Gamla vinstockar
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-06-22 i vinrelaterat
Vieille vigne
Vieilles Vignes
Vinstockar

Gamla vinstockar

Gamla vinstockar
När når en vinstock egentligen sin fulla potential? När är den som allra bäst? Är det när den når 20 år, eller 50? Eller snarare 120 år, eller kanske 400? Det beror helt på vem som får frågan, då stockens kapacitet och kvalitet också avgörs av var den växer, vilken druva den avkastar och filosofin hos den aktuelle vinmakaren.
En favoritproducent i södra Rhônes juvel, Chateauneuf-du-Pape, hävdar att vinstocken levererar som allra bäst mellan 35 och 50 års ålder. Så när rankorna väl hankat sig över 50-årsstrecket, ja, då rotas rad efter rad upp och nya sticklingar planteras; inte en enda stock når sin 60-årsdag på slottet.
Många producenter anser att ju äldre en stock är, desto bättre frukt ger den som avkastning, men är det en åsikt eller ett faktum? Hur mäter man "braigheten" i en druva? Det alla som sysslar med vin är överens om, det är att vinrankan måste bli vuxen, eller mogen, för att börja producera kvalitetsmässigt bra frukt; i stockens ungdom är kvaliteten minst sagt svajig vad gäller sockernivåer, syranivåer, tanninstruktur och motståndskraft mot diverse yttre faktorer. Men även där varierar utvecklingen en del: vissa druvsorter tar längre tid på sig än andra att mogna, likväl som egenskaperna hos stammen som druvorna ympas på spelar in; alltså är det ett flertal faktorer som avgör när en ranka blir fullvuxen och börjar producera kvalitativt material.
Gamla vinstockar
Foto Gamla vinstockar av Stephan Ridgeway  CC
En viktig fråga i sammanhanget, som i sig avgör hur gamla stockar man väljer: vad vill man som producent göra för vin? Ju äldre stockarna blir desto kraftigare blir smaken hos de druvor de producerar, då rankan i sin medelålder börjar producera färre och färre druvor; i akt och mening en naturlig "grön skörd", odlaren slipper således klippa bort klasar för att koncentrera smakämnena. Med mer smak i druvorna får man ett kraftigare vin, men är det just det man som producent vill åstadkomma?
Rent generellt kan man säga att ju torrare ett klimat är, upp till en viss gräns, desto äldre tenderar rankorna att bli. Fukt och värme, tillika fukt och kyla, får rotstockarna att må sämre över tid. Röta är inte ovanligt och skadedjur/-insekter samt sjukdomar generellt riskerar att angripa rötter, stam och grenar, lövverk och klasar i den här typen av klimat. Visst finns det gamla stockar i till exempel Barsac och Sauternes, men inte i lika stor utsträckning och inte fullt lika gamla som i till exempel södra Frankrike eller Monsant i Spanien. Den äldsta kända druvranka som fortfarande ger frukt är en ranka med druvan Zametovka i den slovenska byn Maribor, den har av forskare daterats till början av 1600-talet. Den äldsta fortfarande kommersiellt gångbara vingården är Turkey Flat i Tanunda, Barossa Valley, Australien. Den planterades år 1847 med Syrahplantor som alltså fortfarande ger frukt till producentens "Old Vine Shiraz"!
Gamla vinstockar
För vissa kan alltså en gammal ranka var en så ung som tjugofem år, för andra är alla plantor yngre än ett sekel fortfarande bara barnen, det finns inte heller något särskilt system för när en ranka anses ung eller gammal. Det alla dock är överens om, det är att när en stock når sin vuxna ålder så har rotsystemet trängt såpass långt ner i berggrund och jordmån att den livskraftigt klarar både regnperioder och torrperioder, och har ett så finfördelat nätverk under markytan, att den kan ta upp alla de mineraler och näringsämnen den behöver för att producera vindugliga druvor. En färdigväxt ranka kan ha rötter som sträcker sig över trettio meter ner i berggrunden för att finna grundvatten att släcka sin törst med!
Gamla vinstockar
Här är vår Vieilles Vignes 57 som är tillverkad på druvor från vinstockar som är planterade 1957.
I Frankrike använder man uttrycket "vieille vigne", i tysktalande länder "alte reben", italienarna kallar gamla stockar för "vigna vecchia" och spanjorerna refererar till "viñas viejas". Oavsett vart i vinvärlden resan går så testa vin från samma producent där druvorna kommer från unga respektive gamla stockar och jämför, känn efter vad DU tycker om; oaktat att ett vin med "gamla stockar" utskrivet på etiketten ofta kostar betydligt mycket mer än ett vin från unga stockar så är det i den individuella upplevelsen det sanna värdet ligger.
Gamla vinstockar
Foto Bollinger av Emily Walker  CC
Bollinger i Champagne äger en av de få vingårdar som faktiskt fortfarande har rotäkta stockar, det vill säga ej ympade, som annars är fallet hos de flesta sedan vinlusens härjningar på 1860-1890-talet i Frankrike. Champagnen från deras "vieille vigne française" kostar ca 15000 kr per flaska, och egentligen enbart på grund av sin exklusivitet då vingården endast producerar runt två tusen sådana flaskor per år.
Ung eller gammal, detsamma gäller viner som människor: det går inte att säga vad som är otvetydigt bäst, utan det är helt upp till personlighet, tycke och helhet!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg