Lite blött
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2018-10-19 i blogg
Översvämning
Regn
Skyfall

Lite blött

Lite blött
Kraftiga översvämningar i regionen har lett till mycket skada, här ser ni en bit av vägen till Carcassonne som är bortspolad.
De senaste veckorna på gården har kantats av det kraftiga regnovädret som blåst in över regionen. Vi har haft ca 500 mm regn på sex timmar vilket motsvarar åtta månaders normalregn. Veckan innan det fick vi ca 150 mm, totalt sett regn för ett år, enligt franska meteorologer var det dem högsta uppmätta vattennivåerna sedan 1891 och det orsakade som ni säkert förstår i en hel del problem för oss boende i regionen.
Vi har befunnit oss i katastrofläge. På grund av att vägarna var täckta med vatten och blockerades av bland annat kullfallna träd och bilar var det omöjligt att ta sig till och från gården. Men vi har haft business as usual besökare, vintillverkning och skörd.
En natt vaknade jag fyra på morgonen av det kraftiga regnet, jag trodde det var en övergående störtskur men det avtog aldrig utan bara ökade. Efter en stund kunde jag inte ligga kvar utan gick upp för att titta ut, där fick jag till min fasa se att det var vatten överallt utanför kontoret och mot det stora Carignan fältet fanns nu en sjö. Många kubik förflyttade sig mot det stora huset på gården, dikena svalde så mycket de kunde men blev snabbt fyllda och vatten forsade överallt.
Dagen därpå gick jag en inspektionsrunda runt gården och upptäckte att en av brunnarna var igensatt vilket orsakade problem i Gite 1. Efter en rensning var flödet fritt igen och vattnet sluta stiga, Tack vare detta klarade vi oss väldigt bra trots missödet även om en stor del av dagen fick ägnas åt rengöring.
Lite blött
Stora huset klarade sig bra från regnet förutom några mindre läckor, vilket är oundvikligt när det kommer till dessa vattenmängder. På det stora hela har vi på gården klarat regnovädret bra även om det varit en enorm påfrestning. Vår vinskörd är tack och lov till 99% inne, men många av våra kollegor har fortfarande sin skörd hängandes ute och den kommer nu bli omöjlig att hämta in.
Förödelse har varit stor i regionen men vi kommer att utnyttja ögonblicket till att förbereda oss för den här typen av väder och bygga bort delar av problemen. Nu kan vi bara hoppas att vi alla i regionen får lite lugn så att vi kan reparera våra skador och får en chans att vila lite efter skörden.
Vinbonde
Bruno Ohlzon