Olika storlek på vinflaska
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-03-29 i vinrelaterat
Stora vinflaskor
Magnum
Storlek vinflaska

Olika storlek på vinflaska

Olika storlek på vinflaska
"Storleken spelar ingen roll", du har med all säkerhet hört den frasen förut. Huruvida det stämmer i andra sammanhang låter vi vara osagt, men hur är det egentligen med vin? Är större bättre eller spelar det ingen roll? Vi ska försöka reda ut lite i denna spännande frågeställning!
Världens största flaska "Maximus" skapades i Europa och de som stod bakom idén var Beringer och restaurangkedjan American Steakhouse Morton's som firade sitt 25-årsjubileum. Innehållet bestod av Beringer Private Reserve Cabernet Sauvignon 2001 och volymen motsvarar 173 vanliga flaskor med en höjd på 1,38 meter. Även om vi älskar vin brukar emellertid de flesta av oss hålla oss till något mindre flaskor. De vanligaste storlekarna är standard 75 cl eller magnum 150 cl.
När det kommer till lagring av viner så spelar storleken en viss roll, här gäller regeln ju större desto bättre. Egentligen är det inte volymen i sig som spelar roll utan snarare vinets volym i förhållande till syret i flaskan. Ju mindre syre in desto långsammare mognar vinet men det beror naturligtvis också på andra faktorer om vinet är lagringsbart; ljus, vibrationer, tempratur etc. Vill du veta mer om just lagring, läs här -> Konsten att lagra vin.
Ju mindre flaskhalsen i förhållande till flaskan storlek desto mindre syre, därför anses magnumbuteljen vara en av de bästa för att lagra viner och då i synnerlighet röda vars kvalitet påverkas positivt om de får mogna långsamt. Det finns en ännu större flaska som heter dubbelmagnum, i praktiken skulle den typen av flaska gagna vinet mer, men anledningen till att den inte används lika frekvent är bland annat för att storleken på flaskorna gör dem svåra att hantera.
Det finns många olika storlekar och några är döpta efter bibliska kungar, exakt varför vet man inte men man tror att judarna var de första som handlade med glasflaskor och att det var dem som namngav dem.
Nedan följer några olika storlekar:
Piccolo: ¼ flaska 18,75 cl
Demi: ½ flaska 25 cl
Standard(bouteille): 1 vanlig flaska 75 cl
Magnum: 2 flaskor 150 cl
Dubbelmagnum: 4 flaskor 300 cl
Jeroboam: 4 eller 6 vanliga flaskor (beroende på ursprung) 300-450 cl
Rehoboam: 6 flaskor 450 cl
Imperial/Methuselah: 8 flaskor 600 cl
Salmanazar: 12 flaskor 900 cl
Balthazar: 16 flaskor 1200 cl
Nebuchadnezzar: 20 flaskor 1500 cl
Melchior: 24 flaskor 1800 cl
Melchizedek: 40 flaskor 3000 cl
Vinbonde
Bruno Ohlzon