Vinregionen Alsace
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-07-29 i turism
Alsace
Strasbourg
Thann

Vinregionen Alsace

Vinregionen Alsace
Mellan Strasbourg i norr och Thann i söder är det en körsträcka på cirka tolv mil, fullspäckad med charmiga små byar och där Grand Cru-lägen ligger fördelade som ett lapptäcke över landskapet. Alsace är en region med fantastiska människor, begåvade vinmakare, underbar mat, en för utomstående fullkomligt obegriplig dialekt och inte minst: viner som generellt håller mycket hög klass.
Tack vare sitt pärlband av pittoreska och charmiga små byar passar Alsace perfekt som platsen för ett cykeläventyr, och lämpar sig också utmärkt som en första vinresa. Regionen är lättöverskådlig, byar och vingårdslägen ligger nära varandra och det är generellt sett enkelt att vara turist i området då lokalbefolkningen vanligtvis är bra på engelska; inled dock gärna med en artighetsfras på franska, annars kan det typiskt franskt lätt bli nobben av ren princip. Vägarna är dessutom så där vindlande romantiska att cykla vilse på och det finns alltid något vackert att vila ögonen på, så man kan utan problem fördriva några timmar i sadeln utan att få tråkigt!
Vinregionen Alsace
Foto Alsace av FreeProd33
I Alsace finns det hela 51 byar som förlänats Grand Cru-status, där många vingårdslägen varit omnämnda i annaler så långt tillbaka som från 1300-talet, så det finns verkligen underlag för bra frukt i regionen. Fem druvsorter är godkända som Grand Cru-varianter: Riesling, Pinot Gris, Gewürztraminer, Muscat d'Alsace och Silvaner. Just Silvaner är lite av en outsider då den är godkänd som Grand Cru endast i Zotzenberg.
Naturligtvis finns det även ett antal odlare som går sin helt egen väg och som struntar blankt i Grand Cru-systemet, de odlar i stället helt enkelt det de vill, där de vill. En sådan "enfant terrible" ("det olydiga barnet") att hålla utkik efter är Marcel Deiss, som ofta kultiverar så kallade "field blends". Egentligen en naturlig variation av de olika druvorna i en och samma äga är detta urtypen för vinmakeri och förekommer än idag emellanåt för viner som aldrig når marknaden utan skapas för egen konsumtion; men Deiss vinifierar, buteljerar och marknadsför vinerna stolt som just field blends. Hans "Engelgarten" är makalöst komplex, ett måste att prova om du får syn på en flaska!
Vinregionen Alsace
Foto Alsace av pkazmierczak
Det som gör Alsace extra intressant och roligt att utforska, utöver sin naturliga skönhet och allmänt gemytliga turiststatus, det är den stora variationen av viner som görs här. Här finns det ädelrötade viner, sent skördade, det görs fantastiska mousserande i form av Cremant d'Alsace, det finns helt torra varianter, unga och gamla; en veritabel skattgömma för den som vill lära sig mer om de odlade druvorna och den stora bredd av stilar de ger upphov till. Då Alsace har inte mindre än tretton olika identifierade jordmåner, varierar vinerna kraftigt. Likaså är regionens topografi tämligen ondulerad, varför vinerna även skiljer sig åt en hel del tack vare de olika altituderna på vilka druvorna odlas.
Vinregionen Alsace
Foto Tokay pinot gris av Herry Lawford  CC
En ädelrötad, åldersdiger Pinot Gris, som förr kallades för Tokay Pinot Gris (det är inte längre tillåtet då "Tokay" anses vara ett varumärkesintrång gällande viner från Tokaij i Ungern), tillsammans med smörstekt gås- eller anklever på rykande färsk, nybakt brioche: det är en kombination skapad av gudarna. Helt makalöst gott och ett tillnärmelsevis oslagbart exempel på när vin och mat lyfter varandra till helt nya höjder!
Vinregionen Alsace
Foto Gewürztraminer av Marianne Casamance  CC
Eller prova en kraftig och potent Gewürztraminer till en svenskinspirerad nudelsallad med gravad lax, friterad sockertång och hovmästarsås. En mineralstinn Riesling gör sig alldeles utmärkt till en räkmacka med en majonnäs blandad med lite asiatiska och sydamerikanska drag, det finns få viner som möter både mineralitet och hetta så perfekt. Prova en Silvaner, med en mineralitet som nästan skvallrar om skolkrita, som gifter sig så underbart med kungskrabbans lite söta skaldjurssmak.
Kort sagt: Alsace bjuder på en myriad av stilar och viner som uppmanar till att prova tillsammans med mat, en go-to-region där det ofta finns ett vin som passar annars lite svårmatchade rätter.
Som alltid: ut och njut!
Video - Vinregionen Alsace
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg