Vin till kräftskivan
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-08-26 i vinrelaterat
Kräftskiva
Skadjur
Vin

Vin till kräftskivan

Vin till kräftskivan
Kräftskivan bjuder ofta på en mängd olika men ofta gemensamt ganska distinkta, genomträngande smaker. Vi i Sverige har en förkärlek för den söt-sur-salta smakprofilen, och använder även ganska florala toner i vår kryddning. Kräftskivan, där de dillkokta kräftorna har både sältan från spadet och sötman från kräftans kött, blandat med dillens specifika noter, är en ganska lurig nöt att knäcka matchningsmässigt - om man nu inte tänker efter vilka viner som faktiskt bjuder på samma toner!
Gewürztraminer från Alsace, Viognier från nya världen, Riesling från Alsace och Österrike, Grüner Veltliner från Österrike och vit Côte-du-Rhône har det gemensamt att de generellt sett har en ganska hög "fetma", det vill säga en högre viskositet. Viskositeten kommer av en högre halt glyceriner, antingen på grund av en högre alkoholhalt och/eller en högre sockerhalt. Dels beror detta på växtplats, men också på druvsorten, där dessa druvor tenderar att alstra högre sockernivåer i frukten. Denna så kallade fetma spelar väldigt väl tillsammans med både sälta, sötma och syra, och gör de nämnda vintyperna till lite av universalviner, som passar till en väldigt varierande meny.
Vin till kräftskivan
Foto Vin till kräftskivan av ESB Professional
Dessa viner har, i varierande mängd, även florala noter i sig, vilket gör vinerna särskilt lyckade matchningar till våra svenska smaksättningar. Man får inte glömma bort att vår vanligaste krydda, svartpeppar, har väldigt mycket blommighet i sig, framför allt som nymald!
Kräftskivan bjuder förvisso på en mängd olika rätter som är i sig vinvänliga, men man bör här ändå koncentrera sig på huvudråvarans egensinniga smaker och välja ett vin som får kräftorna själva att sjunga. Öl och snaps är ju kanske de vanligaste valen till just kräftor, men är det egentligen det godaste? Det kan enbart den personliga smaken avgöra, men vi tycker absolut att ni ska våga prova ett kylt vitt till kräftorna nästa gång!
Vin till kräftskivan
Foto Skaldjur och vin av fs999
Skaldjur i stort då? Ja, som redan nämnts här ovan så har kokta skaldjur en sötma i sig, vilket gör att vinvalet tål en stunds extra eftertanke. För att ytterligare komplicera smakprofilen har de även en hög mineralitet, och en naturlig umami; lite trixigt att hitta en klockren matchning, helt enkelt!
Ofta brukar man brygga över smakproblematiken med till exempel en smaksatt majonnäs, bröd, ost och andra detaljer just för att på så sätt matcha och mildra skaldjurens egna aromer. Men om man i stället utgår ifrån skaldjuren i sig, "aux naturelles", hur ska man tänka då? Jo, precis som med kräftorna här ovan: sältan, sötman och mineraliteten behöver helt enkelt ett bollplank. Personligen tycker vi att en alltför torr och syrlig Riesling blir än mer torr till naturella skaldjur, så vi brukar gå på en stabil österrikisk version av Smaragd-kvalité, eller kanske lika gärna en rysligt härlig tysk Riesling från Mosel? Med en mild aioli som tillbehör blir i stället en tysk Riesling från till exempel Rheingau helt perfekt!
Vin till kräftskivan
Viner med en hög andel ny ek tycker vi generellt fungerar sisådär just till skaldjur, men en Chardonnay från Chablis fungerar ypperligt, liksom Albariño/Alvariño från Spanien/Portugal är ett superbra val; vintyper som ofta eklagras, men på gamla fat. Dessa viner uppvisar även en naturlig mineralitet som matchar sältan i skaldjuren på ett härligt sätt. En bubblare: fräs räkor och vitlök i smör, och prova i motsats till vad vi just sagt en ekad Chardonnay från Sydafrikas kustdistrikt, eller Australiens Yarra Valley eller Geelong; en helt fantastisk smakupplevelse!
Tillbehören påverkar ofta var vi landar när det kommer till att matcha vin och mat, men ibland är kryddningen eller den naturliga karaktären hos huvudråvaran så markant att tillbehören spelar en obetydlig roll. Så, som vi alltid brukar skriva, våga prova dig fram för att hitta just din favoritkombination!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg