Abbaye de Saint-Hilaire
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-02-25 i turism
Saint-Hilaire
Limoux
Carcassonne

Abbaye de Saint-Hilaire

Abbaye de Saint-Hilaire
Benediktinmunkar byggde ett fortifierat kloster här till St Saturnins ära redan under 700-talet, strax utanför den vid floden Aude vackert belägna pittoreska stenbyn Limoux, i departementet Aude i Languedoc. På 900-talet renoverades och byggdes klostret ut och kom också, på order av greven av Carcassonne, att i stället tillägnas och äras åt St Hilaire, tidigare biskop vid stiftet Carcassonne-Narbonne.
Klostret har under sina många århundraden lidit en tuff tillvaro, det har regelbundet varit utsatt för svår förstörelse då det redan från början konstruerades för att även fungera som skydd för ortsbefolkningen, med en befäst mur, utsiktstorn och försvarsverk. Den första ordentliga dusten kom mot Katarerna under 1100-talet, som under sina räder i södra Frankrike lade många med den katolska kyrkan förknippade byggnadsverk i ruiner. Även Abbaye de Saint-Hilaire förstördes nästintill helt, och han knappt komma att restaureras förrän det föll i ruiner igen, nu under engelsmännens härjningar under 100-åriga kriget då återigen stora värden inom den franska byggnadsskatten raserades. Men om det var något som munkarna vid Saint Hilaire var, så var det just envisa och ståndaktiga och man byggde snabbt och beslutsamt upp det som en gång slitits sönder. Dagens kloster innehåller således lager av bebyggelse med vackra exempel på både romersk, romanska och gotisk stil, medan den största delen utgörs av arkitektur från sen medeltid.
Abbaye de Saint-Hilaire
Foto Abbaye de Saint-Hilaire av GFreihalter  CC
Under klostret finns en vindlande labyrint av gångar och lagerlokaler, där mat förvarades under ockupationer och där vin tillverkades i fredstid. Vin var något regionen var tidigt känt för, redan under romerskt styre; och bevarat från denna tid finns även tidiga anteckningar om problem med efterjäsning, dvs att restsocker och jästrester fanns kvar i vinet när man ansåg att det var färdigt och tappade upp det på sina slutgiltiga kärl. Jästen fortsätter att äta av sockret, och en av restprodukterna av denna reaktion är koldioxid; i ett redan tillslutet kärl har gasen ingen annanstans att ta vägen än att blanda sig med vinet som kolsyra; et voilà, mousserande vin! Problemet i vinmakandets begynnelse var att man inte först förstod sig på mekanismerna för det som skedde i kärlen, utan skylde på onda makter och kallade bubblet för "Djävulens dryck". Korkar flög ur, tunnor eller amforor exploderade och klarade inte av att transporteras; allt i allt en kännbar ekonomisk förlust innan man började förstå sig på vad som faktiskt hände i vinet.
Abbaye de Saint-Hilaire
Foto Abbaye de Saint-Hilaire av GFreihalter  CC
Munkarna just här i Saint-Hilaire var de första som avsiktligen började tillverka bubbligt vin. Man har hittat skriftliga bevis från 1531 där det framgår att konventet sålde vinet under namnet "Blanquette de Limoux", och beskrev det som ett "lätt bubbligt vin, sålt i flaska och förseglat med en kork som hålls på plats med en grimma av hampasnöre." Då Benediktinmunkarna ofta vandrade från Spanien i söder till norra Frankrikes och Tysklands ordenskloster tog man med sig kork från Kataloniens vidsträckta korkekslundar, då korken visat sig besitta många egenskaper som gjorde den lämplig att tillsluta med. Flaskan som föredraget kärl var något man tidigt experimenterat fram som ett betydligt mer hållbart alternativ att hålla kvar bubblornas explosiva kraft än amforan och trätunnan. Exklusivt, javisst, då varje flaska munblåstes på den här tiden; men smakar det, så kostar det!
Abbaye de Saint-Hilaire
Foto Blanquette de Limoux av Shebeko
Vi har tidigare skrivit om just "Blanquette de Limoux", så kika gärna in där för vidare läsning, likväl kan vi tipsa om vår artikel om druvan Mauzac som utgör grunden för dessa viner, en bekantskap med en tydlig och väldigt spännande karaktär.

Limoux är en vacker liten by som ligger ca tjugo minuter ifrån klostret, och som är väl värd ett besök. Den kommer inte i närheten av Carcassonnes flörtande med turistmassorna, men tempot är lugnare och mer avkopplande sömnigt, och man håller under ett par helger mellan januari och påsk en årlig karneval, Fècos, som innehåller en av landets största och mest välbesökta parader. I närheten av byn finns också "det Heliga Berget", Pic de Bugarach, som stoltserar med dryga 1200 höjdmeter. En fantastisk utsikt utlovas, väl värt klättringen!
Ett litet tips till slut: Vill ni ha en riktigt härlig restaurangupplevelse så tycker vi att ni ska leta er fram till 38 Rue des Cordeliers och besöka L'Odalisque; underbara viner, god mat och en fantastisk, sydfransk atmosfär!
Video - Abbaye de Saint-Hilaire
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg