Hur tillverkas rosévin?
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-04-24 i vinrelaterat
Maceration
Rosé
Syrah

Hur tillverkas rosévin?

Hur tillverkas rosévin?
Äntligen är Rosé-säsongen här. Låt oss ta en närmare titt på hur denna ädla dryck produceras.
Maceration
Det finns olika sätt att göra rosévin, ett är genom maceration, som betyder att det har en kortare kontakt med druvornas skal. Det är det traditionella sättet och går i stort sett till på samma sätt som när man gör vitt vin. Man använder särskilt utvalda blå druvor. Grejen är att låta skalen ha olika kontakt med musten när de pressas, sällan mer än en halvtimme. Ju längre tid, desto mer färg får vinet men mer än tre dagar får de aldrig vara kvar med den här metoden. Sedan skalen rensats bort får vinet jäsa i ståltankar precis som när man gör vitt vin. Den här metoden ger oss vanligvis lite mer fräschör.
Saignée
Ett annat sätt, som är vanligt uppe i regionen Bourgogne och i Kalifornien, är att helt enkelt klämma ut en del av den jäsande musten när man börjar pressa druvorna. Från början som slask, för att få högre koncentration och fyllighet i rödvinet. Men skvätten som blev kvar visade sig också duga utmärkt att dricka. Den metoden kallas saignée, vilket på franska betyder att det blöder. De rosévinerna blir ofta lite strävare och mörkare i färgen.
Blending
Även om detta kan verka som den mest uppenbara metoden att göra rosé - vit + röd = rosé, eller hur? Tillverkningsmetoden av att blanda vita och röda viner efter jäsning är faktiskt förbjudet inom EU. Dock med ett undatag för Champagne som använder denna metod för att göra sina bubbelroséer.
Vi tillverkar våra roséviner genom maceration, i sortimentet finner du just nu tre roséviner Escapat Rosé, Rosé Mes Amis samt en mousserande från J.Laurens. Du finner alla här -> Roséviner.
Våren är här, skål!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Maria Unde Westerberg