Sarlat-la-Canéda
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-06-02 i turism
Périgord noir
Dordogne
Eglise Sainte-Marie

Sarlat-la-Canéda

Sarlat-la-Canéda
Den lilla byn Sarlat-la-Canéda har knappt nio tusen invånare, men anses vara en av Europas främsta kulturarvsstäder och överser årligen en massiv genomströmning av turister. Anledningen är den fantastiska medeltida stadskärnan från 12-1500-talen som bevarats och restaurerats varsamt genom åren; många av byggnaderna här anses ha stort historiskt intresse och 1964 listades och klassificerades hela 65 byggnader och monument. Ett omfattande bevarandeprogram tillser att de månghundraåriga byggnaderna får regelbunden tillsyn och renoveras med traditionella material och metoder, och lagen "Malraux" förbjuder modernisering av stadskärnan.
Sarlat-la-Canéda är huvudort i provinsen Périgord noir, ett historiskt distrikt som i stora drag motsvarar dagens departement Dordogne. Byn är, förutom sin särställning som historiskt tittskåp, ett riktigt nav när det gäller gastronomie Périgourdine; här befinner man sig mitt i områdets terroir, med ett fantastiskt utbud av bland mycket annat tryffel, svamp, fois gras, confit de canard och lokala sötsaker. Två gånger i veckan dukas det upp till marknad, varje onsdag och lördag lever hela byn upp från tidig morgon när lokala producenter visar upp sina högklassiga varor. Sorlet, trängseln och gemytet gör marknaderna till en anledning i sig att besöka Sarlat!
Sarlat-la-Canéda
Foto Sarlat-la-Canéda av Gilbert Bochenek  CC
För den hängivna fantasten av tryffel och fois gras, så är de sista och de första månaderna på året de främsta, då det från november till mars varje söndag är tryffelmarknad i staden. Kulmen är festen i slutet av januari till tryffeln och ankleverns ära!
Sarlat-la-Canéda
Foto Ancienne Eglise Sainte-Marie av MOSSOT
En före detta kyrka, Ancienne Eglise Sainte-Marie, har byggts om till saluhall och är ett måste för den matintresserade. Här kan man också passa på att ta hissen upp i klocktornet för en makalös 360-gradersvy över hela den medeltida staden. Arkitekten bakom hissen i glas, Jean Nouvel, har jobbat med projekt över stora delar av världen, han är bland annat inblandad i ombyggnationen av Slussen i Stockholm, och förärades 2008 det prestigefyllda Pritzker-priset för sitt bidrag till utvecklingen inom modern arkitektur; måhända ett något ironiskt val av arkitekt för en by förbjuden att moderniseras? Alldeles intill Sainte-Marie återfinns Manoir Gisson, en av de få medeltida byggnader som är öppna för allmänheten. Huset, som bär anor från 1200-talet, består av två arkitektoniskt skilda delar som sammanfogats med ett sexkantigt trapphus. Det är idag ett museum, med välbevarad inredning från 1600-talet, och ger en unik inblick i en fransk överklassfamiljs leverne.
Sarlat-la-Canéda
Foto Saint Sacerdos de Sarlat av Manfred Heyde  CC
Bland Sarlats alla välbevarade medeltida skatter kan särskilt nämnas Cathédrale Saint Sacerdos de Sarlat, som upphöjdes från klosterkyrka till katedral i samband med att biskopssätet Sarlat instiftades 1317. Den franska kronans styrkor hade nedslagit det katariska upproret, och påve Johannes XXII utnämnde abboten vid benediktinerklostret tillägnat Saint Sacerdos till biskop för det nya stiftet. Den gamla klosterkyrkan med romanska anor blev sålunda katedral, och genomgick ett antal modifikationer genom de århundraden som följde. Stilen är idag övervägande gotisk, men här återfinns arkitektoniska artefakter från flertalet stilar.
Sarlat-la-Canéda
Foto Sarlat-la-Canéda av Irina Crick
Sarlats stadskärna myllrar av små mysiga bistros och brasserier, och för att stilla hungern och vila fötterna en stund kan vi varmt rekommendera att slå sig ner på någon av de många mysiga uteserveringarna, flankerad av medeltida stenväggar och flanerande turister. För en genuint lokal upplevelse kan vi rekommendera Chez Mourroux, l'Entrepôte eller Gueule & Gosier som alla serverar lokala, klassiska specialiteter; riktig gastronomie Périgourdine. Men det ska nämnas att kvaliteten på utbudet genomgående är mycket hög, här behöver man inte traska långt för att finna förstklassig förplägnad!
Sarlat-la-Canéda
Foto Château de Beynac av Jean-Christophe_BENOIST  CC
Söker man sig utanför själva byn så har Périgord noir många fler äventyr att bjuda på! Till exempel slottet Château de Beynac i närbelägna Beynac-et-Cazenac som vi skrev om förra veckan. Den makalösa "kristallkatedralen", Gouffre de Proumeyssac; en enorm, omsluten, kristallprydd avgrund som gett upphov till många lokala myter och legender. I området finns även mängder av grottor med lämningar från förhistorisk tid; med namn som Lascaux, Rouffignac och Cro Magnon finns här grottmålningar och utgrävningar som påvisar mänsklighetens utveckling mot vår tideräkning; ett utflyktsmål i sig, bara det!
Video - Sarlat-la-Canéda
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg