Vinodlarens säsonger
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-06-04 i vinrelaterat
Vinsäsonger
Vinproduktion
Vinoldare

Vinodlarens säsonger

Vinodlarens säsonger
Vinodlarens chef heter modernatur, och henne går det inte att förhandla semesterveckor med. Därför ser vinbondens schema ofta annorlunda ut från gemene mans. Mycket av arbetet görs helt utomhus och efter årstidernas olika säsonger.
Du kanske är nyfiken på vad en vinbonde gör före, under och efter det att vindruvorna skördats och krossats för sin juice? Eftersom en vinbonde jobbar sida vid sida med naturen så måste mycket tid reserveras till oförutsedda händelser. Mögelangrepp, hagel, eller andra olyckor kan stöka till det rejält i schemat, men det finns trots allt några fasta moment som garanterat behöver göras oavsett - år ut och år in.
Vinodlarens säsonger
Foto Vinter vingård av Bernd Schmidt
Vinter
Under vintern sjunker vinstockarna in i en vintervila. Så under december och januari är det dags att börja med den hårda beskärningen. Det innebär att vinbonden knipsar av hårda utstickande och överflödiga grenar för att göra plats för nya skott. Det kan blöda lite, men det är okej så länge det är kontrollerat och att de läker ordentligt. Det viktigaste är att göra den hårda beskärningen under vintervilan. Görs det för långt in på våren kan hela plantor förblöda och dö. Det är väldigt tråkigt. Under den här processen bestämmer vinbonden sig för hur skörden ska se ut till hösten. Färre grenar betyder färre druvor - men bättre kvalité. Det funkar lite enligt samma princip som duschen i en sommarstuga gör. Det finns en viss mängd varmvatten för alla att tillgå, och antingen får en person njuta av en riktigt skön, lång högkvalitativ dusch. Eller så får alla i familjen duscha varmt i ungefär 27 sekunder var.
Vinodlarens säsonger
Foto Vår vingård av nnattalli
Vår
Under mars månad statar kapplöpningen med naturen och det är dags att få lite skit under naglarna. Gångarna ska plogas och vinstockarna ska väckas efter sin långa slummer. Bonden plöjer då undan överflödig terroir bort från plantornas rötter vilket ger dem mer syre och utrymme att blomma ut. Traditionellt gjordes plöjningen med en häst som drog plogen upp och ner längst gångarna, men idag används mest traktor som också går bra! I april-maj brukar vinbonden pyssla om de mjuka utväxterna lite extra genom att frisera vinodlingen till den eftersträvade formen. Till exempel binder vinbonden upp de nya grenarna och lyfter första vajrarna som löper genom raderna på hela odlingen. Det hjälper vinrankorna att växa uppåt och samla in mer solljus, men även skyddar de resten av grenarna från för mycket solljus. Under maj gäller det också att räfsa ordentligt, plocka ogräs, och skydda vinstockarna från faror som svampsjukdomar och mögel.
Vinodlarens säsonger
Foto Sommar vingård av Romolo Tavani
Sommar
Mångas favoritperiod på året - förmodligen vinbondens också! Under den här perioden är arbetet på själva odlingen inte så tungt men det är tid för traktorerna att jobba. Det är fortsatt arbete med att hålla borta mögel, svamp, ogräsbekämpning, hjälpa nyplanteringar med vatten och att trimma de galnaste grenarna som skjutit ut mellan raderna. Många kan tro att det gäller mest att jobba på brännan i den värmande solen och vandra runt i dimmorna av den blommande vinodlingen. Sorry inte riktigt så, men skönt att se det växa. Vinstockarna har blommat och druvorna har kommit, och då vet vinbonden att det är ungefär 100 dagar kvar till skörd.
Vinodlarens säsonger
Foto Höst vingård av Lucky Business
Höst
September betyder showtime! Under hösten är det liv och rörelse ute i ägorna. Det gäller att vara snabb! Allt vinbonden jobbat för under året har förhoppningsvis lönat sig, och nu bugar grenarna tyngda av bulliga druvklasar. Finare vintage och söta druvor som Muscat kan behöva plockas mer ömsint och selektivt för hand, medan andra druvor med fördel också skördas med hjälp av maskiner. Det sparar både tid och pengar vilket kan förbättra kvallitén, ryggar och en hel del knän.
När skördespurten är över börjar arbetet med att tillverka vinet. Hur vinbonden gör det kan du läsa mer om här -> Hur tillverkar man vin.
Vill du och känna hur det är att vara en vinbonde? Hos oss har du den unika möjligheten att komma ner och bo hos oss och gör ditt egna vin. Läs mer här -> Gör Eget Vin På Escapat.
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur