Vin till julens smaker
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-11-25 i vinrelaterat
Vin till jul
Julsmaker
Julens smaker

Vin till julens smaker

Vin till julens smaker
Vi har i tidigare artiklar skrivit en hel del om smakprofiler och -kombinationer och hur man kan tänka kring att få vin och mat att mötas; det senare en ständig resa med nya upptäckter kring varje krök.
Julens smaker är som samling sett rätt så annorlunda än de smaknyanser vi möter i vardagen under resten av året, men om vi analyserar rätt för rätt och bryter ned julbordet på detaljnivå, så försvinner en hel del annorlunda redan i en första uppdelning i "julbord" och "dessertbord". Pepparkakor och Stilton till ett glas Ruby Port är en fantastisk klassiker, precis som att en saffransqulfi med mandelgrotta till en kyld Sauternes är en makalös upplevelse i sig; men dylika desserter får just i detta nu samsas i den senare kategorin, och framgent koncentrerar vi oss på själva julbordets smaker.
Maten på våra traditionella svenska julbord består faktiskt av för oss välkända och trygga smaker, den stora skillnaden är att vi till jul och andra högtider samlar många smaker på en och samma tallrik. Det är också just där den stora utmaningen ligger, i att hitta ett vin som klarar allt. Känslan av att stå inför ett omöjligt uppdrag känns igen - går det ens att hitta ett vin som passar alla dessa vitt spretande smaker och texturer - ja, det finns helt enkelt några gemensamma faktorer som vi kan ta avstamp i som underlättar uppdraget.
Vin till julens smaker
Foto Köttbullar av DronG
En av de kraftigaste och mest distinkta smakerna vi har på julbordet är kryddpeppar: vi återfinner den i vår matjessill, i ansjovis, kroppkakor och även i många recept på revbensspjäll och köttbullar. En såpass aromatisk krydda kräver ofta en liknande motpart för att komma till sin rätt, alltså ett vin med en hög andel aromatiska toner.
Då julmaten ofta har en saltare karaktär än mycket av vad vi äter till vardags eller fest resten av året (julens mat förbereddes traditionellt sett långt i förväg och många inläggningar och andra konserverande metoder förlitar sig på saltets närvaro) så är viner med något lägre syra att föredra; syran lockar fram mycket av vinets mineralitet, och mineralitet har vi redan gott om i form av saltet i maten.
Vin till julens smaker
Foto Vindruvor jul av Miguel AF
Så om vi alltså siktar in oss på ett aromatiskt vin med medellåg till låg syra, då har vi en inte helt liten samling druvor som passar in på just den profilen: Viognier, Gewürztraminer, Rousanne, Grenache Blanc, Marsanne och en handfull mindre kända druvor från framför allt södra Frankrike; druvor som i sin rena form eller i blandviner är utmärkta val för att ackompanjera julbordets alla smaker. Kryddigheten i vinerna matchar smakerna i maten perfekt och den låga syran och viskositeten eller alkoholkänslan tar sältan på ett fantastiskt sätt. Lite ekkaraktär gör inte kombinationen sämre, under förutsättning att syran fortsatt är låg och att kryddigheten är i främsta rummet, före eventuell fruktighet och florala noter.
Vin till julens smaker
Foto Julviner av jenj_payless
En dryck vi tyvärr gärna glömmer bort, det är vad vi i Sverige lite slarvigt kallar för "sherry", det vill säga de starkviner som tillverkas i det spanska distriktet Jerez av druvan Palomino Fino. De viner av denna typ vi framför allt förespråkar till julmaten är Fino och Manzanilla, och i vårt tycke ännu hellre deras lite mörkare, ekfatslagrade kusiner Amontillado och Olorosso; de sistnämnda utgör ett mycket elegant och spännande val!
Vi har nämnt det förut men det tål att upprepas: om man alls kan tala om vita universalviner, så är det vita viner från Rhône. De besitter den perfekta kombinationen av aromer, lagom syra, sötma, fetma och mineralitet för att möta upp de flesta smaker, texturer och temperaturer. Testa till exempel gärna en vit Hermitage till gravad lax och hovmästarsås, en Condrieu till Janssons frestelse, eller varför inte en vit Châteauneuf-du-Pape med stor andel Grenache Blanc till matjessillen; fantastiska kombinationer av underbar mat och högklassigt vinhantverk!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg