Gruissan
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-02-26 i turism
Camargue
Plage des Chalets
Gruissan

Gruissan

Gruissan
Med tusen och åter tusen ingångar till en inledning av en reseskildring, så är ibland det bästa avstampet känslan du jour. Just nu känns längtan efter värme, havet och färska skaldjur extra påtagligt, så vi börjar resan med mat!
I stort sett oavsett när på året ni än besöker Gruissan, leta er ner till havet och vidare ut på piren med adressen 6 Avenue l'Aiguille. Där hittar ni en äkta lokal pärla, La Perle Gruissanaise. En oansenlig byggnad precis vid Plage des Chalets, med en allt annat än oansenlig skaldjursaffär. Sedan 1989 har man här odlat sina egna skaldjur, och under 90-talet utvecklades en framgångsrik grossistverksamhet med produkter av högsta klass. Så småningom blev även efterfrågan från privatpersoner så stor att man öppnade upp för direktförsäljning, och efterhand också provsmakning och en enklare servering. Dagsfärska skaldjur och fisk direkt från de egna havsvattenbassängerna; antingen köper ni med er hem, eller plockar ihop det som lockar för stunden och slår er ner vid ett av de färggranna pique-nique-borden och njuter av dagens fångst och havets glitter. Det finns även en populär takterass med fantastisk utsikt över bukten, här kan det vara svårt att få bord, men det är väl värt väntan. Ett tips är att prova en av restaurangens fantastiska "Plateau de Fruits de Mer" med en stor variation av skaldjur och tillbehör, till det ett gott bröd och en välkyld flaska lokalt rosé!
Gruissan
Här är jag på La Perle och avnjuter en härlig måltid skaldjur.
Plage des Chalets är en av Gruissans tre stränder; de andra två är Plage des Mateilles och Plage des Ayguades. Plage des Chalets är utöver sina många strandbarer framförallt känd för de pittoreskt målade badhytterna och som inspelningsplats för filmen "37° 2 le matin", mer känd utanför Frankrike som "Betty Blue".
Gruissan
Foto Gruissan av Mike Briley
Från stranden i Gruissan juni 2019. I väntan på att Defi Winds internationella mästerskap i segelbräda ska starta.
I Gruissan bör den matlagningsintresserade investera i det särskilt välsmakande salt som kallas Fleur de Sel, i svensk översättning "salt blomma", och av kockar ofta omnämnt som "en rysk kaviar bland salter". Staden ligger precis vid kanten av medelhavet, inramad av vackert rosa pärlor som utgörs av de salta sjöar som speglar stadens skugga, skimrande likt ett glas friskt fransk rosé. Den rosa färgen kommer av en saltälskande mikroalg vid namn Dunaliella salina, vilken älskar de grunda havsvattenpoolerna och vars höga produktion av betakaroten ger den spektakulära kulören.
Gruissan
En modell av Fleur de Sel som vi tidigare har sålt på våra vinprovningar.
Här tillverkas precis som i närbelägna Camargue, en bit bort längs kusten, Fleur du Sel på traditionellt vis, och utgör ett formidabelt hantverk. Man handrakar precis som i urminnes tider de grunda bassängerna, så vattnet ska dunsta bort fortare och lämna efter sig de deliciösa små blommorna av salt. Vädret spelar en stor roll för en lyckosam saltskörd, och saltet är en säsongsprodukt som enbart framställs om sommaren. En restprodukt av det vid beröring nästan fuktiga finsaltet är det som kallas Gros Sel, bestående av större och hårdare kristaller, som ett grovsalt. Här använder man Gros Sel framförallt som kvarnsalt; och gärna smaksatt med t ex färska örter, peppar eller lokalt rödvin. Salt har skördats här sedan romartiden och har således varit en dyrbar handelsvara som transporterats vidare in till t ex Paris i över 2000 år. Prova ert nyinköpta Fleur de Sel som smaksättare i en fräsch sallad, smulat över grillat kött eller till ångade grönsaker; det har en närmast magisk förmåga att locka fram det bästa ur en råvara!
Gruissan
Foto Gruissan av Sasha64f
För en magnifik utsikt över bukten och de rosa saltsjöarna rekommenderas en promenad upp till det medeltida Tour Barberousse, det enda som idag finns kvar av La Château de Gruissan, på en klippa i centrum högt ovanför stadsmyllret. Påbörjat redan på 900-talet observerade det fortifierade slottet under lång tid trafiken till havs i bukten och beskyddade således det närbelägna Narbonne, innan Richelieu på Ludvig XIII befallning 1632 beordrade att den då söndervittrande befästningen skulle rivas. En del av stenen återanvändes senare av ärkebiskop François Fouquet till att bygga kyrkan vid klippans fot, L'eglise Notre Dame de l'Assomption.
Gruissan
Foto Gruissan av Sasha64f
Gruissan ligger i den vackra Parc naturel régional de la Narbonnaise en Méditerranée, ett område med en fantastiskt varierad och spektakulär natur. Det finns mycket att upptäcka i närområdet, så ta er tid att utforska! För en längre hajk, ta en tur upp till Massif de la Clape, eller varför inte satsa på en fartfylld dag till havs? I den moderna marinan finns både båtar att hyra och gott om guidade turer. Eller koppla helt enkelt av med en promenad längs stränderna och hamnpromenaden, stanna för något uppfriskande att dricka, och njut av den avslappnade och alldeles lagom loja Medelhavsglamouren.
Video - Gruissan
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg