Saint Martin du Canigou
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-05-14 i turism
Kloster
Saint Martin
Canigou

Saint Martin du Canigou

Saint Martin du Canigou
Vad sägs om att kliva av ekorrhjulet för några dagar och bo i avskildhet och tystnad, i byggnader med minnen från över ett millennium vilande i väggarna? I departementet Pyrénées-Orientales ligger klostret Saint Martin du Canigou, som efter en omfattande renovering under 1900-talet nu åter står som hemvist åt Saligprisningarnas kommunitet, en nyorden tillhörig den katolska kyrkan. Och sedan 1988 har församlingen en uttalad mission att ta emot turister och pilgrimer som söker en stunds kontemplativ avkoppling, och vill uppleva känslan av ett andligt och praktiskt inriktat kollektiv.
Klostret har en lång och med regionens mått mätt tämligen stillsam historia. Redan tidigt i Frankrikes gryning, i november år 1009 hölls första mässan i Saint Martin du Canigou, efter en tolv år lång byggnation. Grundare och byggherre var Guifred II, barnbarnsbarn till Guifred el Pelut, greve av Conflet och Cerdagne. Till sin hjälp och råd hade han sin yngre bror Oliba, som var en kyrkans man och tidigt vigde sitt liv åt Benediktinerorden. Guifred själv valde att följa i sin fars och brors spår, och abdikerade år 1035 från sitt värdsliga arv och klev även han in i ledet som munk. Saint Martin du Canigou kom därefter att tillhöra Benediktinerna i närmare åtta sekel.
Saint Martin du Canigou
Foto Saint Martin du Canigou av Inu
Klosterkomplexet består utav två kyrkobyggnader som utgör huvuddelen, samt ett antal mindre huskroppar med kapell, matsal, boende och bibliotek. Den nedre kyrkan byggdes först, och stod klar år 1008, men invigdes och konsekrerades först ett år senare. Den är, precis som den övre kyrkobyggnaden som stod klar runt år 1020, byggd i den inrikting av den romanska arkitekturen som kommit att kallas Lombardisk stil; efter sitt ursprung i norra Italien. Den kännetecknas bland annat av sk Lombardiska band, en sorts blindvalv, ofta som ensam exteriör dekoration. Tjocka väggar, rundbågar och en avsaknad av skulpterade detaljer är andra karakteristika, tillsammans med rikt bemålade interiörer som dock sällan bevarats i sin helhet till våra dagar. Den Lombardiska stilen spred sig från dåvarande Lombardiet i Italien, och finns representerad i södra Frankrike och Katalonien.
Saint Martin du Canigou
Foto Saint Martin du Canigou av Elena Dijour
Saint Martin du Canigou skadades svårt i en stor jordbävning år 1428, en skakning som lokalt fortfarande går under namnet terratrèmol de la candelera eftersom den inträffade på Kyndelsmässodagen. Benediktinerna byggde upp sitt hem igen och levde här en stilla tillvaro ända fram till 1779, då dom endast var fem stycken kvar. Munkarna gjorde då en hemställan till påven om att få lämna klostret då dom levde i svårt armod och hade svårt att klara tillvaron. 1783 fick dom sin önskan tillgodosedd, och Saint Martin du Canigou övergavs. Det konfiskerades under franska revolutionen och köptes sedermera av en lokal markägare som sålde en stor del av den huggna stenen vidare och renderade byggnaderna till ruiner. År 1902 fick klostret dock återigen upprättelse då Monsignor Jules de Carsalade du Pont, biskop av Perpignan-Elne, tog det under sina vingar och bestämde sig för att inte bara restaurera byggnaderna, utan även förläna platsen den andliga betydelse den så länge stått för.
Saint Martin du Canigou
Foto Saint Martin du Canigou av Inu
Idag tar man emot troende från hela världen som vill ta del av Benediktinordens läror och prova på att leva i ett kollektiv, men också den som vill dra sig undan världen för några dagar i en s k "retreat". Man tar emot enskilda individer, likväl som par, och alla uppmanas att delta i klostrets aktiviteter; praktiska som andliga. Är man intresserad av en vistelse så skickar man en skriven förfrågan, och man är välkommen att stanna mellan två och sex dagar, måndagar är det stängt. Man uppmanas att ta del av böner två gånger per dag, att äta i gemenskap och att skänka en timme av sin tid varje förmiddag för att hjälpa till med någon av dagens sysslor. Priset väljer man själv utifrån sin egen förmåga, men man informeras om att en natt kostar någonstans mellan 25 och 36 euro.
Även som ett "vanligt" turistmål i sig är Saint Martin du Canigou fantastiskt vackert; att få uppleva ett byggnadskomplex som är över tusen år gammalt och som fortfarande är i vardagligt bruk, det är faktiskt helt magiskt, oavsett om man är troende eller ej.
Närmaste stad är Casteil, där man kan finna både förplägnad och övernattning; men som vanligt är det alltid bra att googla lite innan för att se vilka som alls har öppet i dessa Covid-tider!
Video - Saint Martin du Canigou
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg