Vin till pizza
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-08-28 i vinrelaterat
Foir di latte
Vinkombination
Pizza

Vin till pizza

Vin till pizza
Fågel, fisk eller mitt emellan? Ibland kan det vara svårt att veta vad man ska äta till vinet man valt. Som tur är finns det en maträtt som alla älskar, och som nästan alltid funkar vid alla tillfällen (ber om ursäkt till ni glutenintoleranta som läser detta.) Vilken maträtt handlar det om? jo, pizza såklart!
De flesta har upplevt det - man vaknar upp dagen efter en lite för trevlig kväll, som blev lite för sen med lite för mycket av det goda. Pizzan är på väg redan innan man klivit upp ur sängen. Det är inte av en slump som 1 januari, nya årets första dag, har blivit pizzans dag. Den feta, salta osten tillsammans med den syrliga och söta tomatsåsen fungerar som balsam för en välförfriskad själ.
Pizza är inte bara den bästa medicinen efter man njutit av en sen kväll i goda vänners lag. Tack vare sin brödiga grund och sin kombination av tomat och ost är den också en fulländad rätt att para ihop med goda viner. I princip kan man ta vilket vin som helst och para ihop med sin favoritpizza utan problem. Men om man vill vara lite proffsigare finns det några tumregler man kan förhålla sig till.
Den vanligaste pizzagrunden är tomatsås och mozzarella, eller rättare sagt foir di latte. Till den kombinationen passar ett lättare, lite smått syrligt rött vin. Man ska vara försiktig med tanninerna - för strävt och tungt vin kan göra att den enkla pizzan smakar metalliskt. Till en Margherita ska man dricka en ärlig rosé, perfekt till den peppriga basilikan!
Vin till pizza
Gillar man en kryddig korv på sin pizza - exempelvis pepperoni, salami eller kanske salsiccia, ska man även matcha den med ett mustigt, kryddigare vin. En Cabernet Franc eller Sauvignon kanske!
Till en Hawaii, världens minst omtyckta men godaste pizza - kan man med fördel dricka en halvtorr Riesling. Den kompletterar den salta skinkan och gifter sig utmärkt med den söta, fruktiga ananasen. På sistone har det blivit trendigt med vita pizzor - alltså pizzor utan tomatsås. Istället kanske basen består av crème fraîche, grädde eller bara ost. En sådan ska man passa på att dricka bubbel till! Det går aldrig fel.
För att sammanfatta kombinationen av pizza och vin så är det extremt svårt att misslyckas med den. Man kan ha i princip vad som helst som topping och den kan man välja efter valet av vin. Köttiga pizzor vill ha fruktiga viner, tomatbaserade pizzor gillar lättare röda, eller rosé. Svamp passar ihop med komplexa viner - potenta ostar så som gorgonzola och getost behöver ett lika djärvt rött. Vit pizza gillar bubbel, men det gör väl alla? Deg, tomatsås och mozzarella med något gott i glaset - mat och vin i kombination behöver inte vara svårare än så!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur
Foto Pizza av Rawpixel