Najac
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-09-06 i turism
Occitanien
Aveyron
Chateau de Najac

Najac

Najac
I en krökning av floden Aveyron, knappt tre timmar med bil i nordvästlig riktning från Domaine d'Escapat, tornar Chateau de Najac upp sig.
Slottet som ligger mitt i byn Najac byggdes på order av Alphonse de Poitiers, den dåvarande greven av Poitou, år 1253. Alphonse, eller Alfonso som han heter på svenska, var son till Kung Louis VIII av Frankrike, även känd som Lejonet och bror till Saint Louis. Alfonso lät bygga slottet ovanpå ett ännu äldre slott som i sin tur byggts av Bertrand av St Gilles år 1100. Idag står det nya slottet fortfarande stadigt och räknas som ett av 21 slott i området runt Aveyron som är väl värda ett besök.
Najac
Foto Najac av Bidois  CC
Chateau de Najac har överlevt viktiga historiska händelser såsom Albigenserkriget, det hundraåriga kriget och franska revolutionen. Det innehar också världsrekordet i höjd av archères - en smal öppning för bågskyttar att sikta ut ur. De här är nästan 7 meter långa och designade för att tre bågskyttar ska kunna använda dem samtidigt.
Chateau de Najac påminner även till utseendet om det medeltidsslottet som belägrades av de otrevliga fransmännen i slapstick-klassikern från 1975: Monthy Python and the Holy Grail. Byn var länge, och är delvis fortfarande, känd för sina rustika hantverk. Korvar, skinkor och annan chark stod tidigare för en stor del av ekonomin och finns fortfarande att köpa i hantverksbutiker runt om i byn. Men idag är det Turismen och säsongboende som drar in mest till stadskassan.
Najac
Foto Najac av videobuzzing
Najac är en pittoresk välbevarad medeltidsby med en välförtjänt plats på listan över Frankrikes 140 vackraste städer och byar: Les Plus Beaux Villages de France. I kombination med omgivningen så är Det är till stor del tack vare den tidstypiska medeltida arkitekturen som är genomgående i hela byn. Under 1300-talet tvingades byborna att bygga kyrkan Eglise Saint-Jean, som straff för att majoriteten av invånarna var Katarer, det vill säga kättare. En kyrka skulle knuffa över befolkningen på rätt sida av kristendomen: Katolicismen.
Storleken på befolkningen har varierat genom historien. I mitten av 1800-talet hade byn som flest invånare på dryga 2500. Det kanske inte låter så mycket, men med tanke på att det idag bor knappt 800 personer kvar varav en stor del är säsongsboende från Canada, Storbritannien och Holland - så är förändringen rätt stor.
Najac
Även den 291 kilometer långa floden Aveyron som Najac ligger intill har en rik historia. År1866 hittades en 13 000 år gammal skulptur i standkanten inte långt bort från Najac. Skulpturen består av två delar som föreställer ett par simmande rådjur som har karvats fram ur en Mammutbete. För att sätta det i historiskt perspektiv så har mammutar varit utdöda i minst 6000 år - varav de sista levde på Wrangel-öarna i Sibirien. När man först hittade skulpturen så var den delad i två delar och det tog ett tag (närmare 150 år!) för historiker att inse att de två delarna hörde ihop.
Turistkontoret i Najac har öppet från 10:00 till 17:30 från tisdagar till lördagar (med en siesta mellan 12:30 till 14 såklart!) och söndagar 10:00 till 12:30. Restauranger, hotell, bed and breakfast, promenadstråk och sevärdheter: allt finns!
Video - Najac
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur