Vin till pasta
Vid frågan om vilket vin man ska välja till pasta, så brukar det allt som oftast komma en rekommendation om italienskt. Förvisso är ju pasta i modern historia en italiensk företeelse och många av italienarnas smaker lirar förträffligt med just italienska vinval. Men den stora frågan är borde egentligen inte så mycket vara "vad dricker jag till pastan?", utan "vad har jag för smaker TILL själva pastan?".
Är det en pasta pomodoro, eller med en ragu; och vad har du då för kött? Är det en "Cacio e pepe" eller en "a limone", kanske någon variant med chili eller bara stekt salsiccia-färs? Kanske har du bråttom och bara vänder ner krossad vitlök och olivolja, eller så har du all tid i världen och kokar en Bolognese från scratch; som du märker, så finns det tusen och åter tusen smaker som brukar ackompanjeras med pasta. Och därav också olika vinval!
Det som dock brukar vara lite trixigt när det kommer till smaker och Italien, det är den enkla tomaten. Italienarna använder tomater till otroligt mycket, framför allt till rätter från den södra delen av landet. Oavsett om det är en pasta pomodoro eller en Bolognese som står på menyn, eller den klassiska frågan "vilket vin dricker jag till pizzan?", så är det tomaterna som ofta ger kocken och sommelieren huvudbry.
Foto Tomater innehåller en stor dos umami, vilket gör smakkombinationen lite komplicerad då det i sig är en svårmatchad grundsmak, men tomaten innehåller dessutom oftast också en del syra, ibland sötma och ofta (tycker vi personligen) en grön örtighet; smak- och aromer som tillsammans gör det lite snårigt att hitta rätt i vinkällaren. Men just här i tomatlandet kan man faktiskt tänka ultraitalienskt! Sangiovese, till exempel, har i sin smakprofil en hel del som överensstämmer med tomaterna: örtighet, syra och sötma, och beska som tillsammans möter umamin på ett strålande sätt. Likaså Barbera, Dolcetto och till viss del Nebbiolo matchar tomaterna och får både mat och vin att blomstra. Tycker du inte om någon av dessa druvor så satsar helt enkelt på något helt annat till pastan än tomat, och vad gäller pizza: kör en pizza bianco, helt utan tomatsås!
Vi föreslår att man ska fundera i samma banor gällande pasta som när man lagar mat och väljer vin annars: finstämda smaker behöver finstämda viner för att våga sig fram, kraftiga smaker möts bäst upp av ett kraftigt vin. Att man inte stirrar sig blind på enbart pastakomponenten, utan tänker på helheten, och sedan vågar prova sig fram. Vi brukar själva allt som oftast öppna ett par, tre olika viner när vi ska testa något nytt i köket. En flaska vi resonerar oss fram till, en total motpol och alltid en flaska bubbel. På så sätt märker vi hur nära eller långt ifrån målet vi är; bubblet dricker vi alltid upp, för om det finns en universaldryck, så är det ett torrt mousserande vin! De andra vinerna, de funkar utmärkt till nästkommande middagar, och så har vi på så sätt ett kartotek med viner som provas igenom i olika kombinationer.
Foto Också att ta med i beräkningen är att det finns en uppsjö av olika pastasorter på marknaden, och att det faktiskt kan göra stor skillnad att välja rätt sort. Tycker man om äggbaserad pasta, eller föredrar man den "enklare" varianten utan? Föredrar man att göra pastan själv, eller att köpa färsk eller torkad? Vilken form bör pastan ha, utifrån de förutsättningarna tillbehören ger; är det en gräddig sås till, eller bara olivolja? Ska man köpa kopparvalsad pasta, eller den billigaste man hittar? Valen är tillnärmelsevis oändliga, men även här gäller det att prova sig fram till sina egna preferenser.
Upp med en stor kastrull vatten på spisen, släng i salt tills smaken är som medelhavet, koka upp, montera, drick bubbel, koka pastan "al dente", och njut!
Vid pennan
pea&Rosenberg
pea&Rosenberg
Foto Pasta och vin av stesilvers