Armagnac
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,7 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2021-11-11 i vinrelaterat
Bas Armagnac
Ténarèze
Haut Armagnac

Armagnac

Armagnac
I hjärtat av franska Sud Ouest ligger Gascogne, distriktet där sådana delikatesser som Fois Gras och Armagnac föds, odlas, tillverkas och sprids över hela världen. Det är egentligen inte så konstigt att där man producerar och konsumerar mat med hög fetthalt, där finner man också ofta ursprunget till någon form av destillat, och så alltså även här i Gascogne. Allt för att med spritens hjälp spjälka upp fettet i magen och påskynda metabolismen.
Armagnac, en av de tidigast dokumenterade vindestillaten i världen, görs i de tre deldistrikten "Bas Armagnac", "Ténarèze" och "Haut Armagnac". De tre städerna Eauze, Condom och Auch är huvudorter i respektive deldistrikt och har således under lång tid blomstrat.
Armagnac
Foto Armagnac av Valerylilas
Trakten är oerhört vacker, grön och fylld av småskaliga producenter, pittoreska små samhällen och härligt trevliga fransoser. Var ni än beger er för att utforska Armagnac, så finns det byar med andra fantastiska drycker och delikatesser till försäljning, inklusive områdets underbara Fois Gras. Det finns numera flera djurbönder som inte tvångsmatar sina djur för att få levern fetare, utan i stället låter dem beta fritt och varierat, så leta runt lite så kommer ni garanterat finna alternativ som tillfredsställer såväl gom som magkänsla. Byarna är många och små och inte sällan finns det bara ett tillgängligt matalternativ, men det är oftast riktigt, riktigt bra!
Bas Armagnac är till ytan minst, men producerar ca 57% av all Armagnac; traktens jordmån och klimat är idealiska för odling av de druvor som används till destillatet, varför större delen av deldistriktet är planterat med vinstockar. Anledningen till att "Bas" anses producera bäst Armagnac är att destillaten härifrån mognar långsammare, vilket ger en större komplexitet av doft- och smaknyanser.
Historiskt sett är det druvan vid namn "Folle" som använts och som fortfarande används i stor utsträckning. Numera odlas till Armagnac även Colombard, Ugni Blanc och det senaste tillskottet, Baco, för att addera än fler lager av doft och smak till den färdiga drycken.
Armagnac
Foto Still av Jibi44
Destilleringstekniken lärde man sig av araberna redan under första hälften av 1400-talet; i början använde man sig av en enkel "pot still", precis som till dagens Cognac. I korthet är en "pot still" en gryta som värms upp så att alkoholen i vätskan (som har lägre kokpunkt än vatten) dunstar av och stiger upp i ett kondensor-rör, där alkoholångorna svalnar av och åter blir till vätska, nu med högre alkoholhalt än innan.
Man förfinade efterhand tekniken och idag använder man sig av tekniken "continuous still", en version av den vanligare "column still" som används på många andra ställen där man gör smakrik sprit. Enkelt uttryckt är det lite som att man har två "grytor", där den ena innehåller det man vill destillera och den andra är till för avkylningsrör; en uppställning konstruerad för att mer precist säkerställa alkoholstyrkan. Den här destilleringstekniken passar råmaterialet i Armagnac särskilt bra, då jordmånen är mycket sandigare än till exempel norröver i Cognac.
Armagnac
Foto Cognac av Vagengeim
Generellt kan man säga att Armagnacs storebror Cognac oftare har en högre alkoholstyrka, och är mjukare och renare i sin framtoning än sin lillebror. Den senare har oftare en lägre alkoholhalt, är lite mer oren och oraffinerad i sitt doft- och smakspektrum, men stoltserar i stället med en betydligt högre fruktighet. Delvis beror skillnaden på att man just använder sig av olika tekniker för att destillera, delvis beror det naturligtvis också på jordmån, klimat och att i Cognac använder man huvudsakligen Ugni Blanc, och låter andra druvor agera stöddruvor.
Vilken av de två ädla dryckerna man föredrar, det är helt upp till tycke och smak. Den som påstår att Cognac är en större eller bättre dryck, bör dock ta i beaktning att Armagnac tål att lagras betydligt längre; många flaskor Armagnac från 1800-talet lever fortfarande kvar med fräschör vilket är extremt ovanligt gällande Cognac. Det tål att funderas över, vad kriterierna för kvalité egentligen är; och varför inte filosofera med just en Armagnac i glaset?
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg
Foto Armagnac av 5PH