Village de Conques
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-07-01 i turism
Sainte-Foy
L'Église Abbatiale Sainte-Foy
Camino de Santiago

Village de Conques

Village de Conques
Redan långt innan de berömda Sainte-Foy-relikerna kom till L'Église Abbatiale Sainte-Foy i Conques var byn en viktig vallfärdsort på den minst sagt vältrampade leden till Saint Jacques de Compostelle, kanske mer känd under sitt spanska namn, Santiago de Compostela. Sainte Foy-relikerna såg dagens ljus under de makabra omständigheterna då en liten flicka, i det på den tiden av romarna ockuperade Frankrike, blev bränd på bål för sin vägran att avsäga sig sin kristna tro år 303 efter Kristus och därmed upphöjd i martyrskap. Hennes skelettrester lades i en ask och turnerade i lönndom innan den katolska kyrkan slutligen stadfäste sin dominans; relikerna fördes då under stor uppståndelse till Conques, där de finns än idag och har översett de miljontals pilgrimer som färdats till platsen för att be.
Pilgrimsvandringen Camino de Santiago är en från början katolsk pilgrimsfärd, där den slutliga vallfärdsorten Santiago de Compostela i Galicien huserar katedralen med samma namn som härbärgerar relikerna efter aposteln Jakob. Längs leden finns många kyrkor som liknar L'Église Abbatiale Sainte-Foy: klosterkyrkor byggda under tidig medeltid i romansk stil, enligt en enkel korsformad planlösning. De konstruerades för att fungera både i det dagliga klosterlivet såväl som för att kunna ta emot de stundvisa horder av pilgrimer som passerade byarna, utan att störa den monastiska agendan.
Village de Conques
Foto Conques av Portes jean marc
En klassisk pilgrimskyrka har en halvrund avslutning som omger koret, en så kallad absid; denna svängda korridor möjliggör för stora massor att röra sig genom kyrkan i tillbedjan utan att krocka med den ordinarie verksamheten i korets hjärta, vid altaret. Absider pryds ofta av små nischer med reliker och andra religiösa artefakter för pilgrimer att tillbe. Än idag är dessa ofta enkla men ståndaktiga kyrkor en efterlängtad fristad av sakral vördnad efter en lång dags vandring, och ett flertal av klostren erbjuder enklare logi och avkoppling. Många vandrar numera också leden helt utan kristna förtecken, och gör på sitt eget vis en inre, likväl som en yttre, resa.
Idag är Conques ett minst lika populärt utflyktsmål trots att antalet pilgrimer minskat något genom åren, men i stället har de alltmer sekulära besökarna tagit vid. Historia finns det gott om att grotta ner sig i här, oavsett vilken del av vår tideräkning man är intresserad av. Förutom det fantastiskt vackra klostret med sin klosterkyrka som man kan spendera timtal i bara för att njuta stillheten eller ögna igenom väggarnas och fönstrens utsmyckningar, så finns här en mängd arkitektoniska artefakter att beskåda.
Village de Conques
Foto Conques av Oliverouge
I byn finns flertalet gamla charmiga korsvirkeshus väl bevarade, uppblandade med mer sobra kalkstensfasader och små mysiga torg med fontäner och kringliggande restauranger. På den kulinariska kartan ryms här allt från rustika familjebistros till stjärnprydda restauranger som serverar fantastiska gastronomiska upplevelser. Oavsett vilken plånbok man tagit med sig och vilket intresse för mat och dryck man reser med, så är det en genomgående hög klass på det som serveras. Den starka matscenen grundar sig på den myckna turism man genom tiderna lockat till Conques, och har på senare år blivit en reseanledning i sig. Regionen i stort är en pärla för den med kulinariska dragningar - vi förordar att ta sig tiden att bila runt och verkligen njuta av la délicieuse cuisine locale.
Village de Conques
Foto Conques av Luna2631
Runtikring Conques finns det mycket mer att upptäcka; romarna var flitiga i området och här finns imponerande antika lämningar i form av akvedukter, broar, befästningsverk och liknande. Och pockar vinintresset på så finns det ett antal producenter i närområdet som tillverkar riktigt trevliga viner, såväl som det som alltid på den franska landsbygden finns mängder av små lokala producenter av ost, kött, honung, sylt och marmelader. Vår rekommendation i sommarvärmen: en pique-nique med nyligen inhandlade lokala produkter är något vi alltid vurmar för!
Video - Village de Conques
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg