Loire
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2023-01-27 i turism
Loiredalen
Château d'Amboise
Château de Montsoreau

Loire

Loire
En resa genom Loire är alltid en helt fantastisk upplevelse, oavsett vilken anledning som för en till den vackra floddalen. Från Biscayabukten till Loiredalens ände i centralmassivet är det drygt hundra mil, varav cirka åttio är seglingsbara. Utmed floden återfinns vinodlingar längs med i stort sett hela sträckan, och där det finns minsta lucka i vinmakandet tar annan frukt över, som till exempel äpplen och päron.
Utöver vin och frukt i yppersta världsklass är Loire ett smyckeskrin till brädden fyllt med allsköns sagoslott och andra arkitektoniska utsvävningar som pryder den bländande smaragdgröna målarduken. En rundresa ger en tydlig vink om landets stolta ställning genom århundradena, och kan varmt rekommenderas för den historieintresserade, och alla med en fäbless för konst, kultur och natur.
Loire
Foto Le Château d'Amboise av Jean-Claude
Château d'Amboise
Château d'Amboise har anor redan från 1000-talet och kom att bli ett favorittillhåll för Frankrikes medeltidskungligheter för att undandra sig hovets alla intriger. Bland annat lät Henrik II och Katarina av Medici sina barn växa upp här i relativ stillsamhet. Den första italienska trädgården uppfördes vid Château d'Amboise och de inledande, något trevande arkitektoniska renässansdragen utformades på detta slott.
Samtida med Château d'Amboise, och uppfört under samma byggherre, Greve Fulk III, ger Château d'Angers ett helt annat intryck. Slottet konstruerades som ett fort på en plats som redan på romarnas tid var en naturlig befästning på grund av sin strategiska placering; en begynnelse som delas med många slott från samma era. På 800-talet var det ett befäst fort med enormt tjocka murar som stod emot allt, även in i våra dagar, till skillnad från många andra borgar har Château d'Angers inte byggts om i någon större utsträckning exteriört. Slottet står som en koloss med sina 600 meter i omkrets och är bestyckat med hela 17 torn, både imposant som ren byggnad och en historisk celebritet. Hit tog Jeanne d'Arc med sig Karl VII i flykten från Paris och längre fram i historien, när Angers blev en militärhögskola, utbildades här Arthur Wellesley Wellington till officer. Något fransmännen nog ångrade, retrospektivt.
Loire
Foto Château d'Angers av Shutterstock
Château d'Angers
År 1352 gavs Château d'Angers i gåva till Ludvig I av Neapel, som tillsammans med sin fru år 1373 beställde den världsberömda Apokalypstapeten av målaren Hennequin de Bruges och tapetseraren Nicolas Bataille. Idag återfinns imponerande nog 70 av de ursprungliga 90 våderna i tapetsviten på slottet som sedermera förvandlats till museum, med bland annat de äldsta och största samlingarna av medeltida gobelänger i världen.
Loire
Foto Château de Blois av Photononstop RM
Château de Blois
Château de Blois är ett vackert medeltida slott bestående av flertalet byggnader och uppfördes från 1200-talet fram till 1600-talet. Den utvändiga spiraltrappan i Frans I:s flygel är en arkitektonisk hägring och väl värt ett besök för den byggnadsintresserade. Det var även på Château de Blois som Jeanne d'Arc så småningom blev välsignad av ärkebiskopen av Reims år 1429, innan hon och hennes armé gav engelsmännen på nöten i Orléans.
Loire
Foto Château de Chenonceau av Yvan Lastes  CC
Château de Chenonceau
Château de Chenonceau är ännu ett förunderligt förförande bygge, ursprungligen uppfört under början av 1500-talet och efterhand och i omgångar under det efterföljande århundradet omdanat till den unika skapelse det är idag. Byggt i tidig renässansstil men med kvarvarande gotiska drag är det som taget ur en saga. Henrik II gav slottet till sin älskarinna Diane de Poitiers, som lät bygga stenbron över floden. Diane hade även ett stort hortonomiskt intresse, varför hon lät anlägga flertalet undersköna trädgårdar. När kungen så dog lät drottningen Katarina av Medici mer eller mindre tvinga ut Diane till det närbelägna Château de Chaumont i stället; Katarina själv tog på sig spenderarbyxorna och byggde ut slottet ordentligt, bland annat med gallerierna ovanpå bron över floden Cher. Ska ni bara besöka ett slott i Loire, åk hit!
Loire
Foto Château de Montsoreau av Philippe49730  CC
Château de Montsoreau
Château de Montsoreau inhyser sedan 2016 Musée d'Art contemporain, grundat av den franske samtidskonstsamlaren Philippe Méaille, som innehåller världens största konstsamling av de radikala konceptkonstnärerna inom Art & Language-rörelsen. Man vet att redan under den gallo-romerska tiden var platsen för slottet viktig då det här fanns uppfört ett tempel eller möjligtvis en administrativ byggnad. Under medeltiden fanns det en befästning här, som sedermera raserades, och direkt efter det 100-åriga krigets slut påbörjades det till idag kvarvarande byggnadsverket. Stilen är tidig renässans, och både arkitekturen och konstruktionen ansågs avant-garde på 1450-talet, då slottet är det enda i Loiredalen som byggts direkt på flodbädden.
Loire
Foto Loire vingård av Pedro Szekely  CC
Vin har odlats i Loire sedan romersk tid, om inte tidigare, och som vi nämnde inledningsvis så ringlar floden sig öster- och sedan söderut i drygt hundra mil. En lång floddal, och ett imponerande vattendrag! Från Biscayabukten sträcker sig hänförande odlingar av framför allt Muscatdruvan österut, för att i Anjou-Saumur övergå till framför allt Cabernet Franc som ger upphov till fantastiska röda viner: underbart fruktiga, gräsgröna, örtiga och juiceiga. Chenin Blanc, en grön druva som härstammar från Loire och som odlas på många ställen, har i Savennières nått sin absoluta höjdpunkt som torrt vitt vin från Nicolas Jolys gårdar. I sin söta form finner man den främst i Bonnezeaux, Chaume och Coteaux du Layon, med ett epicentrum av smak, textur och njutning i det i Sverige celebra Moulin Touchais, det vill säga i vinmakaren Jean-Marie Touchais händer.
Längre österut hittar vi röda viner i Chinon och Bourgeuil, vita i Vouvray, för att sedan längst ut till öster byta druva i de vita vinerna till Sauvignon Blanc. Där har det i de kända distrikten Sancerre och Pouilly fumé producerats världsviner i århundraden!
Loire
Foto Tarte tatin av Mariia Kozub
Tarte tatin
Flera gastronomiska storheter har sett dagens ljus utefter Loires strandkanter:
- Beurre Blanc: lokalt kallad Beurre Nantais, med en perfekt balans av smörighet och syra är denna klassiker den perfekta bryggan mellan finstämda fiskrätter och mineralstinna viner.
- Tarte tatin: den upp-och-nedvända äppelpajen med sin mördeg och karamelliserade äpplen som fullkomligt gifter sig med en söt Chenin Blanc.
- Getostar: i alla dess former och smaker, med namnkunniga Bûche de chèvre i spetsen.
Allt är inte heller "bara" vin när det kommer till dryck, även Cointreau har sitt ursprung i Loire, liksom otaliga små hantverksbryggerier som anammat regionens förkärlek för det ekologiska och biodynamiska. Loire är i sanning ett äventyr, oavsett intresse, val av färdmedel och resplan. En njutning för alla sinnen!
Video - Loire
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg
Foto Loire av scaliger