Gorges du Tarn
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-01-29 i turism
Sainte Enimie
Castelbouc
Les Causses

Gorges du Tarn

Gorges du Tarn
Från byn Quézac till Le Rozier löper Gorges du Tarn som ett slingrande juvelprytt sidenband genom detta vackra sydfranska landskap. Gamla trakter, med pärlband av byar som uppförts långt innan det första millenniet tagit sin start. Ravinen gräver sig ner mellan topparna i Les Causses, stundtals med klippor på flera hundra meter som tornar upp sig över den turkosa serpentinen med sitt klara vatten och sina inbjudande stränder. Ett dramatiskt skådespel du sent kommer att glömma!
Knappt 100 kilometer norr om Medelhavet ligger den grupp sandstensplatåer som kallas Les Causses, en del av höglandet Massif Central i södra Frankrike. Les Causses står sedan 2011 med på UNESCO?s Världsarvslista, och är ett särdeles vackert landskap med toppar upp emot 1200 meter. Genom en del av detta massiv, Grands Causses, har floden Tarn genom årtusenden grävt en djup ravin på sin vindlande väg mot Atlanten. Med sitt biflöde till Bordeaux stora flod Garonne slutar Tarn sin resa nordväst om staden Castelsarrasin, kanske mest känd för målgången i etapp 17 i 2007 års upplaga av Tour de France. Sitt ursprung har Tarn i Mont Lozére, den högsta toppen i Cévennes i Massif Central med sina 1699 möh.
Gorges du Tarn
Foto Millau Viaduct av Mike McBey  CC
Millauviadukten, en spektakulär 2,5km lång viadukt som går över Gorges du Tarn.
Hela dalgången bjuder på vackra vyer och pittoreska små byar, men som mest dramatisk är själva ravinen, som sträcker sig ca 50 kilometer mellan Quézac och Le Rozier. Vi föreslår att man börjar resan längs Gorges du Tarn i den lilla byn Roquefort, vida känd för sin fantastiska blåmögelost, och följer floden uppströms. I Roquefort befinner man sig strax sydväst om Millau, som räknas som floddalens huvudstad och som ståtar med en spektakulär viadukt. Med magen full av fantastisk ost i kombination med ett lokalt sött vin gjord på Muscat, där det söta och aromatiska i vinet omsluter ostens kraftiga smaker och sälta, är man nu redo att ta sig an nästa etapp. På vägen mot Millau passerar man byarna Saint Rome du Tarn, Comprégnac och Peyre. Den senare är inbyggd i klippväggen på norra sidan av floden, och räknas bland "Les Plus Beau Village de France" och väl värd ett stopp och en bensträckare.
Gorges du Tarn
Foto La Route des Gorges du Tarn av Celine Naegelen
La Route des Gorges du Tarn
Det som särskiljer La Route des Gorges du Tarn är att turistvägen "skapades" så sent som 1905 av Touring Club de France, som hade byggt ett hotell utmed vägen och ville locka fler till att besöka denna spektakulära dal. De gamla allfarvägar som utnyttjats av traktens köpmän, munkar och riddare genom historien, knöts nu samman till en fantastisk rutt utmed Tarns vindlande framfart. Hotellet som står kvar idag, Grand Hotel de la Muse utanför Mostuéjols, var tänkt som inkomstkälla för klubben och fick extra uppmärksamhet i samband med att Tour de France gick längs med hela ravinen 2015. Floddalen är sedan starten en av Frankrikes mest populära rutter, oavsett man tar sig fram till fots, i kajak, på cykel eller med bil.
Gorges du Tarn
Foto Sainte Enimie Gorges du Tarn av Tobi 87  CC
Från Peyre vindlar sig floden och vägen vidare upp genom höglänt terräng, branterna blir högre och stupen mer imposanta och kryper närmre inpå. Från Les Vignes är det värt att ta den branta serpentinvägen upp från ravinen mot Saint Rome de Dolan, och sedan svänga av mot en fantastisk utsiktsplats, känd som La Pointe Sublime, med en vidunderlig utsikt ner längs floddalen. Vägen vidare kantas regelbundet av små byar, så det finns gott om platser att stanna på för både förplägnad och för att fortsatt njuta av vyerna. Gör gärna en avstickare upp på någon av de närbelägna topparna, t ex upp till Ermitage de Sainte Enimie; en timmes promenad ungefär. På vägen ner kan du strosa längs kullriga stenbelagda gator och torg, besöka små lokala butiker och skuggade terasser och förundras över Chateau Castelbouc som tycks klamra sig fast vid klippsidan. Missa inte heller den isolerade byn Hauterives som enbart nås med båt, eller för den delen Saint-Chély-du-Tarn med sin fantastiska bro och spektakulära vattenfall.
Gorges du Tarn
Foto Castelbouc av Oligo22
Castelbouc hänger på en klippa längs Gorges du Tarn
Kanoter och kajaker kan hyras på ett flertal platser i Tarn-ravinen, nämnvärt i Sainte Enimie, La Malène, les Vignes och le Rozier. Det lönar sig också att lämna bilen en stund och utforska till fots, särskilt i de små byarna som har många dolda skatter att upptäcka. Passa på att också stanna upp en stund och njuta av naturen; av det dramatiska landskapet, av det imponerande fågellivet med några av Europas största kolonier av gamar och andra rovfåglar, av det sköna klimatet och det lugna tempot. Jouir de la tranquillité!
Video - Gorges du Tarn
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg