Castres
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-06-11 i turism
Mazamet
Castres
Agout

Castres

Castres
Mazamet, som vi skrivit om tidigare, blev rikt på sina spinnerier och garverier. Där bodde många av ägarna till verksamheterna, men arbetarna och köpmännen, de huserade i mångt och mycket i närbelägna Castres.
Tack vare blandningen av arbetare och det mer bemedlade köpmannaskrået, växte Castres upp till att bli ett gytter av färg, form, utsmyckning och liv. Än idag är det en brokig blandning av människor som residerar i Castres, varför staden är ovanligt livfull gällande konst, musik och kultur i stort. Man vet att det låg ett romerskt regemente utanför Castres när det begav sig, men det är framförallt under medeltiden och framåt som staden växte, utvecklades och danades till den oslipade diamant den är idag.
Castres anses som en av de vackraste städerna i regionen, mycket på grund av dess arkitektoniska bredd, men framförallt den magnifika kulöra mångfalden i den dovare färgskalan. Inget hus är det andra likt, vilket för ögat ger staden ett liv man inte kan låta bli att som hypnotiserat bara gå och glo på, helt enkelt! Ta en promenad längs floden Agout och betrakta de många små husen som hänger ut över vattnet. Här bodde garvare, vävare och spinnare med sina familjer. Av en helt annan karaktär är villorna från 1600-talet som uppförts åt dignitärer vid den regionala domstol som tidigt upprättades i Castres, fantastiska exempel på renässansarkitektur som står kvar än idag.
Staden bjuder också på muséeum för både den historieintresserade, likväl som den konstintresserade. CERAC Archéopôle i Parc de Gourjade är litet men informativt och ger en arkeologisk inblick i Castres historia. För den konstintresserade är Musee Goya ett måste, självklart med verk av Fransisco Goya, men här finns även Murillo, Picasso och Vélasquez representerade. Det finns också ett stort utbud av sång, dans och musik, både på lokal för eget deltagande, likväl som för ögon- och örongodis.
Som alltid förespråkar vi ju självhushåll till viss del, då man kan strosa hos lokala frukt- och grönsakshandlare, slaktare och bagerier och köpa med sig hem. Likaså bjuder Castres på riktigt bra matmarknader, där man kan hitta fantastiska närproducerade råvaror. Men om man inte gillar att kocka själv under semestern, elller vill njuta av någon annans mat, så följer här ett par pärlor vi varmt rekommenderar.
ô Viktoria - fantastisk matkonst, där både maten och inramningen är av det lite finare slaget. Lite dyrare; men oj så vackert och gott!
L' Amélie-Mélo - Ett lite enklare ställe, som ligger bredvid en biograf. Här har de vällagad mat, till humana priser och otroligt vänlig personal. Paret som driver stället har verkligen skapat en populär liten pärla i Castres; så boka bord - för ofta hänger "C'est plein"-skylten uppe.
Till Castres kommer man för vyerna, promenaderna och för att stilla nyfikenheten. Och stannar gör man för att tillåta sig att gå vilse ännu lite längre bland vindlande gränder, färgglada fasader och levande kultur. Bienvenue!
Video - Castres
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg
Foto Castres av clodio