Gascogne
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-03-25 i turism
Rikard Lejonhjärta
Akvitanien
Södra Frankrike

Gascogne

Gascogne
Karl XIV Johan, Henrik IV av Frankrike, Rikard Lejonhjärta och D'Artagnan; namn vi alla känner igen, men vad har de gemensamt? Jo, Gascogne; denna historiska provins i södra Frankrike som tidigare hetat både Akvitanien och Novempopulania, och som bebotts av såväl romare, vandaler, visigoter som franker. Men det var ett baskiskt folk som till slut bosatte sig här; och de kallade sin region Vascone, som sedermera latiniserades till Wasconia och förfranskades till Gascogne. Här talas fortfarande en variant av franska som inte är helt olik occitanska, katalan och baskiska, och den senare har länge varit en väl utbredd dialekt även på den här sidan av den franska gränsen.
Karl XIV Johan och Henrik IV föddes båda i den lilla byn Pau, Rikard Lejonhjärta var förvisso engelsman men under en stor del av sitt liv bosatt i Gascogne, och D'Artagnan må vara mest känd i sin fiktiva form från Alexandre Dumas d.ä. "De tre musketörerna", men även hans verklige namne härstammar från denna historiespäckade provins, född i byn Lupiac 1611 som Charles de Batz de Castelmore. Det är en vida omtalad och älskad provins som målar upp närmast mytomspunna associationer, ett underskönt landskap med böljande kullar och bestrött med medeltida befästa byar.
Gascogne
Idag utgörs Gascogne av departementen Landes, Gers och Hautes-Pyrénées samt delar av Pyrénées-Atlantiques, Lot-et-Garonne, Tarn-et-Garonne, Haute-Garonne, Gironde och Ariège, en vidsträckt och varierad provins. Formad nästan som en rätvinklig triangel ståtar den med Bordeaux i nordväst, Bayonne i sydväst och har sin östra spets strax väster om gränsen till Andorra. Gränserna är allt annat än knivskarpa, och det finns många subregioner som gärna räknas in i Gascogne när det passar.
Med vinregionerna Bordeaux och Armagnac i spetsen finns här massor av spännande regionala specialiteter att utforska gällande mat och dryck. Armagnac har vi tidigare skrivit en artikel om, och Bordeaux kommer vi att utforska mer i detalj framöver. Tursan, Madiran, Saint Mont, Pacherrenc de Vic-Bilh, Buzet och Côtes du Marmandais är andra vinregioner väl värda att besöka, med fantastiska både vita och röda viner. Mest namnkunnig är kanske Madiran med sina "svarta" viner på druvan Tannat; otroligt sträva och tuffa som unga, men med något decennium i källaren börjar en härlig vinupplevelse att ta form! Vill man utforska mindre celebra regioner, så kan vi rekommendera Béarn, Jurançon och Irouléguy, även om det är omtvistat huruvida de historiskt faktiskt tillhört Gascogne; oavsett görs här vin, förvisso mindre kända, men likväl viner av härlig kvalitet!
Gascogne
Foto Anklever av Leigh Loftus
Regionens mat har sin givna mittpunkt i ankan. Levern har i sig uppnått en berömmelse som är få matvaror förunnat; foie gras avnjuts idag världen över och har på senare år fått en ny skjuts då det dykt upp ett flertal etiskt producerade versioner. Ankfettet används till confit av ankan själv, men även för att tillaga andra proteiner och även kolhydrater som potatis, morötter med flera. Ankan tas tillvara i sin helhet, och serveras bland annat som paté, cassoulets, grytor och pajer.
Saltad skinka från en av Frankrikes äldsta grisraser, Noir de Bigorre, stoltserar man också med. Grisen har en förmåga att producera mycket fett utan att för den skull bli ohälsosamt orörlig, och ger en fantastiskt smakrik skinka som rimmas i upp till två år, tillsammans med utsökta korvar och bacon.
Gascogne
Foto Espelette chili av Otra Vista
I Gascogne odlas en söt och härligt aromatiskt chili som används både färsk och som torkad och mald krydda; i det senare fallet under det ursprungskyddade namnet Piment d'Espelette AOP. Ursprungligen från Mexiko används denna milda favorit bland chilisorter flitigt i det baskiska köket; till grytor, till ägg, i chokladdesserter och till att smaksätta alla sorters grönsaksanrättningar. En riktig allroundkrydda vars aromer för dig tillbaka till ett soldränkt södra Frankrike!
Senap från Bezolles och Auch, Moutard Gascogne, är stark och söt men aldrig syrlig. Smaken varierar ganska mycket utifrån väder och säsong, men passar med sin varma hetta till köttbaserade rätter och används även till att smaksätta vinaigrette och remoulade. Den har en grynig konsistens då senapsfröna inte krossas helt, och den stora andelen bruna frön ger den en härligt gyllenbrun nyans.
Persaillade utgörs i sin enklaste form av persilja och vitlök, men kan utökas med salt, olja, vinäger och/eller andra örter; recepten varierar men innehåller ofta till exempel kyndel, körvel och libbsticka. Även persaillade är en kryddblandning som verkligen är allround; den gifter sig utmärkt med både fisk, grönsaker och grillat. Testa att blanda i ströbröd och lite olja till det blir en pasta; ett perfekt krispigt och fräscht täcke till ugnsbakad lax eller torsk. Eller gör ett enkelt kryddsmör, blandningen av örter och vitlök gör att det verkligen inte kan bli enklare. Snabbaste kalla såsen till i princip vad som helst på sommargrillen? Crème fraiche och persaillade.
Gascogne
Foto Quatre épices av Dvi
Quatre épices är en annan vida använd kryddblandning, som i sin ursprungsform består av just fyra kryddor: svartpeppar, ingefära, muskot och kryddnejlika. Regionala varianter och det faktum att liknande blandningar med samma namn används både i mellanöstern och i tunisisk matlagning gör att det florerar ett otal olika kombinationer med varierande antal ingående komponenter; men den franska versionen som ofta får ge smak åt terriner, aladåber, kött- och grönsaksraguer och olika korvar innehåller i sin grund endast dessa fyra. Gascogne är även känt för sin vitlök och gula lök, som verkligen trivs i den sydfranska myllan, samt hasselnötter, plommon och äppelpajernas äppelpaj: Pastis Gascon!
Gascogne
Foto Pau av saiko3p
Vi rekommenderar att passa på att resa runt i provinsen; framför allt i riktning nord-syd (och tvärt om förstås) är det ett underbart varierat landskap som vecklas ut framför en. Den brända jorden i syd kontrasterar starkt mot det nästan överdådigt lummiga i Bordeaux utkanter. Det samma gäller för städer och byar, då fransmännen är lika säreget provinsiella som italienarna. Bakom nästa krök eller kulle gömmer sig nästan garanterat en ny skatt att håva in: nya bekantskaper i form av natur, människor, arkitektur, historia och förplägnad.
Ett tips: res från Medelhavskusten i trakterna kring Perpignan, längs landsgränsen mot Spanien ända till atlantkusten och sedan rakt upp till Bordeaux. Botanisera bland lite lyxig Bordeaux, fyll bilen och res sedan tillbaka ner inlandsvägen; på så sätt får ni ta del av det mesta och det bästa som Gascogne har att erbjuda. Bon voyage!
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg
Foto Auch av BearFotos