Château de Beynac
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-05-20 i turism
Rickard Lejonhjärta
Beynac
Dordogne

Château de Beynac

Château de Beynac
"Chocolat", "Jeanne d'Arc" och "The Last Duel": vad har dessa tre storfilmer gemensamt? De delar inte regissör, story eller skådespelare, men däremot inspelningsplats. Lasse Hallströms feel-good-drama, Luc Bessons episka hjältinneporträtt och Ridley Scotts historiska actionrulle spelades alla in i och i området kring Château de Beynac i Beynac-et-Cazenac, en pittoresk och mångfaldigt prisbelönt vacker medeltida by vid floden Dordognes strand. Med sitt oslagbara läge vid vattnet i den vindlande floddalen, och med en imponerande fästning som vakar över nejden från sin plats uppe på en klippa är kommunen ett populärt turistmål. Och det är lätt att förstå varför!
Historien om slottet och byn börjar såklart dock långt mycket tidigare än under den era i vilken de förevigats på filmduken. Borgens epicentrum, det bastanta och tungt befästa hjärttornet, härstammar från 1100-talet; och med sina ogenomträngligt tjocka murar, fönsterlösa bottenvåning med endast en smal ingång (via en uppdragbar stege) och hörntorn som tillsammans ger uppsyn 360 grader runtom så var det tillnärmelsevis ointagligt. Slottet bytte förvisso herrar många gånger genom årens lopp, men oftare till följd av intriger och familjedraman än som belöning efter en fientlig ockupation; den armé som krävdes för att bryta sig in var det inte många motståndare som hade vare sig råd eller lust att avvara.
Château de Beynac
Foto Château de Beynac av Gareth Kirkland
Det var baroniet av Beynac, ett av fyra baronier i den historiska provinsen Périgord (ungefär samma område som utgörs av det nutida departementet Dordogne), som lät uppföra Château de Beynac för att stänga till floddalgången och på så sätt få kontroll över sina fienders förflyttningar och inte minst för att kunna skatta handelsskeppen som använde floden som transportsträcka. Om inte floddalens klippiga stup på den norra sidan avskräckte eventuella kombattanter, så gjorde sannerligen borgens stränga uppsyn det.
Château de Beynac
Foto Château de Beynac av Bonachera jf  CC
Några försökte sig på en attack, väldigt få lyckades. En av de som efter en våghalsig och enveten kamp stod som segrare över stenmastodonten var Rikard Lejonhjärta, kung av England och granne på så nära håll som slottsherre över Château de Castelnaud; beläget mittemot, på andra sidan floden. Vid den här tiden utgjorde floden Dordogne landsgräns mellan Frankrike och England, och stridigheterna var många. Slottet var strax tillbaka i franska händer igen efter att Lejonhjärta avlidit i sviterna av en förlupen armborstskäkta, och tillhörde därefter ätten Beynac ända till den manliga sidan av arvslinjen dog ut på 1700-talet. Genom ingifte kom sedermera slottet att tillhöra familjen Beaumont du Repaire, som därefter tog sig tilläggsnamnet Beynac och framgent utgjorde markisatet Beaumont-Beynac.
Château de Beynac
Foto Château de Beynac av Jean-Christophe BENOIST  CC
I eftermälet av det hundraåriga kriget mot engelsmännen och slottets korta om än snöpliga sejour under brittisk krona var regionen fortsatt i oro, nu sliten mellan divergerande inhemska strömningar. De fyra baronierna av Périgord - Bourdeille, Biron, Beynac och Mereuille - strävade alla efter att ta kontroll över hela provinsen och i samband med flertalet om- och utbyggnationer av borgen anlades på 1300-talet en rådssal som kom att överse många stormiga möten dem emellan. Slottet byggdes ut och renoverades regelbundet under hela släkten Beynacs ägo, och bär fantastiska spår och välbevarade exemplar av arkitektur och konst från 1100- till 1700-tal. Efter en period av eftersatt underhåll fick Château de Beynac i sin helhet såväl exteriört som interiört år 1944 märkningen "Monument Historique", för att fortsätta bevara detta unika byggnadsverk åt kommande generationer.
Château de Beynac
Foto Château de Beynac av Krzysztof Golik  CC
Slottet köptes 1962 av en privatperson, Lucien Grosso, som tillsammans med sin fru ägnade merparten av sitt liv åt att återföra forna tiders storhet till slottet. Lucien dog 2008, hans fru Denise 2016, och slottet ägs numera av en förvaltare utsedd av dessa båda eldsjälar, som tillsammans med den franska staten tillser att både restaureringen och slottsmuséet lever vidare. Slottet är ett välbesökt utflyktsmål, och vi kan varmt rekommendera att boka in sig på en guidad tur för att få ut det mesta av besöket. Passa på att njuta lite extra av den magnifika utsikten över Dordognedalen från hjärttornets takterrass - väl värt alla trappsteg!
Château de Beynac
Foto Beynac-et-Cazenac av Belt944
Efter en rundtur på slottet förordas en promenad ner till byn genom vindlande gränder och längs blomsterprydda fasader. Den medeltida stadsplanen anas genom uppdelningen av byggnader och boningar efter olika skrån, och så småningom leder stråket ner mot hamnen. Strax innan Dordognes glittrande yta passerar man förbi Le Petit Jardin, en klassisk fransk bistro med gott om lokala smaker på den genuint franska menyn. I närheten finns även La Petite Tornelle, en familjeägd restaurang som erbjuder en gemytlig kombination av läckerheter från land och hav. Och är det vita dukar och en mer modern och utforskande gastronomi som lockar kan vi varmt rekommendera en avstickare till Lo Gorissado några kilometer bort i Saint-André-d'Allas.
Château de Beynac
Foto Les Jardins Suspendus de Marqueyssac av Patrick
Har ni inte helt tröttnat på slott, historisk arkitektur och fantastiska vyer så finns det ett överdåd att fylla lystmätet med i Dordogne. En kort bit ifrån Beynac-et-Cazenac ligger platsen för södra Frankrikes mest besökta trädgårdar, tillhöriga Château de Marqueyssac: Les Jardins Suspendus de Marqueyssac. Ett fantastiskt besöksmål vare sig du är trädgårds-, design eller arkitekturintresserad, och en avkopplande promenad i en prisat vacker miljö. Slottet har även en omtyckt restaurang och en tesalong, och ger utrymme för en stunds återhämtning i utforskandet av närområdet. Vid Le Moulin de Trel, ursprungligen samtida med Château de Beynac och en av slottets leverantörer av spannmål och nötter, görs idag en fantastisk valnötsolja. Man erbjuder även försäljning av andra gårdsvaror i säsong, och kvarnen har restaurerats varsamt och är väl värd ett besök där den ligger vackert belägen vid ett biflöde till Dordogne.
Kort sagt, här finns gott om spännande att upptäcka, låt nyfikenheten styra och insup allt som denna historiska commune har att erbjuda!
Video - Château de Beynac
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg