Året är snart slut
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2018-12-01 i blogg
Vinblogg
Brunos blogg
Årets skörd

Året är snart slut

Året är snart slut
Årets skörd har varit den svåraste sedan starten 2012. Men vi fick bra betalt för vårt hårda arbete till slut. All time high! 189 000 liter, kort och gott ett kanonbra år. Vi har även under året omplanterat ca 5 hektar stockar, det kommer på sikt ge en bra skörd på över 200 000 liter.
Många undrar, och tror. Att vi inte gör så mycket den här årstiden, därför brukar frågan dyka upp -det är ganska lugnt nu va? Bedöm själva:
- Beskärning av samtliga vinstockar manuellt, ett hårt arbete i ur och skur i en minst sagt obekväm arbetsställning. Hur många rankor? ca 350 000 st.

- Nermalning av alla bortklippta grenar och kvistar i backen, det blir bra för jorden att få lite organiska produkter som hjälper till att behålla fukten och lite extra näring till jorden. "Av vingård är du kommen av vingården skall du bli".

- Vi väntar med att plöja jorden ifall det kommer häftiga regn. På så sätt slipper vi den värsta eroderingen.

- Laga skador på fälten, såsom vajrar och stolpar som hänger på trekvart, vinstockar som måste stöttas, plocka stenar etc etc.

- Rengöring av alla fälten där det vuxit upp buskar, träd och andra typer av ogräs som måste rensas. En hel del av arbetet görs manuellt men vi tar även hjälp av traktorn med intercep.

- Tillföra olika produkter som ska hjälpa rankan att få kraft till nästa växtsäsong tex olika mineraler, organiska produkter kompost och hönsgödsel.

- Djupplöjning med en entandad djupgående plog sker i dec-jan.

- Plantering av nya fält i februari.

- Återplantering på de nya fälten där ungplantorna dött.

- Plöjning av marken för att få syre till rötterna och få snabbare fart på rankorna i början av växtperioden.

- Behandling av fälten på olika sätt för att hjälpa vinrankorna mot olika sjukdomar. Samt öka deras styrka, för att få en så bra slutprodukt som möjligt.
Man brukar säga att man kan göra bra vin i en vinkällare. Men faktum är att de extraordinära vinerna görs ute på vinfälten.
Abientot Bruno er vinbonde.
Vinbonde
Bruno Ohlzon