Pic du Canigou
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,7 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-09-03 i turism
Villefranche-de-Conflent
Katalonien
Perpignan

Pic du Canigou

Pic du Canigou
Drygt sextio kilometer sydväst om Perpignan ståtar Pic du Canigous topp, stolt med sina nästan tre tusen höjdmeter. Länge var det ansett som Pyrenéernas högsta berg, tack vara sina dramatiska klippsprång och bergssidor. Den förste att nå ända upp till toppen enligt legenderna var Peter den III av Aragon; om just den detaljen tvistar dock de lärda!
Att ta sig upp är i sig ett riktigt äventyr, ett äventyr som man rekommenderar även vana vandrare att planera in som en tvådagarstur för att nå toppen på ett säkert sätt. Första dagen vandrar man bland utlöparna och sedan vidare upp för berget för att nå en god höjd och slå läger för natten. På den andra dagens morgon gör man sedan sin attack mot toppen, för att efteråt hinna ner till sitt basläger innan mörkret tränger sig på. Det finns dock flertalet leder uppöver att välja mellan, allt från den som kallas "lätt", vilket i själva verket är en rejäl strapats, till de som är markerade som "Hard", vilka innebär att du bör vara en van alpinist!
Pic du Canigou
Man kan också välja den klart enklare angreppsvägen, genom att faktiskt ta bilen en rejäl sträcka upp på berget, för att sedan nå toppen under eftermiddagen och därefter hinna ner en bit för att slå nattläger. Det finns även flertalet cykelstigar, där det dock rekommenderas el-cykel av mountainbike-klass, då stigningarna är rejält branta…och långa! Vana av alpin cykling är att rekommendera, liksom att alltid bära diverse skydd!
Pic du Canigou
För den som vill ha en lugn och rofylld tur uppför, men inte kan eller orkar ta sig upp för egen maskin, så finns det guidade turer som företas med åsna eller häst. Ett helt underbart alternativ för den natur- och djurintresserade! För att läsa mer om alla alternativ att ta sig upp till toppen, gå in på deras hemsida www.tourism-canigo.com.
Vill man även passa på att bevittna en unik del av den regionala historien och kulturen, rekommenderar vi att man tar sig en tur till Mont Canigó den 23 juni. Varje år natten till den 24 juni under Johannes Döparens afton förrättas en ceremoni man kallar Flama del Canigó. Franska katalaner bär en fackla från Perpignan till det kors och den katalanska flagga som finns placerade på bergets topp. I trakten runtikring tänds stora brasor, likt de vi har i Sverige runt Valborgsmässoafton. En makalös upplevelse, både visuellt slående och stämningsfullt.
Pic du Canigou
Pyrenéernas högsta berg? Nej inte riktigt och faktiskt inte ens nära. Men fram tills 1800-talet så hade man inte tekniken för att "enkelt" kunna mäta höjden på alla toppar, därför ansågs Canigou vara det då det helt enkelt såg ut som att det var högst. Numera är Aneto högst med sina 3404 m.ö.h. och Canigou har trillat ner till en dryga 140:e plats på sina 2784 m.ö.h.
Är man i trakten, finns det även andra spännande aktiviteter att fördriva tiden med, som till exempel:
- Hoppa på det gula tåget, eller 'Canary' som det kallas; ett tåg som tar dig på en hisnande resa över Pyrenéernas berg och dalar under en drygt sex mil lång tur.
- Utforska grottor, antingen på egen hand (och risk!), eller häng på en av alla guidade turer där stalagmiter och stalaktiter får dig att förundras!
- Besök Eus, vilken är en av Frankrikes vackraste små byar, alldeles inpå Canigós mäktiga massiv. Hänförande pittoreskt!
- Kliv av ekorrhjulet för några dagar och bo i avskildhet och tystnad, i byggnader med minnen från över ett millennium vilande i väggarna på klostret Saint Martin du Canigou.
- Upptäck den medeltida befästa byn Villefranche-de-Conflent, utsedd till en av Frankrikes vackraste.
Video - Pic du Canigou
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg