Vinregionen Champagne
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-12-30 i turism
Champagne
Bollinger
Chaudes Terres

Vinregionen Champagne

Vinregionen Champagne
Få regioner, kommuner, städer eller distrikt inom vinets värld är väl så kantade av mystik, skrönor och guld som Champagne?! Varför är Champagne så "dyrt"? Varför ser flaskan ut som den gör? Vad kostar en bit mark i Champagne och finns det verkligen kvar rotäkta stockar?
En del av mystiken har vi benat ut under tidigare artiklar, så några detaljer upplevs måhända som repetitiva, men ska man skriva om Champagne som distrikt och region, då är vissa saker nödvändiga att poängtera.
Champagne, det vill säga resultatet av hantverket för att för att medvetet producera mousserande vin, har tillverkats sedan i början av 1700-talet. Tidigare än så blev vinerna vissa år oavsiktligt sprudlande, då den sjunkande temperaturen vid jäsningen under hösten avstannade processen och "sovande" jäst blev kvar i flaskorna. När sedan våren kom och temperaturen återigen steg började vinerna jäsa igen, men då i igenkorkade flaskor. En biprodukt av själva jäsningen är koldioxid som utvecklar kolsyra och därmed bubblor. Nackdelen med mousseringen, innan man längre fram avsiktligt och mer kontrollerat producerade bubbel, var att korkar flög hejvilt i vinkällarna och att en hel del flaskor till och med exploderade; det fanns således en högst jordnära förklaring till varför munkarna kallade vissa årgångar för le vin du diable, "djävulens vin".
Vinregionen Champagne
Men med uppfinningsrikedom och nyfikenhet utvecklade man sedermera en tjockare flaska med en rejäl urgröpning i botten, en design som klarar det enorma trycket. Korkarna bands på plats med snöre för att stå emot, vilket senare utvecklades till den "grimma" vi ser på mousserande viner idag. En fördel med den moderna grimman är att varje producent kan marknadsföra sig med små tryckta, målade eller etsade plåtbitar, le plaque, på toppen; dessa blev snabbt ett eftertraktat samlarobjekt. Ståltråden som snurras upp är traditionsenligt virad sex halvvarv, kutym än idag för all Champagne och även de flesta andra mousserande viner. Det ryktas att det var Dom Perignon som uppfann den moderna grimman, det är svårt att veta med den gubben då mycket tillskrivs honom som faktiskt är rent påhitt; men till just grimman finns det ingen annan plausibel motkandidat.
Redan under regionens ungdom var grannen Bourgogne det distrikt som var på allas läppar, varför Champagne är inordnat på ett likande vis: det delas upp i Grand Cru, Première Cru och "vanliga" vingårdar. Det här har med tiden ändrats lite då nya områden inlemmats i Champagne, vilket gjort att de tidigare vanliga vingårdarna fått ett högre anseende och de tillförda områdena blev de nya vanliga. Ett smart trick då den totala produktionen av bubblande vin nästan fördubblades i denna veva.
Vinregionen Champagne
Foto Champagne av Pline
De ursprungliga tre distrikten var Montagne de Reims, Côte des Blancs och Vallée de la Marne, som innehåller alla Grand Crus och också de flesta Premier-byarna. Områden som tillkommit är Vallée de la Vesle, Vallée de l'Ardre, Côte de Sézanne, Troyes, Côte d l'Aube och Rosé des Riceys; som alla förutom Sézanne i viss mån anses lite lägre stående, men trots allt Champagne. Idag ligger en hektar vingårdsmark i Champagne på i genomsnitt tio miljoner kronor; 1 hektar! De nu inlemmade områdena har kämpat länge för att få tillhöra Champagne, inte svårt att förstå då markpriserna, och således värdet på den investering man gjort, ökade med ett antal tusen procent över en natt.
De ursprungliga tre distrikten är de som idag producerar de dyraste Champagnerna generellt sett, då man måste ta med markpriserna i beaktande när man producerar något. Det är en investering man gjort och det är en förvaltningskostnad man har; alla behandlar sina ägor som vore de av guld, men ju mer prestigefull äga man har, desto mer tid och pengar lägger man ner på den. En sådan äga, Vieilles Vignes Française, är egentligen två muromgärdade vingårdar, Chaudes Terres och Clos St Jacques, som ägs av Bollinger och där stockarna är rotäkta. De har aldrig ympats då vinlusen inte fått fäste i den sandiga jordmånen, vinstockarna är således rejält gamla och vingårdarna sköts på det gamla traditionella sättet, provignage. Det innebär att rankorna får växa mer naturligt och att verkligen allt arbete sker för hand. Tidskrävande, kostsamt och exceptionellt: en flaska brukar därför prissättas runt 15000 kr, om de alls hamnar på Systembolaget.
Vinregionen Champagne
Foto Champagne av Kreatinst  CC
På även denna punkt är Champagne väldigt likt Bourgogne, just att man har ett antal byar och vingårdar som uppnått en nästintill gudalik status, varpå resten åker lite snålskjuts och så upphöjs hela regionen eller distriktet till skyarna; på gott och ont. Priserna är över lag jämförbara: instegsviner från båda regionerna ligger på drygt 150 kr och toppvinerna över 20000 kr per flaska. De har också det gemensamt att hantverket och kunnandet under ca 1500 år ständigt har förbättrats och kvaliteten på produkten ökat; man har haft tid att se vilka kloner som ger bäst frukt och har utvecklat vinmakandet till den excellens med vilken man utför förvärvet idag. Däri ligger också en av anledningarna till att det kostar som det kostar här, men det största skälet är förstås att efterfrågan vida överstiger tillgången, varför den med mest medel är den som sätter prisnivån.
De druvor som odlas i Champagne är framför allt Pinot Noir och Pinot Meunier på den röda sidan och Chardonnay på den vita, men lotter som redan har odlingar av Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc and Pinot Gris får tillverka Champagner även utav dessa druvor. Dock får inga som helst nyplanteringar ske med de senare fyra druvsorterna, då de understiger de tre huvuddruvorna i kvalitet.
Vinregionen Champagne
Foto Champagne av Pug Girl
Ovan nämnda Vieilles Vignes Française produceras av enbart den blå druvan Pinot Noir, vilket gör vinet till en Blanc de Noirs, det vill säga "vit av svarta": ett vitt vin gjort på blåa druvor. Ett vin gjort enbart på Chardonnay kallas följaktligen för en Blanc de Blancs, dvs "vit av vita": ett vitt vin gjort på gröna druvor. Viner gjorda enbart på Pinot Meunier får man tyvärr leta ganska grundligt efter, då druvan traditionellt sett ansetts som "arbetshästen" av de tre druvorna. Lite ruffare kanske, lite kantigare och mer rustika viner; men enligt oss en ynnest att få prova från en producent som kan sin Pinot Meunier!
Man ska heller inte glömma bort de mousserande rosévinerna från Champagne! Ännu lite dyrare, men de kräver också mera jobb. Att blanda rött vin i vitt vin för att göra rosé, det är Champagne den enda AOC som tillåter. Rosé görs annars på lättmacererade blå druvor, där skalen får blöda ut en liten mängd färgämnen, ofta bara under någon timme. Gör man i Champagne rosévinet av vitt vin med tillsatt rött vin, ligger halten rött mellan 7-15%, traditionellt används vin gjort på Pinot Noir från Grand Cru-byn Ambonnay. Reglerna har dock på senare år luckrats upp något och även Pinot Meunier används emellanåt, likväl som Pinot Noir från andra byar. På besök i Champagne, missa inte heller alla stilla viner som många producenter gör och saluför under namnet Coteaux Champenois! Fantastiska små pärlor som sällan hittar utanför Champagnes gränser, då de görs i minimala upplagor.
Vinregionen Champagne
Foto Lilly Bollinger av Bollinger
När kan man unna sig att dricka Champagne?
Som Lily Bollinger en gång sa: "Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det när jag är ensam. I sällskap tycker jag det är ett måste. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte - om jag inte är törstig förstås."
Till vad dricker man helst Champagne?
En torr, lite lättare Champagne är fantastisk att läppja på under stilla kontemplation, likväl som i en vänskaplig konversation. En tyngre, mer fyllig Champagne kräver ofta förplägnad av något slag, och där uppnår det mesta en harmonisk symbios: tack vare Champagnens mix av syra, sötma och dess uppfriskande och sprudlande bubblor är det en minst sagt guldkantad universalnektar.
Bonne année!
Video - Vinregionen Champagne
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg