Socker i vin
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-08-05 i vinrelaterat
Restsocker vin
Sockerhalt vin
Restsötma

Socker i vin

Socker i vin
Först behöver vi reda ut en grundläggande fråga: vad är det egentligen som menas när man pratar om socker i vin?
Det kan vara sötman en producent tillsätter: antingen för att ens kunna jäsa druvorna till vin (alltså om druvorna är såpass omogna att det inte finns tillräckligt med socker i dem för att jästen ska ha något att äta, och således kunna bilda alkohol), eller som en tillsats efter det att vinet är färdigt för att mildra en alltför hög syra. Ett exempel på det senare finner man i till exempel Champagne, där ett torrt vin kan ha upp till 12 g socker per liter. Men det är inte vitt, raffinerat socker man häller ner i flaskan, utan vanligtvis ojäst druvmust på samma druvor som det jästa vinet.
"Socker i vin" kan också referera till de viner som har en naturlig så kallad restsötma: på grund av till exempel druvsort, klimat, sen skörd, ädelröta eller att jäsprocessen på ett eller annat sätt avstannats innan allt socker är uppätet av jästen.
Historiskt sett har vissa delar av Europa varit såpass kalla under de månader då man typiskt jäst sitt vin att jästen helt sonika dött av kylan och lämnat kvar en restsötma i vinet. Riesling från Mosel är ett klassiskt exempel på detta, där man idag i stället återskapar den historiska smakprofilen genom att vinerna skördas senare, då druvorna har mer socker i sig, alternativt genom att man har kylelement i jäskaren, för att på ett kontrollerat sätt stanna av jäsningen.
Socker i vin
Foto Barolorvin av BFranois
Baroloviner är historiskt sett också viner med restsötma, även här var det ett kyligare klimat som stannade av jäsprocessen. Amarone är en modern tilldragelse, resultatet av att ett fat Recioto glömdes bort och jäste ut helt. Slutprodukten blev således torrare, men då de torkade druvorna innehöll så lite vätska var sockerhalten ändå tillräckligt hög för att jästen skulle hinna äta sig till sin död innan sockret tog helt slut. Och det är den enkla principen bakom Amarone än idag.
Dessertviner som Tokaijer, Sauternes, Barsac, Coteaux du Layon, Beerenauslese, Icewine med flera är också viner som görs på druvor som har en såpass hög sockerhalt när de plockas och pressas, att slutprodukten kan komma upp i restsockerhalter upp emot 200 g/liter. Sötman balanseras upp av druvornas syra, varför många av exemplen ovan är tillverkade av druvor med naturligt höga syranivåer; så som Riesling, Furmint, Sauvignon Blanc och Sémillon.
Socker i vin
Foto Madeira av y kawahara  CC
Exempel som Portvin, Madeira och Pedro Ximenez är viner där producenten stoppat jäsningen med druvsprit (oftast 70-procentig druvsprit, och där mängden är reglerad i regionens regelverk). Restsötman är ofta väldigt hög, upp emot 350 g/liter, men balanseras här upp av den högre alkoholhalten.
Generellt kan sägas att torra viner (och det gäller såväl röda, vita och rosé) har en restsötma på ca 1-3 gram per liter, med undantag för viner från Valpolicella som skiljer ut sig något. En väldigt välproducerad Amarone av högre kvalitet innehåller ca 5-8 g/liter, medan en sämre variant kan innehålla över 20 g/liter; den högre sockerhalten maskerar i viss mån en sämre kvalitet för en ovan vinentusiast för att göra vinet "lättdrucket", och dessa viner är bland de populäraste på Systembolaget. Tyvärr är det sällan något annat än just raffinerat, vanligt vitt socker de billigaste Amarone-liknande vinerna innehåller!
Socker i vin
Foto Vindruvor av Guy Buchan
Om man när man är på restaurang frågar sig för vilket vin som är torrast, för att man är rädd att få i sig för mycket socker, då kan man lugna sig med att det socker som naturligt finns i vindruvor är betydligt lägre än det som finns i de druvor man köper på ICA, bordsdruvor, och förmodligen lägre än i det mesta man hittar på menyn. Ett torrt vin kan också upplevas "sötare" än det är, då många aromer och aromatiska föreningar associeras med sötma och därmed lurar oss till att tro att sockerhalten är högre. Den tropiska fruktigheten i en varmväxt Sauvignon Blanc talar till exempel om för hjärnan att den får i sig socker, med aromer av melon och gul frukt som budbärare.
Socker i vin är en het potatis och endast saklig information kan förändra gemene mans felaktiga syn på vin med restsötma; för det man gärna glömmer bort, det är att alkoholen i sig är mer kaloririk än de ynka grammen socker per liter!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg