Abbaye de Fontfroide
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-05-17 i turism
Narbonne
Vicomte de narbonne
Kloster

Abbaye de Fontfroide

Abbaye de Fontfroide
15 km sydväst om Narbonne, nära den spanska gränsen ligger det vackra klostret Abbaye de Fontfroide. Med sin rika kulturhistoria står det idag öppet för alla som vill uppleva en välbevarad klolstermiljö som kan dateras ända bak till medeltiden.
Klostret byggdes år 1093 av vicomte de narbonne (ställföreträndande greve av Narbonne). 1144 anslöt sig klostret till den cisterianska rörelsen vars lära var puritansk och kretsade kring enkelhet, åtstramning och arkitektonisk nykterhet. Klostret kom att bestå av 80 munkar och 250 lekmän. Tack vare generösa donationer, kom Fontfroide-klostret att bli ett av de mest välbärgade med över 20 000 hektar land.
Abbaye de Fontfroide
Foto Abbaye de Fontfroide av Romain Bréget  CC
Klosterverksamheten på Abbaye de Fontfroide fortlöpte i olika regier fram till franska revolutionen. Under revolutionen gjordes dem ståtliga byggnaderna om till hospice (palliativ vård).
Abbaye de Fontfroide
Foto Abbaye de Fontfroide av Emmanuel Verhaque  CC
På 1800-talet valde diakonen och senare abboten av Narbonne, Jean Léonard att ta över klostret och bedriva en välgörenhetsinrättning. De sista munkarna lämnade emellertid klostret 1901. 1908 vann paret Gustav och Madeleine Fayet klostret på en auktion och påbörjade ett gediget arbete med att restaurera klostret.
Abbaye de Fontfroide
Foto Abbaye de Fontfroide av Daniel VILLAFRUELA.  CC
Idag är klostret öppet för allmänheten och ett sannerligen spännande utflyktsmål där man får möjlighet att uppleva historiens vingslag tillsammans med vacker arkitektur. Klostret ombärgas av magnifika trädgårdar som noggrant ombesörjs av ett helt team av trädgårdsmästare.
Eftersom Gustav Fayet själv är konstnär finns såväl hans egen konst som andras att beskåda på klostret. Abbaye de Fontfroide är öppet året runt, man kan välja om man vill strosa runt på egen hand eller en guidning runt klostret. Oavsett är det ett utflyktsmål man inte vill missa!
Video - Abbaye de Fontfroide
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon