Havets deli med bubbel
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-12-31 i vinrelaterat
Ostron
Mousserande
Caviar

Havets deli med bubbel

Havets deli med bubbel
Cava, Prosecco, Champagne eller kanske en flaska äkta Limoux? Orginalbubblet från Languedoc-Roussillon! Oavsett vad du väljer att poppa till tolvslaget finns det en sak som är nästan ännu viktigare att ta itu med! Nämligen vad du ska tugga på medan du läppjar de dyrbara bubblorna. Havsmat! Det finns bokstavligen ett hav av möjligheter där ute. Den naturliga sältan och de smöriga fetterna i havsmat gifter sig bra med mousserande vita viner av alla slag. Nedan följer lite inspiration från havet till tolvslagets tilltugg!
När det kommer till löjrom har vi bland världens finaste här i Sverige. Kalix löjrom är vackert orange i färgen och är även det första svenska livsmedlet med skyddad ursprungsmärkning. Siklöja, som romen kommer ifrån, är en liten laxfisk som sällan blir mer än 20 centimeter lång. Den trivs bra i Bottenvikens kalla, bräckta vatten där den livnär sig på plankton, kräftdjur och insektslarver samt de mineraler som strömmar in i området från de stora älvarna. En honlöja väger cirka 20-30g med ett rominnehåll på ca 3-5g. Dyrbara små fiskar!
Ett av de mest klassiska sätten att äta löjrom på är i formen av en quenell tillsammans med rödlök, gräslök och gräddfil på en gyllenbrun råraka av potatis. Löjrom är också utmärkt som fyllningen i klassiska snittar eller som topping på den svenska ikonen "toast skagen".
Havets deli med bubbel
Foto Caviar och mousserande av Natalia Lisovskaya
Caviar är lätt saltad rom från störfisken, en uråldrig art av benfisk som kan bli upp till 100 år gammal och väga upp till 2000kg, beroende på vilken variant av stör det är. Stören blir könsmogen först vid 15-20 års ålder vilket gör romen extra exklusiv och stören till världens mest värdefulla fisk per kilo. Odlare kontrollerar utvecklingen av romen löpande bland annat genom massage och ultraljud. Caviar är en symbol för lyx och dekadens. Redan de gamla perserna ansåg kaviaren som något extraordinärt och trodde till och med att den hade medicinska egenskaper. Det sägs att namnet Caviar till och med kommer från persiska "kahv-jar", som betyder kaka av kraft. Antingen det eller "khag-viar", som lite mer beskrivande betyder små svarta ägg. Kanske är det en kombination? De små svarta äggen fick verkligt hög status år 1324, när den brittiska kung Edward II utnämnde stören till en kunglig fisk, som endast fick ätas av personer inom hovet. Alla exemplar som hittades i närheten av Storbritannien var hovets ägodel, sa han. Efter den ryska revolutionen 1917 tog populariteten fart i Ryssland och sen dess har den vilda stören nästan utrotats helt. Idag är istället all kaviar skördad från odlad fisk där rysk Beluga och italiensk Oscietra är de mest kända.
Caviar kan liva upp och lyxa till det mesta. Toppa skaldjurpastan eller runda av smörsåsen med det svarta guldet. Ät som den är ? direkt från handryggen, eller servera på en blini med en klick crème fraîche och fint skuren gräslök. Skål!
"Det är viktigt att äta ostron på rätt sätt. Häll gärna bort litet av vätskan, skrapa loss ostronet med ostrongaffeln så att muskeln följer med. Tugga ordentligt så att smaken kommer fram. Ostronen får gärna avnjutas med Champagne, torra syrliga vita viner, fino från Jerez, stout, porter eller mineralvatten med litet citron." För att citera Patrik Cornelius på Wasahof i stockholm.
Havets deli med bubbel
Foto Ostron av Cyril Hou
Det sägs att man aldrig glömmer sitt första ostron. Den slemmiga mollusken som ska svepas direkt ur skalet kan för vissa upplevas som en traumatisk upplevelse. Medan det för andra istället upplevs euforiskt. En obehaglig kallsup eller en kyss från havsguden själv? Människan har ätit ostron i alla tider. Arkeologer har hittat dröser av ostronskal i gamla kökkenmöddingar - äldre stenålderns avfallshögar. Medan de gamla grekerna använde ostronskal som röstsedel vid val. Namnet ostron kommer från grekiskans "ostrace", som betyder något i stil med just röstsedel.
Det vanligaste och kanske godaste sättet att servera ostron på är "Huître Mignonette". Råa och lossade från skalet, uppradade på ett fat täckt av grovt havssalt. Blanda en viniagrette av en god vinäger och finskuren schalottenlök. Tillsätt krossad peppar efter smak. Både svartpeppar eller rosépeppar fungerar bra. Om man vill festa till det lite extra - som man såklart ska vid nyår, kan man skvätta i lite mousserande vin precis innan servering. Mineralerna i vinet kompletterar sältan i ostronet väldigt bra.
Nu ska jag lägga bubblet på kylning och öva upp mina färdigheter med ostronkniven! Gott nytt år!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur