Sabrering
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-07-22 i vinrelaterat
Champagne
Sabrera
Mousserande

Sabrering

Sabrering
Sabreringens ursprung är omtvistat och sanningen höljd i historiens dunkel: var det husarer från Ungern, kosacker från Ryssland eller självaste Napoleon som först högg halsen av en flaska champagne?
Oavsett bakgrunden bör man som novis akta både sig själv och sin omgivning vid en eventuellt förestående sabrering. Det finns mycket som kan gå snett: flaskan kan explodera i din hand, splitter kan träffa både dig själv och dina åskådare, korken med sin ring av glas kan krossa det mesta som har oturen att befinna sig i vägen och glaskross hamnar ofrånkomligen på marken eller golvet i närheten av sabreringsområdet.
Men har du nu bestämt dig för sabrera, en term som kommer från det franska ordet för sabel, sabre, behöver du faktiskt varken sabel eller svärd utan proceduren kan utföras med i stort sett vad som helst som har en kant med lite motstånd. Det vanligaste är baksidan av en kökskniv, men du kan lika gärna använda foten på ett champagneglas eller skärmen till en studentmössa; den viktigaste myten att ignorera är att det är kraften i tillslaget som får korken att flyga!
Sabrering
Foto Sabrera champagne av Dmitri Fedorov
Här följer i stället de viktigaste aspekterna att ta hänsyn till:
- Trycket i flaskan bör vara över 5 bar, eftersom det är flaskans inneboende tryck som gör det hela möjligt: alla mousserande viner håller inte tillräckligt högt tryck, så läs på lite om det är annat bubbel än Champagne i flaskan, det senare håller alltid ett högt tryck (om det inte är en gammal vintage så som en årgångschampagne alternativt en lagrad Non Vintage).

- Se till att flaskan är väl kyld, gärna kylskåpskall.

- Leta upp flaskans "söm", som går från botten upp till mynningen (en standardchampagne har ofta en på var sida), själva draget sker sedan längs med denna söm.

- Håll flaskan i ett stadigt grepp med fingrarna runt basen och rikta den i 45 graders vinkel med korken uppåt.

- Dra lugnt men bestämt ditt valda verktyg upp mot flaskans svagaste punkt: skarven mellan flaskans mynning och hals. Testa gärna att dra ett par gånger för att känna på, och när du känner dig redo gör du ditt drag i en obruten rörelse för att sedan avsluta med en liten snärt med handleden - och poff, så har du sabrerat!

Det kanske inte lyckas vid första försöket, testa då igen, och öva på enklare viner om du känner dig osäker!
Sabrering
Foto Sabrera champagne av Champiofoto
Hur bör man då servera sitt efterlängtade bubbel? Ja, här säger de flesta med lite know-how "tulpanformade" champagneglas, inte flute, raka glas eller couper. Själva föredrar vi att inleda med ett riktigt bra champagneglas med bred kupa som tar fram smak och doft på bästa sätt, för att sedan övergå till våra tunga, dekadenta 1800-tals-couper i slipad kristall. DET är njutning och känsla!
Sabrering kan kanske kännas sofistikerat och världsvant, men bättre champagne förlorar faktiskt på proceduren då det dels går förlorat en hel del champagne, men framför allt kolsyra, och därmed försämrar man faktiskt champagnens mousse (den krämiga bubbligheten); så sabrering är egentligen bara till för show.
Sabrering
Foto Sbrera champagne av Natasha B
Hur öppnar man då en flaska champagne på korrekt vis?
- Håll i korken med din svagaste hand, ta tag i botten med den starkaste och vrid flaskan (inte korken!) varsamt men bestämt kring korken som snart släpper. Sakta och kontrollerat låter du den röra sig ut medan du håller emot, till korkänden når upp till mynningen. Då lutar du försiktigt korken åt sidan och lättar på trycket, med en undsluppen viskning som enda ljud. Inga droppar spillda, ingen kolsyra till spillo; så öppnar du en riktig champagne, på riktigt!
Njut!
Video - Sabrering
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg