommande stordåd.
För att på bästa vis följa ett vin och dess hela livscykel krävs optimala förhållande. Det betyder inte per automatik att vinet blir dåligt vid sämre förhållande men oddsen sjunker och risken för påskyndad utveckling, kemisk obalans och korkskador ökar. Det finns fyra huvudsakliga faktorer som kan ha betydande inverkan på kvaliteten hos de viner som ska lagras under en längre tid- Ljus, fukt, temperatur och vibrationer.
Ljus i alla dess former interagerar med fenolföreningarna som finns i alla viner. Detta kan påskynda mognadsprocessen och är en av de viktigaste orsakerna till varför en majoritet av alla viner buteljeras i mörkt färgade glasflaskor. Mörker är kanske den enklaste faktoren att lösa för konsumenten. För att undvika oregelbundet ljus placera vinerna i lådor, detta gäller även om ni har mörkt i lagringsutrymmet. Det vii säga om inte utrymmet råkar vara en vinkällare.
Fuktighet är boven som är svår att kontrollera. Skadan som kan uppstå är att korken torkar ut och resultatet blir antingen att luft tillåts komma in i flaskan och sannolikt förstöra vinet genom att låta det överoxideras. Eller så blir vinet korkat/korkdefekt och vid öppning stinka fuktig källare. Viktigt därför att vinet har kontakt med korken och ska med andra ord ligga ner.
Temperatur kan skada vinerna på många olika sätt. Bestående värme påskyndar kemiska reaktioner som accelererar vid högre temperaturer. När det gäller gradtal verkar de flesta vara överens om att en temperatur mellan 10 och 12 °C är den optimala fär att lagra viner. Alltså relativt svalt, vilket gör att viner åldras långsamt och utvecklas utan hinder.
Vibrationer- Forskningen kring detta är snålt men det finns tecken som tyder på att det kan påskynda åldrandet och bidra med olika kemiska reaktioner som kan förstöra vinet.
Hur som helst. Allt detta vi nu gått igenom appliceras när tanken är att lagra viner en längre tid. Om inverkan hade varit direkt skulle Systembolagets lokaler vara mörka och fuktiga. På kort sikt funkar kylskåp och garderobsutrymmen utmärkt.
Tips för dig som tänkt lagra ditt vin! Hyr vinlagringsplats i Stockholm hos www.vinprojsarn.se.
Vinbonde
Bruno Ohlzon