Lavardens
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-07-15 i turism
Antoine de Roquelaure
Vincent Steux
Gers

Lavardens

Lavardens
Lavardens utgörs egentligen i sin helhet av ett slott, en kyrka, ett drygt tiotal rätt oansenliga hus och inte mycket mer. Jo, just det, Restaurant du Château; men som dock tyvärr är lika intetsägande som resten av byn och inte heller mycket att skriva hem om. Men varför skriver vi alls om Lavardens, då? Jo, för att även om slottet ter sig ganska anspråkslöst, så är det ett typiskt exempel på ett slott som haft en viktig position tidigt i det historiska Frankrike, men som sedan ganska snabbt omdanats till något annat, nämligen privatbostad.
På 1620-talet sammankallade Antoine de Roquelaure, fransk marskalk, de framstående arkitekterna Pierre Souffron, kungens generalarkitekt, och Pierre Levesville, en av arkitekterna bakom katedralen i närbelägna Auch. Antoine lät uppföra det nuvarande slottet till sin unga hustru, Suzanne de Bassabat, ovanpå ruinerna efter den befästning som omnämns i annaler så tidigt som på 1140-talet.
Lavardens
Under århundradena efter Antoines död 1625 förändrades slottet väldigt lite, det bytte dock förvaltare flertalet gånger och hamnade till slut i ett kollektivt ägande mellan inte mindre än tolv familjer. Nödvändiga renoveringar sköts på och underhållet blev väldigt eftersatt, så till den milda grad att naturen i stora delar flyttade in; det växte till och med träd inomhus efter att taket kavade in någon gång under 1920-talet!
Lavardens
Foto Lavardens av Nico 206  CC
1957 kom så äntligen en räddande ängel i form av Vincent Steux som såg till att slottet räddades från total förstörelse, och 1961 lyckades han även få byggnadsverket listat som historiskt monument. Arkitekturen är läckert sparsmakad, där det sträcker sig ut mot vidderna likt en kil; detta var också en av dess absoluta styrkor som försvarsverk en gång i tiden, man hade fri sikt åt alla håll och kunde på så sätt upptäcka en eventuell fiende tidigt och därigenom snabbt ställa om till försvar!
Lavardens
Foto Lavardens av Tibauk  CC
Idag är slottet öppet för allmänheten och det ger möjlighet till en unik inblick i en ruralt placerad fästning som fungerat som mer än bara förläggning och försvarsutskott. Château de Lavardens är idag också ett välbesökt centrum för konst och konsthantverk i Gascogne, och vart tredje år anordnas en mycket populär utställning för glaskonstnärer, Verriers d'Art; i år är det den sjätte upplagan som går av stapeln. Det finns även en mycket trevlig rundslinga på cirka tio kilometer runt byn, som tar ca 3 timmar att promenera, med ett lapptäcke av gamla väderkvarnar, dammar och annat som hörde ett 1600-talsslott till.
Lavardens
Foto Lavardens av Anthony Desruelles
För oss är Lavardens en plats att stanna till på några timmar för att sträcka på benen, på väg från ett besök på Escapat och med siktet inställt mot Sud Ouest, Cahors eller Bordeaux. Men som alltid (i alla fall när det kommer till oss!) så finns det en mängd lokalt producerade varor att botanisera bland i det digra utbudet av läckra frukter och grönsaker, nötter, honung, bröd, charkuterier och ostar. Som på flertalet platser i de här trakterna, är landskapet som ett ymnighetshorn fyllt till brädden med godsaker!
Video - Lavardens
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg