Foix
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-01-30 i turism
Occitanien
Foix
Ariège

Foix

Foix
Foix är en liten pittoresk stad, eller rätare sagt by, söder om Toulouse ? nära gränsen till Spanien och Andorra. I Foix bor det runt 10.000 invånare och det finns sängplatser för ungefär 2000 turister i form av hotellsängar, campingplatser och vandrarhem.
I staden Foix finns ett mycket gammalt slott som byggts på ett sätt som påminner om hur man syr ett lapptäcke. De olika delarna av slottet är olika gamla och från olika tidsepoker genom historien. Ta till exempel det runda tornet som ståtligt tornar upp sig över den lilla sydfranska staden. Det är byggt på 1400-talet och är den yngsta delen av slottet. De kantiga tornen byggdes minst 400 år tidigare, runt år 1000 och har använts flitigt som fängelse i nästan 800 år, fram till 1800-talet.
Fästningen som slottet byggdes ovanpå har man daterat till år 600 någon gång, men slottet blev först känt år 987 och ägdes då av greven Roger den förste av Carcassone. År 1002 kände han att det var dags att släppa taget om det, och testamenterade Chateau de Foix till sin son Bernard istället. Sen dess har slottet spelat en stor militär roll i regionen under bland annat Albigenserkorståget fram till Franska revolutionen. Slottet i Foix har även varit en tillflykt för katarer som förföljdes under de kristna korstågen. Sedan 1930 är slottet ett museum där man kan titta på Arièges departementsmuseums samlingar.
Foix
Foto Foix av Photos by Tom
Foix är en underbart vacker by året om, med sina små söta kullerstensgator och sin medeltida arkitektur uppblandad med inslag av det antika romarriket. Man kan gå runt i stillhet under många timmar och bara insupa atmosfären av sydfransk medeltidsstad. Men under den lite varmare turistsäsongen är Foix som bäst - eller i alla fall som livligast. Gatorna exploderar då i ett slags fyrverkeri av fester, shower, marknader, gatuartister, medeltida musik, Jazzkonserter, turnéspel och färgglada kostymer.
Foix
Marknaden i Foix.
Turistnäringen här är blomstrande med många olika möjligheter att uppleva de magiska sydeuropeiska miljöerna. Det finns ett stort urval av guidade turer och varje fredag håller de lokala bönderna och jordbrukarna en stor marknad fylld till bredden med lokala delikatesser och jordiga grönsaker.
Video - Foix
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur