Vinregionen Bourgogne
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-12-16 i vinrelaterat
Frankrike
Burgundiska
La Romanée

Vinregionen Bourgogne

Vinregionen Bourgogne
Historiskt sett så finns det arkeologiska fynd som vittnar om en lokal vinproduktion i området från runt år 200 efter Kristus, men historiska annaler berättar om en handel redan under den grekiska eran, dvs så tidigt som ca 500 år f Kr.
Romarna härjade i området ett par århundraden före Kristus och det är en allmänt vedertagen kunskap att de gärna förplägade sig väl med vin, varför det är sannolikt att de odlade antingen på redan etablerade rankor, eller nyplanterade medhavda vinstockar, men med det sagt saknas rent fysiska arkeologiska bevis för vinodling och produktion från denna era.
De uttalat burgundiska vinerna tillägnas sitt första kändisreportage år 591 e. kr, då Gregorious av Tours (biskop och historiker i Tours, Frankrike) i en rapport likställde de burgundiska vinerna med de från Falernum i Italien, som vid den tiden sades producera de bästa vinerna i den kända världen.
Den största arbetsinsatsen, och början på finslipandet av denna vinvärldens diamant, den stod munkar från de olika ordnar som löd under den Romersk-Katolska kyrkan för. Framförallt var munkar tillhörande Benedektinerorden stora landägare i just Bourgonge kring slutet av det första årtusendet. Munkarnas nyfikenhet inför naturen och grundkunskap i all sorts odling var startskottet till förädlingen av Bourgognes vingårdar och också klassificeringen av dessa; ett arbete som fortsatt sätta sina spår under vår tidsera, inte minst rent prismässigt.
Vinregionen Bourgogne
Foto Sainte-Marie-Madeleine av Philippe DEVANNE
Sainte-Marie-Madeleine Klostret i Vézelay, Bourgogne.
Efter den franska revolutionen återgick de flesta ägor som dittills besuttits av kyrkan och adeln till allmänheten. En del återgick till gamla jordägare, en del fick nya ägare, och i denna veva påbörjades skapandet av det lapptäcke av små vinlotter som började som stora ägor, men genom arvsskiften blev mindre och mindre under årens lopp. En av de minsta "lieu-dits" (namngivet geografiskt område, förenklat "äga") och tillika AOC i Frankrike är det vackra La Romanée på 0,845 hektar, som ägs av Domaine du Comte Liger-Belair. Nämnvärt är att ägan från början faktiskt bestod av inte mindre än sex små jordlotter som ägdes av sex olika ägare, ända fram till 1827 då Louis Liger-Belair köpte de resterande fem och registrerade hela ägan under namnet "La Romanée".
Det finns fyra tillåtna druvor i Bourgogne, där Pinot Noir och Chardonnay är de mest kända, men det produceras också fantastiska viner från druvorna Gamay och Aligoté. Gamay är huvuddruva i distriktet Beaujolais och Aligoté odlas mest i Côte Chalonnaise och Mâconnais.
Vinregionen Bourgogne
Foto Chabli av Gugu Mannschatz
Ett av de mest namnkunniga distrikten som faktiskt tillhör Bourgogne är det mycket omtyckta Chablis, där Chardonnay är huvuddruva. Här tillverkas fantastiska, mineralstinna viner; från de enklaste till de mest prestigefulla bland Grand Crus. Chablis är ett distrikt vi väljer att särskilt återkomma till i en artikel längre fram, då det finns åtskilligt att berätta om denna underbara satellit till Bourgogne.
Det som oftast refereras som huvuddelen av Bourgogne kallas för Côte d'Or, "guldkusten", och sträcker sig i stora drag från Dijon i norr och ner till Santenay i söder. Côte d'Or är i sig uppdelad i två delar, den norra Côte de Nuits och den södra Côte de Beaune. I den norra delen med sina fattiga grusjordar är Pinot Noir förhärskande, medan den södra delens lite fetare sand- och lerjordar bjuder in druvan Chardonnay mer och mer ju längre söderut man kommer. Det som är universellt för i stort sett hela Bourgogne är kalkrikedomen i jorden; perfekta förhållanden både för Pinot Noir och Chardonnay, även om de på detaljnivå föredrar lite olika egenskaper med avseende på dränering och därför förekommer med olika frekvens i de olika områdena.
Vinregionen Bourgogne
Foto Bourgogne av tichr
Bourgogne är som region sett ett veritabelt lapptäcke av kommuner och byar, som antingen har egen AOC-status eller ingår i en handfull större klassificeringar; som vi nämnde tidigare kan alltså även en enda liten jordäga vara en egen AOC, vilket gör det tillnärmelsevis oändligt svårt att skaffa sig en överblick av Bourgognes viner och regionens klassificeringsgrunder. Det finns Village-viner, Commune-viner, Premiere Cru och Grand Cru; och som alltid finns det producenter som vänder allt det man precis lärt sig upp och ned och gör "Vin de France" (egentligen viner av den enklaste kvaliteten) av yppersta världsklass, enkom för att de vill odla något som inte är tillåtet, eller på ett sätt som inte är tillåtet inom respektive AOC's ramverk. Men hur mycket fattigare vore inte vinvärlden utan alla dessa sina "enfants terrible"?
Vinregionen Bourgogne
Foto La Tache av Camw  CC
Prismässigt står sig Bourgogne och Bordeaux som de regioner som producerar de mest exklusiva vinerna i världen, flertalet viner betingar tiotusentals kronor per flaska och ett par producenter i Bourgogne är de som gett upphov till de högsta priserna som någonsin skådats på en vinauktion. Toppviner från storheter som Romanée-Conti, Leroy, Jayer, Roumier, Rousseau och Leflaive kan på auktion komma upp i mångmiljonbelopp, avhängigt från vilken vingård de härstammar och från vilken årgång; och det för EN flaska!
Med sin gedigna historia och sin ständigt höga kvalitet är det inget överdrift att utnämna Bourgogne till en verklig diamant i vinvärlden, en som slipats och polerats åtskilligt på sin långa resa genom århundraden av passionerat vinmakande.
Video - Vinregionen Bourgogne
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg