Hur länge håller öppnat vin?
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-07-08 i vinrelaterat
Vinkunskap
Öppnat vin
Vin

Hur länge håller öppnat vin?

Hur länge håller öppnat vin?
Precis som med alla andra livsmedel så gäller regeln "titta, lukta, smaka" även när det kommer till vin.
Ser något oaptitligt ut, med till exempel mögeltillväxt eller att bakterier klumpat ihop sig, då behöver man knappast dofta på det.

Ser allt helt okej ut, men det doftar annorlunda, då funkar det ofta att använda i matlagning; i till exempel såser och grytbaser.

Ser allt okej ut och det doftar som vanligt, men smakar annorlunda, då går det oftast att dricka men man får anpassa lite mer det man äter till. Det går såklart även utmärkt att använda till matlagning om man ändå inte vill dricka det.

Likaså om ett vin skulle visa sig vara defekt redan när man öppnar det: lätt oxiderat, korkskadat (att TCA, trikloranisol, bildats då klor man använt för att rengöra korkarna blivit kvar och därefter reagerat med vinet), för gammalt, efterjäst och så vidare. Även ett sådant vin fungerar ofta mycket väl att använda i matlagning, så var inte för snabb med att hälla ut det!
Hur länge håller öppnat vin?
Foto Hållbarhet vin av PxHere
Vilka faktorer påverkar ett vins överlevnad i öppnat tillstånd?

- Oxidering under tillverkning och lagring påverkar livskraften hos ett vin. Ett portvin av tawny-sort, en Madeira, även en Fino eller någon av de andra lagrade vinerna från Jerez håller väl över en månad i öppnad flaska, helt enkelt tack vare sin långa lagring på fat. Även den gamla typen av väl ekfatslagrade Riojor håller betydligt längre än många andra viner. Naturviner, som är så i ropet, klarar generellt förvaring i öppnad flaska betydligt längre än många enkla viner; också mycket tack vare sin jäsning/lagring på till exempel amforor, där de tidigt utsatts för syre. Sämst hållbarhet i svepande termer har unga, syrliga viner som vinifierats i slutna system och som lagrats på stål- eller plasttank, med andra ord viner som utsatts för minimalt med syre för att bevara en renhet och krispighet.
- Återigen spelar även druvsorten en viktig roll i det hela. Om vi som exempel tar två av södra Frankrikes stora druvor, Grenache och Syrah: Den förstnämnda är en oxidativ druva, det vill säga att den lätt oxiderar och kan få en uttorkad karaktär, varför man ofta vinifierar och lagrar på betong eller stål. Man vinifierar i en mer reduktiv stil för att balansera ut oxidationen. Syrah, som är en reduktiv druva, det vill säga en druva som mår bra av att få in lite syre i sin annars väldigt maffiga kostym, lagras ofta på ek för att på så sätt lätta upp den något. Här vinifierar man i en oxidativ stil, vilket innebär att man uppfostrar vinet med syretillförsel. Vi talar här i generella termer, men druvsorten och det manér i vilket tillverkningen sker påverkar vinets livscykel. Vita viner, generellt sett, oxiderar betydligt fortare än röda viner; och roséer ligger däremellan!
- Syrehalten i flaskan påverkar vinet, varför man med fördel kan hälla över vinet i en mer passande flaska, där utrymmet för syre blir minimalt. En del använder sig i stället av en vakuumpump för att suga ut syret eller en Coravin, där argongas ersätter det vin som töms ned i glasen, för att förlänga livet på återstoden av vinet.
- Ställ vinet i kylen så håller det också betydligt längre. Oxidationsprocessen avstannar avsevärt ju lägre temperatur vinet förvaras i; ett vanligt kylskåp är helt perfekt, men en sval källare fungerar också bra.
- Kvaliteten på vinet är också en avgörande faktor då enkla viner utsätts för ett minimum av syre och har producerats av druvor med lägre inneboende kapacitet för stordåd. Så, återigen i generella termer: billigare viner dricker man upp direkt, och eventuella slattar bör hamna i såsen.
Hur länge håller öppnat vin?
Foto Öppnad vinflaska av Rawpixel
Men ge oss en indikation på tid för förvaring av öppnade flaskor, tänker ni. Jamen visst, säger vi!

Ofta talar man om i runda slängar tre dagars livslängd för en öppnad flaska, och det kan stämma gott med ett enklare vin som förvaras i originalflaskan i rumstemperatur. Häller man över det i en mindre butelj direkt och förvarar den i kylen, så håller det i stället åtminstone i 4-5 dagar. Ett mer kvalitativt vin som förvarats kallt håller sig många gånger en vecka utan minsta problem. Under den perioden vi tävlade mycket i blindprovningar kunde vi ha tjugotalet viner öppnade nere i källaren för att ständigt kunna prova av, och de höll sig mer än en vecka; de enklare vinerna förde vi dock alltid över i mindre flaskor för att minimera oxidationen. Till exklusiva flaskor rekommenderar vi starkt en Coravin för att kunna tappa upp ett glas eller två och vara garanterade att vinet håller samma kvalitet två veckor senare. Man bör dock vara medveten om att även Coravin har sina begränsningar; sjunker flasknivån under en tredjedel så är kylförvaring och max ett par veckors hållbarhet en bra tumregel att ha i minnet.
Summa summarum: öva syn-, doft- och smaksinne även genom att jämföra ett vins utveckling i en påbörjad flaska, ge vinet rätt förutsättningar för att sparas väl, och släng inte ut det som ligger ett helt hantverk bakom utan låt det hellre få nytt liv i såsen.
I kort - ut och njut!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg