Vin är bra för hjärnan
Kan hjärnan bli smartare av att prova vin? Enligt Gordon M Shepherd , Professor i Neurovetenskap finns det forskning som pekar på att prova vin är bra för hjärnan.
Vinprovning är bättre hjärngympa än att lösa mattetal, låter det för bra för att vara sant? Faktum är att det finns studier som stöder detta rafflande påstående. Enligt forskare; Gordon M Shepherd , Professor i Neurovetenskap på Yale beror detta på att en rad olika sinnen aktiveras vid vinprovning. Förutom att det involverar sensoriska och motoriska system i hjärnan aktiverar det även kognition, minne samt belöningssystemet. Det gör att människor generellt blir mer motiverade att engagera sig i vinprovningen än till exempel vid lösning av kluriga mattetal.
Detta förutsätter emellertid att drickandet sker med främsta syfte att provsmaka små mängder av viner för att ta in dess doft och smak och fungerar alltså inte när man tar ett glas av sitt favoritvin en fredagkväll. Doktor Gordon M Shepherd menar att smakerna vi känner inte bara är ett resultat av olika kemiska sammansättningar. Det kan också vara hjärnans eget verk då den har förmågan att skapa olika smaker och noter på egen hand.
Hur vi uppfattar smaker är också beroende på sinnesstämning och vilken miljö vi befinner oss i. Till exempel visar en studie att beskrivningen av ett vin blev olika beroende på om testpersonerna hörde ploppet av en ekkork i anslutning till drickandet eller om de hörde ljudet av en kork som skruvades. Andra studier visar att flaskans tyngd och vilken musik som spelades i bakgrunden kunde påverka hur vinet sedan beskrevs. Det är bland annat dessa olika yttre faktorer som involveras i smakerna gör att så många av hjärnans funktioner aktiveras och får träning i samband med vinprovning.
När vi provar vin aktiveras en mängd olika processer i hjärnan. Luktandet, både själva andningen i sig men även att ta in och bearbeta doftmolekylerna sätter hjärnan i arbete. Den behöver också bearbeta synintrycket av det vi intar, exempelvis färgen på vinet eller formen på glaset. Känselorganen processar hur drycken känns på tungan och glaset vi håller mot vår hud. Minnet går igenom om man känner igen smaken sedan tidigare eller om det är något helt nytt. Impulskontrollen är ytterligare en faktor som hjärnan måste bemästra, så att med att känna smakerna ordentligt och inte häller i oss hela glaset i en enda klunk.
Men vad är det då som gör just vinprovning unikt för att träna hjärnan om man jämför med att till exempel prova olika chokladsorter? Forskaren menar att anledningen till detta är att vin består nästan uteslutande av molekyler som bidrar till dess smak medan mat av olika slag består av molekyler som bistår med näring. På grund av att vinet inte fyller någon födofunktion gör detta att den som smakar på vin i högre grad kan koncentrera sig på perception av detaljerna i smakerna, än någon som ägna sig åt exempelvis lakritsprovning.
Doktor Shepherd menar därför att på grund av att vinprovningen involverar fler simultana processer i hjärnan än exempelvis lösa mattetal eller lyssna på musik och att detta därför blir en mer utmanande hjärngympa än nämnda aktiviteter.